• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Що не смениш котела и горелката с подходящи?? Не вярвам ТП да е удачно решение за Балкана...
Krastio B botev - напреднал
вт юни 21, 2022 4:54 pmКумчо Вълчо написа:
вт юни 21, 2022 12:27 pmKrastio B botev написа:
Гледам за мнения, но не намирам за тези пернишките изработки слънце/въздух - вода.
:-D
Krastio, какво точно имаш предвид, че ми стана интересно, но не разбрах за какво всъщност става въпрос?
Интересуваме дали има някой някаква информация за пернишките ТП със термодинамичен панел къдет са слънце,въздух - вода. Също така ако може някой да помогне със сметките за изчисление на газ дали 2 бутилки биха ми стигнали на седмица или колко трябват. Също така ако не стане с газта ТП някоя китайка 12 Ка дали ще свърши работа.
За колегата където пита, реформата горелка няма такова животно. Пелети, костилки, въглища абе всичко със диаметър 30мм минава през нея и го гори. За нея е оферта да имаш непотребни ливади и мулчер да го надробиш сеното. После сушене лятото и горене през зимата
шоп - майстор
вт юни 21, 2022 5:43 pmKrastio B botev написа:

Интересуваме дали има някой някаква информация за пернишките ТП със термодинамичен панел къдет са слънце,въздух - вода. С
Термодинамични помпи правят и продават доста фирми в БГ. Даже по-спомен от Добрич е най-голямата. Хелиотерм май беше.

Като идея и и замисъл са ОК, даже би трябвало да дават отличен КОП, защото няма енергия, която трябва на върти сондажната помпа или вентилатора на външното тяло или циркулационната помпа при земносвързани ТП. Това е ТП с директнио изпарение DX

Обаче на практика те са ефективни, когато има слънце, а всички знаем зимата то е кът. На практика КОПа се доближава до ТП тип октопус.
Именно затоваа и не са толкова разпространени.

Ако обаче поискаш комбинирана ТП с термодинамични панели + въздушен изпарител е ОК. Има и такива хибриди, но са сложни и скъпи.
Кумчо Вълчо - специалист
вт юни 21, 2022 4:54 pmКумчо Вълчо написа:
вт юни 21, 2022 12:27 pmKrastio B botev написа:
Гледам за мнения, но не намирам за тези пернишките изработки слънце/въздух - вода.
:-D
Krastio, какво точно имаш предвид, че ми стана интересно, но не разбрах за какво всъщност става въпрос?
Интересуваме дали има някой някаква информация за пернишките ТП със термодинамичен панел къдет са слънце,въздух - вода.
Аха ясно , благодаря за инфото. Не знаех за тях. Попитах, защото от известно време се ослушвам за варианта с ТП, че един познат миналата година монтира една Тошиба и цяла зима подскача от радост. Само че материята ми е много далечна и за съжаление съвет не мога да дам. Иначе номерът с Тошибата и маминка го умее, ама пък слабото място там е, че за пари става въпрос.
вт юни 21, 2022 6:12 pmшоп написа:

Интересуваме дали има някой някаква информация за пернишките ТП със термодинамичен панел къдет са слънце,въздух - вода. С
Термодинамични помпи правят и продават доста фирми в БГ. Даже по-спомен от Добрич е най-голямата. Хелиотерм май беше.

Като идея и и замисъл са ОК, даже би трябвало да дават отличен КОП, защото няма енергия, която трябва на върти сондажната помпа или вентилатора на външното тяло или циркулационната помпа при земносвързани ТП. Това е ТП с директнио изпарение DX

Обаче на практика те са ефективни, когато има слънце, а всички знаем зимата то е кът. На практика КОПа се доближава до ТП тип октопус.
Именно затоваа и не са толкова разпространени.

Ако обаче поискаш комбинирана ТП с термодинамични панели + въздушен изпарител е ОК. Има и такива хибриди, но са сложни и скъпи.
Благодаря отново за бързия отговор. Насочвам се към ТП защото след време може соларни панели да се сложат и ще помогнат от към консумацията. А за тези двете който казваш. За втория съм чел, но за първият не знаех че има такива комбинации. Може ли малко повече инфо или насока към някоя фирма да прочета малко повече :wink:
шоп - майстор
@Krastio B botev, не искам да ти убивам ентусиазъма, но в блок на етаж 1 нямаш много варианти за соларно отопление.
Да беше в къща и да си правиш нещата сам става и излиза сметката. В апартамент с подово истината е перфектна изолация и една въздушна ТП
Ако ти е скъпо 5,5т пелети, махни горелката, купи 15м3 дръвца и изкарай зимата. Предполагам котела може да гори дърва.

Тия работи с безплатните изолаци и орташките такива аз не им вярвам. На вълкът вратът е дебел, защото си върши работата сам.
Успехи!
Lutchezar - майстор
Офиса ми е в 15 етажен блок на Адис, та въпросните кандидатствали и от 1 година почти сме с изолация. Всичко без никакво участие от живущите. Да стъклата са бяло-бяло, дограмата ПВЦ, но ефектът е осезаем. Имам познати които правят такива изолации по програми, имам и такива които кандидатсват. Мисия съвсем възможна с доста бумаги и тичане. Който иска става, който се мотка и мрънка не става.
По темата: 15-20 сантиметра хубава изолация и ще мислиш по друг начин за това какво отопление искаш. Но ако имаш мерак да даваш пари за горива и електрическа енергия, никой не може да те спре...
:weedman:
Последна промяна от Lutchezar на ср юни 22, 2022 2:17 am, променено общо 1 път.
Съгласен съм че става на програма, но не говоря за безплатна изолация или пък за някаква програма. Просто се събираме всички да дадем пари и да направим цялостно саниране на блока. Нещата се забавиха понеже тази година събрахме за нови улици и нови керемиди :Д Шопе така е орташката работа ... Това е най лошото но пък за сега с малки деца няма финанси за купуване на друг имот. Иначе след време имам идея за построяване на къща с 1 етаж но ще видим :)
Лека от мен, че трябва малко да починем по професия сме тираджии :Д трябва да се изкарват пари
silent - майстор
Имам няколко газови уреда на пропан бутан и според мен забрави за бутилка на седмица...говоря за 10кг.стандартна бутилка....по скоро смятай по бутилка на 2 дни.....или 3-4 на седмица...
При неясно бъдеще, относно цена на енергоносителите, инвестиция в диверсификация е неоправдана, поне към момента. Повтарям се, но виждам, че и други мислят така.
Единствено, както каза и Лучко-Лъчезар-Lutchezar - топлоизолация.
След това, наличното отопление ще покаже недостатъците си и може да се мисли по въпроса. Ще има топли и студени вълни.
Моето мнение е ТП, но след ТИ. За ТП ще се наложи и прекрояване на ОИ.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Помощ за избор ( смяна на отопление)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: