• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
angel_mihaylov - напреднал
вт юни 21, 2022 12:43 pmБаш Майсторо написа:
Каква е целта на бидона щом имаш кладенец с помпа? Поливай с помпата и капковото. Ако искаш да ползваш бидона направи системата максимално проста.
Помпата е с доста по- голям дебит в сравнение на този, който е необходим за капковото система. Това е едно. И второ, когато се полива с вода директно от кладенеца - температурата на водата е по- ниска, което не е много удачно. Доста по-добре се отразява на растенията по-топлата вода
Казват- "Една снимка е хиляда думи" и била спестявала, не знам колко и какви разсъждения.
Тук, явно това не работи, предвид времето но дебатиране и разходваната лента. Явно не кипи и трудов ентусиазъм, по инсталацията, комбиниран с градивна мисъл, след като вече шест (те станали седем- Ужас!) страници няма решение.
Лозето иска мотика, не молитва.

Ангеле, това за температурата на водата, както и всичко, което си съградил (по напоителната система) явно е на база само четене. Спомням си за кучето и касапина.
Айде напъни помпата по маркучите, тури си пръста на капката и кажи каква е температурата! А докато падне върху почвата, докато попие....Баси ледниковата епоха!
Може да ползваш технически средства, като термометри, регулатори на налягане.... Може да ползваш знания по математика (не само свои)...
miroki - майстор
т.е вместо да ползвам бидона като източник на вода, директно да свържа помпата към тръбите. Така ли ?
А този регулатор за налягане, няма ли по някакъв начин да "спъва" и тормози помпата?
Помпата не и пречи да я спъват. Не знам колко атмосфери е налягането и , слага се да не пукне маркучите.
600 ако са по 1 л. Са 600 л/ч. Което е 1/5 от помпата. Но щом пълниш за половин час, а поливането стига и един час, значи е реално 1/2. Което значи, че можеш директно да ползваш помпата.
Едно време поливахме директно във вадите и ги пълнехме до горе и доматите бяха по-хубави от сега. За всеки случай пускам помпата в 5 сутринта, но това не прави доматите по-хубави.

Ако искаш бидон, пълни от страната, от която го източваш и няма да имаш проблем според мен с въздуха. Щом поливаш веднага след това. Дори може хем да поливаш и пълниш бидона.
hidrazin - майстор
вт юни 21, 2022 1:21 pmangel_mihaylov написа:
... когато се полива с вода директно от кладенеца - температурата на водата е по- ниска, което не е много удачно. Доста по-добре се отразява на растенията по-топлата вода
Митове и легенди.
Преди години когато капковото не беше на мода как се поливаше? (че и още се използва...)
Помпата вади вода от кладенеца/сондата и с един голям маркуч направо в редовете с домати, пипер, фасул, картофи...
Пълниш междуредието с вода и чакаш с мотиката в другия край да не прелее.
Тонове студена вода за едно поливане а не съм забелязал растенията нещо да се побъркат или да фанат грип. :-D
(пък и климата преди години беше по-студен...)
:partyman:
вт юни 21, 2022 1:27 pmТрифон П.Трифонов написа:
Казват- "Една снимка е хиляда думи" и била спестявала, не знам колко и какви разсъждения.
Тук, явно това не работи, предвид времето но дебатиране и разходваната лента. Явно не кипи и трудов ентусиазъм, по инсталацията, комбиниран с градивна мисъл, след като вече шест (те станали седем- Ужас!) страници няма решение.
Лозето иска мотика, не молитва.

Ангеле, това за температурата на водата, както и всичко, което си съградил (по напоителната система) явно е на база само четене. Спомням си за кучето и касапина.
Айде напъни помпата по маркучите, тури си пръста на капката и кажи каква е температурата! А докато падне върху почвата, докато попие....Баси ледниковата епоха!
Може да ползваш технически средства, като термометри, регулатори на налягане.... Може да ползваш знания по математика (не само свои)...
Трифоне,
това, че на теб не ти е комфортно да четеш какво останалите са написали и това написано се различава от това, което на теб ти е приемливо си е "камък в твоята градина".
Не мисля, че по някакъв начин съм те обидил или засегнал с нещо, че да получавам от теб такива коментари, кой какво може, кой какви знания има и т.н.
С теб явно не можем да комуникираме, имаме диаметрални различия.

Хубав ден ти желая.
kr1100 - майстор
вт юни 21, 2022 1:21 pmangel_mihaylov написа:
.... Помпата е с доста по- голям дебит в сравнение на този, който е необходим за капковото система. Това е едно. И второ, когато се полива с вода директно от кладенеца - температурата на водата е по- ниска, което не е много удачно. Доста по-добре се отразява на растенията по-топлата вода
Дрън, дрън. Врели некип-ели.
Водата се стопля докато мине през маркучите. С капкови маркучи вода не олива , не полива , а си капе капка по капка. Нищо има няма на растенията - водата не капе по тях , а на почвата.
Послушай хората какво те посъветваха и остави тази малоумна идея с бидон след като имаш кладенец.
С бидон само , ако нямаш кладенец.
След помпата се слага регулатор на налягане за да не ти излизат маркучите от снадките и нямаш никакъв проблем с по-високото налягане на помпата.
вт юни 21, 2022 5:23 pmangel_mihaylov написа:

Трифоне,
това, че на теб не ти е комфортно да четеш какво останалите са написали и това написано се различава от това, което на теб ти е приемливо си е "камък в твоята градина".
Не мисля, че по някакъв начин съм те обидил или засегнал с нещо, че да получавам от теб такива коментари, кой какво може, кой какви знания има и т.н.
С теб явно не можем да комуникираме, имаме диаметрални различия.

Хубав ден ти желая.
Признавам- повечето хора са малко по толерантни от мен.
Но освен купищата листи, изпълнени с интелигентни, но безрезултатни приказки, разбирам, че не само моето мнение се различава от писаното назад.
Особено от твоето, което показва, че прекалено си се начел.
Дано съумееш да отсееш зърното от плявата!
Безсмисленото дрънкане ме дразни, за което се извинявам.
Също и червеното. Мисля, че прекаляваш. Тук си ...нито преподавател, нито директор.

пп. Зеленият градински маркуч 1/2 каква роля има там, закачен на кранът, който пък е повдигнат и е още една, допълнителна Кота? Къде е закачен другият му край?
[/quote]
Признавам- повечето хора са малко по толерантни от мен.
Да, това доста явно се забелязва.

Но освен купищата листи, изпълнени с интелигентни, но безрезултатни приказки, разбирам, че не само моето мнение се различава от писаното назад.
Особено от твоето, което показва, че прекалено си се начел.
Дано съумееш да отсееш зърното от плявата!
Безсмисленото дрънкане ме дразни, за което се извинявам.

Аз няма как да знам кое кой и кога дразни, или както може би ти би си изразил - кой къде го сърби.

Също и червеното.

За цветовете мисля, че обясних защо ги ползвам
.
Мисля, че прекаляваш. Тук си ...нито преподавател, нито директор.

Никакво намерение нямам да се изтъквам като даскал или нещо повече от другите.
Тук съм за съвет и мисля , че попитах доста учтиво, за разлика от твоите думи, но както и да е.
Прекалено много време изгубих в стремежа си да ти обяснявам.

пп. Зеленият градински маркуч 1/2 каква роля има там, закачен на кранът, който пък е повдигнат и е още една, допълнителна Кота? Къде е закачен другият му край?
[/quote]
Добро утро, г-н Ангел,

Щеше да ми бъде много лесно, ако трябваше да ти обясня с две думи какво е Ток- Като водата е. Винаги избира най малкото съпротивление.
Какво е Ток? Насочено движение....дрън дрън. С една дума- Поток.
До тук беше лесно. Позволявам си да ползвам

"Местно съпротивление се нарича всяко изменение на живото сечение или на конфигурацията на потока. То може да бъде резултат на изменение на сечение на тръбопровода, на внезапното му разширение или стеснение, на наличието на отвори, колена, разклонения, диафрагми, спирални и регулиращи приспособления, като кранове, вентили и други."

https://www.razberi.info/%D1%84%D0%B8%D ... 0%B8%D0%B5

При теб има много. Изключително много.
Освен това, имаш и Сифон.
Позволявайки водата да се източи докрай, от бидона, както бе споменато назад, позволяваш и си осигурил условия, да се образува Сифон, който се захранва по вертикална тръба, на върхът на която има Филтър (място с повишено Местно съпротивление).
Както знаем, въздухът, бидейки многократно по лек от водата, се стреми да иде нагоре, по Пустата тясна тръба. Преди това, обаче, си напълнил бидонът, чиято вода пък натиска надолу. Въздухът, в случая, никой не го натиска да ходи нагоре, докато не се сетиш да духаш. Нали в другият край на Сифонът има въздух, със същото налягане, като във вертикалната тръба?!
Балончето въздух не може да надделее над статичното налягане и да излезе самО, та се налага горното действие. То дори не се стреми да се движи.
Също, водата няма достатъчно високо статично налягане, което да преодолее, местните съпротивления на поне едно излишно коляно, кранът, мрежестият филтър.
Въздушната тапа ти е във вертикалната тръба от бидонният кран, до Кота "хълмчето", под кранът със зеленият градински маркуч.
Какво прави онзи Апендикс, който завършва бездейно до Главният кран?

Утрото преминава, а следобедите не са ми най лицеприятни.
Пожелавам ти невероятен успех!
ср юни 22, 2022 6:59 amТрифон П.Трифонов написа:
Добро утро, г-н Ангел,

Щеше да ми бъде много лесно, ако трябваше да ти обясня с две думи какво е Ток- Като водата е. Винаги избира най малкото съпротивление.
Какво е Ток? Насочено движение....дрън дрън. С една дума- Поток.
До тук беше лесно. Позволявам си да ползвам

"Местно съпротивление се нарича всяко изменение на живото сечение или на конфигурацията на потока. То може да бъде резултат на изменение на сечение на тръбопровода, на внезапното му разширение или стеснение, на наличието на отвори, колена, разклонения, диафрагми, спирални и регулиращи приспособления, като кранове, вентили и други."

https://www.razberi.info/%D1%84%D0%B8%D ... 0%B8%D0%B5

При теб има много. Изключително много.
Освен това, имаш и Сифон.
Позволявайки водата да се източи докрай, от бидона, както бе споменато назад, позволяваш и си осигурил условия, да се образува Сифон, който се захранва по вертикална тръба, на върхът на която има Филтър (място с повишено Местно съпротивление).
Както знаем, въздухът, бидейки многократно по лек от водата, се стреми да иде нагоре, по Пустата тясна тръба. Преди това, обаче, си напълнил бидонът, чиято вода пък натиска надолу. Въздухът, в случая, никой не го натиска да ходи нагоре, докато не се сетиш да духаш. Нали в другият край на Сифонът има въздух, със същото налягане, като във вертикалната тръба?!
Балончето въздух не може да надделее над статичното налягане и да излезе самО, та се налага горното действие. То дори не се стреми да се движи.
Също, водата няма достатъчно високо статично налягане, което да преодолее, местните съпротивления на поне едно излишно коляно, кранът, мрежестият филтър.
Въздушната тапа ти е във вертикалната тръба от бидонният кран, до Кота "хълмчето", под кранът със зеленият градински маркуч.
Какво прави онзи Апендикс, който завършва бездейно до Главният кран?

Утрото преминава, а следобедите не са ми най лицеприятни.
Пожелавам ти невероятен успех!
Добро утро. Ако говориш за маркуча с тапата,то в него бях предвидил по-натам във времето да пусна кабел. Трябва ми ток в района на бидона (наблизо има барака без осветление) и използвах това, че съм изкопал , та го пуснах и него вътре в канала.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Проблем с капково напояване от бидон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: