• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
angel_mihaylov - напреднал
Филтъра дисков ли е? И на какво ниво е монтиран.
[/quote]

Не, филтъра е мрежест и е на около 1.20 над земята.
Днес ще направя снимки и ще кача на това, което се вижда.
miroki - майстор
Направи проверка дали тече след филтъра.
Ако се налага го свали ниско до земята, да пробива по-лесно, ако е от него.
чет юни 16, 2022 7:30 amkozl написа:
Вероятно някъде се получава въздушна тапа. При такова ниско налягане водата не може да се справи с въздушната тапа.
Клокоченето също подсказва, че се пълни празен обем в тръбите и въздуха напускайки го създава този звук. С малко помощ от "надухано" външно налягане, въздушната тапа е преотдоляна.
За преотдоляването на въздушните тапи по водопроводите се монтират обезвъздушители в характерните места по трасето на водопровода, а такива са вертикалните "хълмове".

Вдигнал си бидона на 1,5 метра над кое?
Дъното на бидона е на 1,5 метра над земята. При пълен бидон - водният стълб е на 2,5 над земята

Важно е водното ниво. Значи важното е водното ниво и всичко по водопровода спрямо него.

И така най-елементарния при теб обезвъздушител е в точките на "хълмовете" по тръбопровода да добавиш тройник и тръба (маркуч) вертикално нагоре, закрепена на тринога и завършваща над котата на максимално водно ниво в бидона.
Да, напълно разбирам за какво става дума, но аз не знам под земята къде точно е този "хълм", за да мога там да сложа обезвъздушителя.

Ако нямаш уреди да мериш ниво, става и с маркуч. Последната част от маркуча е желателно да е прозрачна, за да се вижда нивото.
Това съм го направил, от канелката на бидона съм сложил тетка, единят край на която отива за капковите маркучи , а на другият край е сложен прозрачен маркуч и излиза на десетина сантима над горният край, за да следя нивото на бидона. Използвал съм принципа на скачените съдове.

Водата в маркуча не трябва да се движи, т.е. спукан маркуч с изтичане от него ще покаже някакво динамично водно ниво, а в случая от значение е статичното водно ниво.
чет юни 16, 2022 10:11 ammiroki написа:
Проверих го това, и има вода да те удави :)

Голяма мистерия се получава.
kozl - майстор
чет юни 16, 2022 3:40 pmangel_mihaylov написа:
Ако нямаш уреди да мериш ниво, става и с маркуч. Последната част от маркуча е желателно да е прозрачна, за да се вижда нивото.
Това съм го направил, от канелката на бидона съм сложил тетка, единят край на която отива за капковите маркучи , а на другият край е сложен прозрачен маркуч и излиза на десетина сантима над горният край, за да следя нивото на бидона. Използвал съм принципа на скачените съдове.
Аз имах в предвид дълъг маркуч за определяне на нивото в различни точки от поливната система, за да откриеш колко да е височината на вертикалната тръба при "хълмовете", за да се обезвъздушават.
Обаче след като водопровода е вкопан - скрита картинка.
Тогава помисли за помпа и щом с духане става може и ръчна помпа за първоначално премахване на въздуха.
ср юни 15, 2022 12:25 pmangel_mihaylov написа:
Накрая ми дойде идеята да надуя силно с уста през едното от кранчетата и след това се чу едно клокочене и водата тръгна.
Всъщност от къде се чу клокоченето :?
Може би от бидона ако въздуха е излязал от там. Нарисувай схема бидона-филтъра крановете и къде си надувал.
miroki - майстор
чет юни 16, 2022 3:41 pmangel_mihaylov написа:

Не е чак голяма. Не отваряй под филтъра, тогава ще пробие от налягането лесно. А пробвай след заровените тръби. Те спират потока и отнемат налягането. Водата трябва да избута и нея вода, която е под земята. Пробвай без мембраната известно време (без филтър). И сподели отново да мислим решение.
Не познавам никой с гравитачен бидон, който си е заровил тръбите.
чет юни 16, 2022 10:21 pmmiroki написа:
чет юни 16, 2022 3:41 pmangel_mihaylov написа:

Не е чак голяма. Не отваряй под филтъра, тогава ще пробие от налягането лесно. А пробвай след заровените тръби. Те спират потока и отнемат налягането. Водата трябва да избута и нея вода, която е под земята. Пробвай без мембраната известно време (без филтър). И сподели отново да мислим решение.
Ок, ще махна филтъра, да видим как ще е.
Не познавам никой с гравитачен бидон, който си е заровил тръбите.
Идеята , която следвах със заравянето на тръбите, беше да има вода навсякъде в градината, т.е като ти трябва да си налееш една лейка - да не ходиш да другия край. И паралелно с това исках да комбинираме с капковото.
Всъщност от къде се чу клокоченето :?
Клокоченето се чу от маркуча след като спрях да надувам.

Може би от бидона ако въздуха е излязал от там. Нарисувай схема бидона-филтъра крановете и къде си надувал.
[/quote]
Утре ще ходя натам , ще направя снимки и ще скицирам цялата система.
Djack - специалист
ср юни 15, 2022 6:00 pmangel_mihaylov написа:
...........
Да, бидона е на сянка, все още не съм го завил с нещо, но при прясна и бистра вода пак има случаи, в които водата не идва.
Да, капковите маркучи са над земята, така както производителя е указал - с лентата нагоре.
Десет години съм с капково напояване и лентов маркуч, сефте чувам за такова условие!?!? Даже умишлено слагам капкообразувателя да е към земята.
petromaniq66 - специалист
Филтъра трябва да е дисков. Моя ръждястващ резервоар е на 50 см над повърхноста и нямам проблеми, освен ако някоя дюза не се задръсти с варовик.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Проблем с капково напояване от бидон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: