Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ddushi - напреднал
Здравейте, прочетох разни неща по въпроса за тези батерии, но точен за мен отговор не намерих. Мога ли да разпоя батериите от пакета и да ги заменя с нови. Четох, че някои пакети имали брояч на данни и като замениш батериите с нови нищо не се получава.Прилагам снимки на пакета батерии. Изображение Изображение Изображение

Прикачен файл

Baterii vintovert  003.jpg

Прикачен файл

Baterii vintovert  002.jpg

Прикачен файл

Baterii vintovert  001.jpg
petromaniq66 - специалист
Каква е причината за замяната - не държат ток или не се зареждат?
Lutchezar - майстор
18650 е корпус. Видът батерия се разбира по маркировката. Има силови, например за акумулаторите машини, има и слаботокови, за лаптопи и друга дребна електроника.

Погледнах снимките, чете се моделът.
https://www.cccme.cn/products/detail-8279735.aspx

Максимален краткосрочен ток на разряд 20А.

Този тип батерии не обичат топлината на поялника. Трябва да е за много кратко. Затова са с точкови заварки.
brum - майстор
За това дали броят нещо гледаш какво пише на чиповете отгоре, отваряш datasheet-а, четеш спецификациите и разбираш има ли цикли или не.

За подмяната - може и със запояване, но е по-удачно със точкови заварки. Запоявал съм 20тина батерии общо и проблеми не е имало. Че някой по няколко пъти. Но в момента всичките са изчистени от припоя и са с точкови заварки. Не съм видял отрицателни последици от запояването. На теория там риска е да прегрееш клетката и да се запали.
ddushi - напреднал
пон юни 13, 2022 8:02 pmbrum написа:
За това дали броят нещо гледаш какво пише на чиповете отгоре, отваряш datasheet-а, четеш спецификациите и разбираш има ли цикли или не.

За подмяната - може и със запояване, но е по-удачно със точкови заварки. Запоявал съм 20тина батерии общо и проблеми не е имало. Че някой по няколко пъти. Но в момента всичките са изчистени от припоя и са с точкови заварки. Не съм видял отрицателни последици от запояването. На теория там риска е да прегрееш клетката и да се запали.
Благодаря за отговора. Лошото е че върху чиповете всичко е избледняло и нищо не се чете.

Прикачен файл

Baterii vintovert 1  001.jpg
ddushi - напреднал
пон юни 13, 2022 2:21 pmpetromaniq66 написа:
Каква е причината за замяната - не държат ток или не се зареждат?
Не държат ток.
barakuda - специалист
Има батерии с готови заварени кабели или пластини ето:https://www.aliexpress.com/item/1005001 ... 0679%21sea
Има и контролери:https://www.aliexpress.com/item/1005003 ... 4359%21sea
brum - майстор
Не си вземай батерии Литокала! Тия са такива ментета, че са скандални.

Самсунг и Панасоник са читави варианти. Има търговци дето и в България ги предлагат, но е около десетина лева читава клетка за акумулаторна машина от тип винтоверт.

А точно на тия чипове нищо не им е избеляло. Някой производители изтъркват горната част на корпуса за да не се чете, но тук се виждат надписи. Ако ти се занимава чистиш със спирт и под определен ъгъл ще видиш текста. Но ако не е нещо марково е приключение после да намериш точният чип и спецификациите му после.
ddushi - напреднал
Ще проверя колко пари струва подмяната на батериите в "Батери център" иначе в Елимекс една батерия 2,2 Ан е 8 лева с пластинки. Та ще видя какво ще правя.
brum - майстор
Много е важно дали е подходяща за голям ток и за такива устройства. Търсиш батерия 20C, 30C. При 2.5Ah батерия 20C означава, че може да работи с ток 2.5 * 20 = 50А.

Неподходяща по ток батерия ще доведе до липса на мощност и преждевременно включване на защитата за празна батерия.

Тема "Въпрос за батерии 18650" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: