Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
juvesan - специалист
Както писах и преди, аз нямам за цел да правя буря в чаша вода и да търся скандал, аз искам да си ползвам машинката по предназначение. Счупила се нещо, в гаранция- моля, оправете я.
оффтопик: то се вижда, че имате желание да постъпите както следва в една" бяла" държава... просто нашето "бяло" си е чисто "сиво"и тогава в сила влиза мисълта на великият Макиавели: Когато си изправен пред битка , всеки детайл е от изключителна важност... :prayer: :prayer: :prayer:
nikolov333 - майстор
съб мар 11, 2017 6:36 pmkjymma написа:
Здравейте съфорумци!

И моят въпрос е свързан с пресостатите на компресорите.

Преди три години си купих за непрофесионална употреба от една от големите вериги (за сега ще и спестя името) един компресор с 50 литров рисивър, 1500 вата ел. двигател и два цилиндъра. За тези три години машината едва ли е направила стотина часа наработка- гуми на колата и велосипедите, топки, басейн, да прусна с лак някой дребен детайл... Всичко си му беше ОК (според мен) до predi 2 седмици.

Пуснах компресора да напълни рисивъра. До този момент когато си достигнеше горната граница (10 атм) пресостата сработваше, и точно както описвате по-горе за около 1-1.5 сек. изпускаше малко количество въздух- явно е освобождавал налагането в линията между главата и бутилката- и след това не се чуваше никакво свистене, изпускене на въздух и пр. докато не падне налягането под долната граница (около 8 атм).

Този път обаче, след като сработи пресостата, започна да изпуска въздух докато не падна налягането пак до 8 атм, пак включи двигателя и цикъла се повтори.

Извадих щепсела и изпуснах цялото налягане от рисивъра през предпазния вентил. Включих отново в контакта, и преди да сработи пресостата, някъде около 8.5-9 атм. го изключих от контакта. Няма изпускане от никъде. Ако обаче натисна бутона на пресостата на долу (т.е. в положение ИЗКЛЮЧЕНО) започва да изпуска налягането, докато не падне напълно. Отбелязвам, че преди не беше така- ако ръчно го изключа от бутона, двигателя просто спираше, и за съвсем кратко време около 1 сек. изпускаше малко въздух.

Тъй като компресора е все още в гаранция го занесох в магазина, от който го купих и предявих рекламация. Приеха го, и след 2 седмици ми се обадиха, че е ремонта ще ми струва 60 (шестдесет) лева за нов пресостат, който бил консуматив, и 15 лева за труд.
Тук ще пропусна перипетиите, през които минах за да се разберем в крайна сметка, че няма да заплащам нищо, и ремонта (каквото и да включва) ще е покрит от гаранцията.

Нейсе, днес си взех отремонтирания компресор. Сега го включих у дома, и изненада... Уж чисто новия пресостат: при сработване на горна граница на налягането, или при натискане на бутона му освен, че спира двигателя, изпуска цялото налагане от рисивъра.

За това се обръщам към вас, понеже тук явно има доста хора с много повече опит с подобни техники- така ли трябва да е по принцип, така ли трябва да работи пресостата?

Питам тук, преди да взема решение как да процедирам- дали да правя рекламация на ремонта и да искам да го направят както преди (да не изпуска).

Започвам да си мисля, това, което споменавате като възвратен клапан по-горе може то да е повредено, и да не затваря добре. Когато спре двигателя, пресостата прекъсва ел. верига, мотора спира, налагането от бутилката трябва да изтласка клапана, който да затвори се затвори, и прекъсне изтичането обратно на въздух. А през клапанчето на самия пресостат да се изпусне налагането в тръбата от компресорните глави до този възвратен клапан. Като падне налягането в бутилката под долната граница, пресостата си затваря клапанчето, комутира ел. верига, тръгва мотора, и по-високото налагане, което се създава от главите отваря възвратния клапан, и въздуха влиза в бутилката.

Признавам си, че не съм съвсем сигурен (за това и питам тук). Но си мисля, че във въпросния сервиз е трябвало да установят това нещо, и вместо да правят излишна замяна на здравия пресостат, да регулират и/или заменят т.нар. възвратен клапан. На практика ми върнаха компресора в абсолютно същото положение, в което им го занесох.
Имам проблем с компресора много подобен на гореописания, но освен това моя и не изключва при 10бара, въпреки че му смених пресостата. а и не разтоварва налягането, защото двигателя не може да стартира под товар, докато не го сваля на под 4 бара.Обиколих града да търся сервиз но в Хасково няма. Ще го пращам в Пловдив, та питам за сервиз, къде да го пратя?
dido uzunov - специалист
Щом не може да изключи, няма как да разтовари налягането в тръбата. Отваряш капака на пресостата и с ключе развиваш гайката, за да охлабиш пружината и съответно да падне границата на изключване. Пускаш компресора и въртиш гайката докато пресостата изключи. Забелязваш това при какви атмосфери се случва и от там на татък се ориентираш ще натягаш ли пружината или ще я охлабваш още.

П.П. само внимавай докато въртиш да не те удари тока , че всичко ще е под напрежение.
nikolov333 - майстор
Не става и с въртене.. като изключи като развивам, започва да изпуска въздуха от пресостата (не от клапаните), докато не върна надоло пружината, както при колегата от поста, който цитирах.. При натискане на копчето, което е за изключване, също почва да изпуска.
preslav - майстор
съб юни 18, 2022 10:34 pmnikolov333 написа:
Не става и с въртене.. като изключи като развивам, започва да изпуска въздуха от пресостата (не от клапаните), докато не върна надоло пружината, както при колегата от поста, който цитирах.. При натискане на копчето, което е за изключване, също почва да изпуска.
https://texnobox.bg/product/1411/vazvra ... -27vm.html - това нещо е виновно за описания проблем.
nikolov333 - майстор
нед юни 19, 2022 6:38 ampreslav написа:
съб юни 18, 2022 10:34 pmnikolov333 написа:
https://texnobox.bg/product/1411/vazvra ... -27vm.html - това нещо е виновно за описания проблем.
Благодаря! Оправи се само с почистване на клапана. Имаше боклук вътре и му пречеше да затвори. :partyman:

Тема "Ремонт на пресостат ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: