Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
abracadabra - специалист
Имам проблем с една лампа от стълбищното осветление на блока. Проблема е че като изгори крушка (тем са 2х25W) и я смена лампата не свети. Преди да сменя крушката чеух как релето цъкна (отчете инфрачервения датчик) значи работи. Сменям крушката с нова и не тръгва. Дали остава някакво напрежение по ондензатори на платката, дали друго. После реших да спря тока от бушона за да се разтовари нещо, но пак не стана. Някой така съм сменял и са светили. Дали трябва някаква процедура да правя (напр. първо спирам тока от бушона, сменям крушката и после пускам) или друго. Гледам тази лампа съм я сменял и преди години защото пак ми е правила този проблем... Снощи щом ми казаха бабите от блока отидох да я сменям а, сега нова лампа ли трябва? Какво да правя?
Прикачен файл:
2022-06-17_070500.jpg
2022-06-17_070500.jpg (9.63 KиБ) Видяна 1564 пъти
Прикачен файл:
sam_0397-min.jpg
sam_0397-min.jpg (42.51 KиБ) Видяна 1564 пъти
kozl - майстор
пет юни 17, 2022 7:15 amabracadabra написа:
Имам проблем с една лампа от стълбищното осветление на блока. Проблема е че като изгори крушка (тем са 2х25W) и я смена лампата не свети. Преди да сменя крушката чеух как релето цъкна (отчете инфрачервения датчик) значи работи. Сменям крушката с нова и не тръгва. Дали остава някакво напрежение по ондензатори на платката, дали друго. После реших да спря тока от бушона за да се разтовари нещо, но пак не стана. Някой така съм сменял и са светили. Дали трябва някаква процедура да правя (напр. първо спирам тока от бушона, сменям крушката и после пускам) или друго. Гледам тази лампа съм я сменял и преди години защото пак ми е правила този проблем... Снощи щом ми казаха бабите от блока отидох да я сменям а, сега нова лампа ли трябва? Какво да правя?
Лампата е плафон.
Плафона е с две крушки. Като изтори едната, както си писал (крушка в ед.число), другата и тя ли не свети. Ако да как разбираш коя е изгорялата крушка?
Ако ползваш крушки Е27 с НЖ случва се да дават накъсо. Ако тъй вероятно има стопени писти в платката.
Преди тодини аз бях попаднал на кашон крушки Е27 с НЖ, явно произведени в завода за фойерверки. Опукаха неколко стълб.автомата АСЕ 5, а аз станах като катеричка да скачам и сменям крушки. Изхвърлих остатъците от фойерверките, пардон крушките и минах на LED. Поне до сега не съм имал късо от LED крушка. Не че е невъзможно, но явно е рядкост дори при евтините, нискокачествени ледове.
И понеже съм ремонтирал такива плафони, то:
- Срещал съм дефекти по фасунгата - разпаднали се контактни пластини - крушката не свети. Ама шанса да се случи и на двете едновременно е сравнително малък. Сменя се фасунгата.
- както писах стопени писти в платката. Релето си цъка, но веригата към крушките е прекъсната и не светят и двете.
- и др. които сега няма да описвам.
Общо взето такива плафони срещам от 16 лв. и нагоре, та ако трябва да се заплаща ремонта :? Може би нов плафон.
abracadabra - специалист
При мен едната беше изгоряла. Смених я с друга:
Прикачен файл:
IMG_20220617_080028.jpg
И това е нито щрака реле, нито нищо....
Развивах, отвивах крушки-нищо. Мисля че не е от фасунгите.
При това положение плафона ли да сменя? Все пак мисля че може и да се оправи...Но не знам как.
kozl - майстор
За да се поправи трябва да се свали.
Обаче "незнам как" означава нов :wink:

А защо си го снимал с откачено захранване?

Изображение
abracadabra - специалист
Тази снимка е от интернет.
kozl - майстор
От моя беден опит - модели разни. Я случиш да ти съвпаднат отворите за закрепване, я не. Нови дюбели или подмяна на PIR. Ама и пировете са с различни корпуси едни се щракват, а този на снимката се завинтва с винтове откъм задната страна на плафона.
Само PIR съм купувал от Щайнбергер бивш Конрад) за към 9 пари.
abracadabra - специалист
Не ми се занимаваше, купих нова плафониера(21лв. с две обикновени крушки по 40W -като тези на снимката). Монтирах, спазих изискването в клемата да свържа фаза и нула. С нова става лесно.....
Един въпрос имам само. Насторйките след като тествах на макс. осветеност дали работи, оставих настройките и на времето от 0-6мин. е), и на осветеността(ден/нощ) на средно положение. Мислите ли че така ще е добре?
kozl - майстор
Осветеността най-подходящо се настройва в сумрака, т.е. когато се свечерява и се затъмнява. Избора е според момента и желанието на този де настройва. Пипкава работа. Ако коридорите са тъмни без прозорци няма нужда от настройка - макс.на ден.
Времето пък аз настройвам 30-40 сек, но според зависи. Във WC например времето на макс.

Тема "Стълбищно осветление с датчик за движение." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: