Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Я пак? Че нещо не успях да сметна....5500 кг, 5.3 квт/ч пелети Керпи, за 180 дни. Моля, сметнете ми го, че получавам страшни числа...
silent - майстор
нед юни 12, 2022 5:18 pmfbr написа:
нед юни 12, 2022 5:11 pmkalin72 написа:

Щото имам племенник, живеещ там, и се хвали, че миналата зима плащал по 100 лева ток месечно, общо бойлер+ТП въздух-вода, и готвене/светене.
И ти се хвалИ, кой ти държи сметка. Но, ако искаш сериозен отговор, въпрос на сметки. Знаеш колко пелети си изгорил, тяхната калоричност, получаваш общо енергия за сезон, делиш на среден КОП 2,5 за сезона, разхвърляш 1към 3 нощна/дневна, получаваш сметка за електроенергия на сезон.
Калоричноста на пелетите никой ги не знае....заеби тия кръчмарски сметки....на теория...п
silent, не зная за кой път ще го напиша, но....
Изкарах сезона с 2 климатика, срещу скромната сума от .....малко под 430лв.
Инвертор и хиперинвертор.
ФБР, среден КОП не е 2.5
Говоря за качествен климатик, а не скована ТП. На единия е 5.76, на другия 4.6. Емпирично съм стигнал до среден КОП между 4 и 4.5, по скоро 4.5, за двата, за целия сезон.
При истинска ТП, обявеният КОП е 4.5. Достатъчно е да снемеш от някъде средните Т по месеци, за съответно населено място, та да разбереш, че зимата никак не е страшна, а КОП не пада на половина, общо за сезона.
Вярно, лиших се от 1 градус, от топлата баня и от коНфорта на радиаторите, но инак бих изхарчил 3.5 слънчогледови.
Тоест, дори да бях икономисвал от пелети, то съм платил под 3 пъти цената им.
След увеличението разликата ще се запази 3 пъти.
Единият климатик вече се е изплатил. Надявам се, следващата пролет да са ми на "далавера". Кавичките ги слагам, понеже не мисля по този начин, но за някого далаверата е фикс идея.
kalin72 - майстор
Трифоне, незнам как издържаш на ветрилника, но у нас няма как да стане на климатици. Миналото лято купих един Фуджицу нам си кво нам си що, и тази пролет рекохме да пробваме и отоплението му. Ами духа си некомфортно. Няма начин цялата къща да е топла, както е с парното.
шоп - майстор
нед юни 12, 2022 4:40 pmsilent написа:

Шопе правил ли си сметка при каква цена на тока ще ти се изравнят цените на отопление с ТП и пелети. При теб е най меродавно щото си ТП и пелетен котел
Не, такива сметки не съм правил. Дори може да се каже, че нямам опит с пелети. Изгорих 100 ина килограма пелети във всегоривната ми горелка просто за проба за да видя, че ги гори. За мен пелетите са бита карта.

Котела ми е преоразмерен виадрус с максимални тунинги, ходове, отражатели, дожигатели, воден и въздушен топлообменник на комина, карам го на кондензен режим ( от комина тече конденз) Твърдя, че КПД то му е по-високо от да кажем масовка като Грейко. Имам над 4 тона въглищен прах купуван по 30-50 лв/тон и това е бекъп отопление. Заедно с 40м3 дърва това е ако има режим на тока:-(

Гориш ли твърдо гориво, колкото и да е механизирано си огняр, хамалин и чистач.

С ТП е друга бира. Цъкаш копчето и благодат. Като с газа, ама по-ефтино към момента.;
шоп - майстор
нед юни 12, 2022 5:47 pmkalin72 написа:
Трифоне, незнам как издържаш на ветрилника, но у нас няма как да стане на климатици. Миналото лято купих един Фуджицу нам си кво нам си що, и тази пролет рекохме да пробваме и отоплението му. Ами духа си некомфортно. Няма начин цялата къща да е топла, както е с парното.
Калин, донякъде си прав, първата година като сложих ТП и вентилаторни конвектори ( преоразмерени за да се топля праи30-35 гр топлоносител) и понеже са преоразмерени са на степен 1 на вентилатора.
Качестени са, Аеремк макар и 2ра употреба... по спомен 32-34 децибела

Та с 8 конвектора навсякъде ( дори и в спалните) свикнахме с лекия шум буквално за седмица. Даже жената вика: даже и да го чуя, че се включва в просъница ми става топло:-)))

Вече имам навсякаде подово + конвектори за охлаждане и разкоша е пълен.
kalin72 - майстор
Въпроса е в духането, не в шума. И да, на ТП копчето, и благодат. Ама в масовия случай, като моя, е нужно една хубава 10К+ инвестиция, нали така :) И не мисля, че на пелети си огняр, съвсем не. 30 минути на седмица не са ми проблем за почистването. Но пък е топло, 23-24 градуса навсякъде в двуетажната ми къща. И това при минус 15- минус 20 градуса.

Прикачен файл

Capture1.JPG
Capture1.JPG (54.01 KиБ) Видяна 721 пъти
шоп - майстор
нед юни 12, 2022 6:03 pmkalin72 написа:
Ама в масовия случай, като моя, е нужно една хубава 10К+ инвестиция, нали така :)
Не знам. Всеки случай е индивидуален.
Моята първа самоделна ТП вода вода излезе 3000лв

Втората ми такава самоделна излезе под 1500лв и е с 5 топлообменника и КОП над 6 дори при -20 навън.
От спортна злоба я направих максимално ефективна с части 2ра употреба. Донора бе един колонен климатик 60000 БТУ за 200лв
Дори грее БГВ до 60 гр

ОБАЧЕ...подовото на 3 етажа по 90-100м2 всеки ми излезе мноооого повече. Хем аз съм си го правил.

Така, че нещата са комплексни. Хубавото е че може да се действа на парче и да се надгражда системата.
нед юни 12, 2022 5:24 pmkalin72 написа:
Я пак? Че нещо не успях да сметна....5500 кг, 5.3 квт/ч пелети Керпи, за 180 дни. Моля, сметнете ми го, че получавам страшни числа...
Получава се 6,75клвт/ч.
Щогоде нормално за 130м2 без изолация, средно за сезона.
Такава е сметката, а реално е доста надолу.
1кг пелети не ни дава 5,3. Най малко след КПД...
шоп - майстор
нед юни 12, 2022 6:14 pmТрифон П.Трифонов написа:

1кг пелети не ни дава 5,3. Най малко след КПД...
+1
аз от години питам съфорумците, които горят пелети с пелетни горелки в пелетни котли да споделят реалната калоричност. Има колеги с топломери...никой нищо не казва. Имаше един колега, вече му забравих ника с пелетарник за над 10000лв ( това преди 4-5 год) и с ламбда контрол на изголерите газове.

Та според него и според топломера му реалната освоена калоричност на дървесните пелети е 3.5 киловата топлинна енергия/кг

Тема "Мнение за производители на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: