Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
koveslav - майстор
Я как хубаво се развила темата. Да ходя аз по купони и да пропусна. Ех, ако можеха да ви чуят китайцитеее, по една коса и по една резачка подарък.
Добре, а защо толкова ги разбирате тези машини, прави впечатление, че всички с китайска техника стават профи по въпроса. Къде са потребителите на истинска техника, защо не обсъждат карбуратори, редуктори и т.н. и как така не се научиха да си правят сами ремонти? А те са повече от тези с кит. техника.
Сравнението с евтините возила и по- марковите е много точно. Едно време всеки беше майстор.Неволята учи. При истинската техника с години не пипаш нищо, разчиташ на нея с години, сменяш само консумативи. Като дойде време за ремонт, било скъпо - е кое е скъпото, годините комфортна и безпроблемна работа ли? Или много бързо ги забравяме, или все си мечтаем за безплатния обяд. Е, няма такъв!
Всяка пролет гледам мъките с фрези, резачки, косачки... иначе са доволни хората, претаковали дявола при покупката... и т.н. Важното е да сме щастливи, нали?
miroki - майстор
пон юни 13, 2022 11:14 amТрифон П.Трифонов написа:
пон юни 13, 2022 10:43 ammiroki написа:
...Може да са по-дървени или неудобни, но останалото си е ....
......
Всеки си прави изборът какъвто е най-правилен за него. Не само според джоба.
Аз искам да не ми пука за машината и ако я откраднат да си купя друга.
Не само това, поради което останалото намалява.
- повече харчат
А колко е това повече, че ми е загадка?
Сега смятах, моето е 700м2
3 междуредия по 4 м и 60 дълги.
Като е под половин метър тревата с 500 грама бензин го минавам.
Като е повече, свършва малко преди краят.
Говоря за трева, която и да се опитва човек с корда, кордата става на салата 2,4 мм2, става само с метален диск. Освен мека и лепкава както и овчарска торбичка има: Базак, Щир, Лобода, Татул и Меродия, заради нея, чакам всичко да порасте.
Тревата се коси на откоси (остава цяла, не се надробява) и се прехвърля (премества) с косата.
Та, може ли сега равносметка с друга косачка, колко бензин би бил разхода? Не говоря за равно косене, с диск е по-трудно, а за окосяване някакво, да знам с колко се минавам всеки път. Не говорим за косене тип подстригване, да минем един вятър, колкото да се разкършим.
Есента режа и царевицата с нея, но са малко стебла и тях ще ги запазя за форумната среща да видим как режат вашите машинки.
miroki - майстор
пон юни 13, 2022 11:05 amемовлаха написа:
За 500м2 не бих си купил моторна коса и да трепяря да не ми я откраднат! бих дал на някой човечец с моторна коса 15-20лв да ми окоси мястото
Понеже имаше човек преди и така беше. Сега няма. За това питах, колко върви косенето тук в тази тема преди няколко дена. Отговорът бе 25-45 Ст м2. Което е далеч от тези цени. А като се включи 85 км отдалеченост (в двете посоки), става по-зле.
Та се наложи. Модел 520, мисля 170 лв беше. Любител съм на машините и бих си взел хубава, имам и възможност. Но логиката за сега не ми позволява. За професионална, както и ежедневна работа изобщо не говорим. Тогава бих си взел най-доброто. Но сега, по-добре да си купя един тон ябълки и да не кося и поддържам ябълки.
За сега има нагризани само два кабела. Всяка пролет след 8 месечен престой е запалвала безпроблемно. За 4-5 години поради метален диск смених маркучета за бензин.
Пожелавам и Вашите, да са безаварийни.
Soviet_Soldier - специалист
пон юни 13, 2022 10:33 pmStoian0804 написа:
Филтър, бобина,карбуратор,семеринги колянов вал,гарнитури, сменени.Сега съм на път да сменя и буталото с цилиндъра и би трябвало да се оправи.Ако ли не купувам нова.Най вероятно пак premium
Имах един малък тример "Премиум" за довършителни дейности го ползвах 250 вата, даже гаранцията си не изкара. Даже самия му корпус се държеше на магия, огъваше се, с просто думи пълен боклук. Тая марка от тогава изобщо не желая да я чувам.
koveslav, пропада форумната среща- боеца не излиза с непознати.
Аз самият не съм се отказал, но идеята- главните опоненти да се изправят в честно съревнование и приятелска атмосФера, се загуби.
Преди 7 години е имало подобно предложение. Ще прочета пак, да видя дали се е осъществило.
Жалко, някой няма да си получи подаръкът- като на Миро косата или подобна е тая Гардения.
Ако продължаваш да четеш, скоро може да се усъмниш в уменията си. Светът се променя, професионализмът вече се гради виртуално. Лъжовна работа- балон.

Миро, сравнението за разхода, го смятай за невалидно! Не мога да докажа към момента, защото е само на база Тубата, подобно на Бойко.
Качвах тук, може да си пропуснал. За моторни триончета беше, пряко сравнение. Няма как да е по различно и с мотокосите.
За резачките мога да кажа и докажа- също както при колите е- свършвам по бързо и с по малко течности. Само да не ме чуе възлюбената, хахаааа!

Приятно работа и със здраве, на всички!
емовлаха - специалист
Същото е и при моторните коси Трифоне! Не случайно кубатурата на двигателите е голяма при китайките ,започва +40 нагоре - ниско кпд на двигателя - разхода на гориво, тегло на машината - комфорта на работа + е цената. Тези машини ни върнаха в соца, но хората си ги ползват бръмкат си с тях ремонтират си ги , сигорно и парички си изкарват, служебен бензинец, гресчица, масълце и си трайкат, че са открили мекото на хляба :)
вт юни 14, 2022 12:58 pmемовлаха написа:
Същото е и при моторните коси Трифоне! Не случайно кубатурата на двигателите е голяма при китайките ,започва +40 нагоре - ниско кпд на двигателя - разхода на гориво, тегло на машината - комфорта на работа + е цената. Тези машини ни върнаха в соца, но хората си ги ползват бръмкат си с тях ремонтират си ги , сигорно и парички си изкарват, служебен бензинец, гресчица, масълце и си трайкат, че са открили мекото на хляба :)
Оф, чудя са аз, що понякога ми мирише на бензин, а генератора не е пален!!!
Емо, ти си реален, може нормално да се обсъжда с тебе. Чета темата, от преди 7 години- ами нещата са били човешки, с познание и уважение.
Заръчах я, макар да не ми е необходима. Просто се влюбих и "Иска ли душата, дай ѝ!", както казваше една вехта барета.
В магазина, естествено ме убеждаваха, че нито е най малката, нито е професионална- тинтири-минтири, все едно си нямам представа от Света.
Поблазни ме за момент и твоята, от Драгозов.
Гледах я, в Туби, хахааа.....ми тя хала, сравнена с някаква танганайка, макар и с "лицензиран" Бригс. Така се изразява и Бойко, да се свети името му, но не и приказките!
Все пак, оставам верен на марката............и Ненеобходимостите. Наложи ли се, купувам храсторез.
Приятно гледанье, на любопитните!

В един клас са, нали!!! Ама някой е повтарял няколко пъти.
емовлаха - специалист
Ако аз трябваше да избирам Трифоне, фс 235 щеше да е за мен косата на щил малко е по-жива! изневерих на марката с косата, иначе 97 година си закупих първата резачка на щил, след това втора купих, и професионален трион на щил ползвам станал е пълнолетен вече :)
Soviet_Soldier - специалист
Не случайно кубатурата на двигателите е голяма при китайките ,започва +40 нагоре
Това няма нищо общо с реалността. Китайците предлагат и 32 кубикови, и 25 кубикови, на кой квото му трябва. Ето примерно 25 кубиков 800W китаец:
https://www.zomaxtool.com/product/detail/id/19

За сравнение най-разпространения щилки FS-55 от 27 кубика вади 750w.
https://www.stihl.bg/%D0%9F%D1%80%D0%BE ... FS-55.aspx
stefanjor - специалист
Не случайно кубатурата на двигателите е голяма при китайките ,започва +40 нагоре - ниско кпд на двигателя - разхода на гориво, тегло на машината - комфорта на работа + е цената.
Мда, много точно казано. Също и оборотите са занижени.
Въпреки това си взех китайка, че за моите нужди е грехота да вземеш нещо марково и да го ползваш 2-3 пъти в годината.
За разхода- при първо косене, към 500 кв. м, изгорих 1-1,5 л. Следващият път ще опитам да засека по- точно... освен за площ и за време.

Тема "Моторна коса тример каква ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: