• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
fbr - майстор
Когато в подземната част влезе въздух, а в двете надземни части има вода, се получава това за което говориш. Хидростатичното налягане на водата от бидона, не може да наделее налягането на въздуха заключен от двете страни с вода. А ако има и извивки надолу-нагоре под земята още по труден първоначалния поток.
miroki - майстор
Като се изцеди водата, там в заграденото остана въздух, който на другото поливане водата от бидона трябва да закара надолу за да тръгне. Ще прокарва по-трудно, предвид малкото налягане.
Колко са дълги капковото маркучи /лехите?
Имаш доста разклонения на твърдия, мисля е ф16.
При налягане от помпата гледам да няма повече от 70-80 метра капкови маркучи на тръба ф16. На времето толкова ги сметнах по някакви калкулатори. А при вода от бидон, сигурно на половина (трябва да си сметнеш дебита) Ако се налага след крана сложи 3-4 магистрални ф16.
Филтъра няма ли стрелки с посоката (при дисковите начинът на монтаж е точно на обратно) ти каза, че не е дисков, та може да няма посока, но огледай за стрелка.
Какво стана с теста без мрежа?
Djack - специалист
И тези филтри са с посока. Този май наистина е монтиран точно обратно.
kozl - майстор
Изображение

От кой кран спираш поливането? От този със зелената дръжка или от този с червената преди филтъра?
Ако е от зелената дражка не ти ли е правило впечетление, че нивомера ти показва празно при спрян кран, а в бидона има вода?
Ако спираш от зелената дръжка, то през нивомера (прозрачния маркуч) има възможност да навлезе въздух в тръбите, които ще се източат бавно през капковите маркучи и невомера ще остане без вода.
Ползвай крана на филтъра.
angel_mihaylov - напреднал
пон юни 20, 2022 7:11 amkozl написа:
Изображение

От кой кран спираш поливането? От този със зелената дръжка или от този с червената преди филтъра?
Ако е от зелената дражка не ти ли е правило впечетление, че нивомера ти показва празно при спрян кран, а в бидона има вода?
Ако спираш от зелената дръжка, то през нивомера (прозрачния маркуч) има възможност да навлезе въздух в тръбите, които ще се източат бавно през капковите маркучи и невомера ще остане без вода.
Ползвай крана на филтъра.
Привет,

За да спра да поливам , спирам крановете , които са към капковите маркучи - тези с червените дръжки.

Тези двата крана са постоянно пуснати, спирам ги единствено, ако се наложи някакъв ремонт по системата.
пон юни 20, 2022 6:20 amDjack написа:
И тези филтри са с посока. Този май наистина е монтиран точно обратно.
Да, прав си - филтъра има посока.- Мисля, че съм я спазил. Ето и снимката на филтъра по-отблизо
Прикачен файл:
Посока филтър.JPG
Посока филтър.JPG (44.99 KиБ) Видяна 998 пъти
нед юни 19, 2022 10:39 pmfbr написа:
Когато в подземната част влезе въздух, а в двете надземни части има вода, се получава това за което говориш. Хидростатичното налягане на водата от бидона, не може да наделее налягането на въздуха заключен от двете страни с вода.
Ако правилно разбирам думите ти, то се получава следната ситуация:
Ако маркуча го разгледаме като под формата на буква U, то в отвесните части /тези които са над земята/ има вода , а долу в извиката има въздух и точно този въздух не може да бъде изтикан навън от налягането, което създава водата в бидона и така става въздушната възглавница.

А ако има и извивки надолу-нагоре под земята още по труден първоначалния поток.
Да, може да има извивки /хълмове и падини/ по дъното на самия канал , който съм копал. В това няма как да бъда сигурен, и най-вече ако има то не ги знам къде са.
Другото , което ми хрумва като решение с цел да се избегнат по-нататъшни подобни ситуации е следното:
Веднъж тръгнала водата, да се следи поливането така, че след края на поливката да има дори и малко вода в бидона, така, че да се предотврати влизането на въздух в подземните тръби. Правилно ли разсъждавам ?
Понеже сега , за да избегнем зеленясване на водата - то нея я източваме до края , за да не се застоява в бидона.
нед юни 19, 2022 10:52 pmmiroki написа:
Като се изцеди водата, там в заграденото остана въздух, който на другото поливане водата от бидона трябва да закара надолу за да тръгне. Ще прокарва по-трудно, предвид малкото налягане.
Колко са дълги капковото маркучи /лехите?
Капковото е разделено образно на две части:
първата е с 10 разклонения, всяко от което е с дължина около 4 метра
втората е с 35-36 разклонения, всяко с дължина около 2 метра

Имаш доста разклонения на твърдия, мисля е ф16.
Да , твърдият е с ф16,

При налягане от помпата гледам да няма повече от 70-80 метра капкови маркучи на тръба ф16. На времето толкова ги сметнах по някакви калкулатори. А при вода от бидон, сигурно на половина (трябва да си сметнеш дебита) Ако се налага след крана сложи 3-4 магистрални ф16.
Филтъра няма ли стрелки с посоката (при дисковите начинът на монтаж е точно на обратно) ти каза, че не е дисков, та може да няма посока, но огледай за стрелка.
Да,
има стрелка, в пост по-долу съм качил снимка.

Какво стана с теста без мрежа?
Теста, не успях да го направя тази седмица.
kozl - майстор
пон юни 20, 2022 9:18 amangel_mihaylov написа:
Ако маркуча го разгледаме като под формата на буква U, то в отвесните части /тези които са над земята/ има вода , а долу в извиката има въздух и точно този въздух не може да бъде изтикан навън от налягането, което създава водата в бидона и така става въздушната възглавница.
Не. Въздух се задържа само в хълмовете.
пон юни 20, 2022 9:18 amangel_mihaylov написа:
Другото , което ми хрумва като решение с цел да се избегнат по-нататъшни подобни ситуации е следното:
Веднъж тръгнала водата, да се следи поливането така, че след края на поливката да има дори и малко вода в бидона, така, че да се предотврати влизането на въздух в подземните тръби. Правилно ли разсъждавам ?
Понеже сега , за да избегнем зеленясване на водата - то нея я източваме до края , за да не се застоява в бидона.
Може би тука е скрита загадката. При източване в тръбите влиза въздух и после тудно излиза. Може би и теренът да ти е с лек наклон след бидона и така часта близо до бидона се изпразва от нейде.
Бидона откъде го източвате? Но ако оставите вода и една локва в него тя пак ще жабуняса.

Може би филтъра да го свалиш до земята :?
gnt69 - майстор
пон юни 20, 2022 9:23 amangel_mihaylov написа:
Аз пълня и изпразвам от един маркуч. Нагласил съм си една бърза връзка която ми е удобна и стига до чешмата. Като няма вода в бидона пълня през нея, така хем се почиства филтъра наобратно хем няма въздух.
Нивомери и други глупости не съм слагал. Капачка от туба пробита +филтър+кран една втора+бърза връзка за маркуч една втора, по пътя маркуча снаден с бърза връзка която откачам и слагам на чешмата за пълнене като няма дъжд.
Водата спирам от крана на бидона като не ми трябва повече поливане, като пълня от чешмата отварям крана. :partyman:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

Тема "Проблем с капково напояване от бидон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: