чет юни 23, 2022 3:13 pmТрифон П.Трифонов написа: Гледай го също и да е битов, трифазният!

чет юни 23, 2022 3:13 pmТрифон П.Трифонов написа: Гледай го също и да е битов, трифазният!
чет юни 23, 2022 9:39 pmKrastio B botev написа: говорих с човека, каза че консъмира 2.9 kw ток със фреон р32 е заредена машината. 24 кв отадава при 10 градусаБегай далеч от този човек:-)))![]()
чет юни 23, 2022 9:47 pmшоп написа:Абе той коп-а бие и холандските ТП :Дчет юни 23, 2022 9:39 pmKrastio B botev написа: говорих с човека, каза че консъмира 2.9 kw ток със фреон р32 е заредена машината. 24 кв отадава при 10 градусаБегай далеч от този човек:-)))![]()
COP 8,3:-))))))
чет юни 23, 2022 9:39 pmKrastio B botev написа: Значи преди малко говорих с човека, каза че консъмира 2.9 kw ток със фреон р32 е заредена машината. 4000 лв 2 тела външно и вътрешно. Там тръби за свързване, циркулационна помпа нищо няма. Във тези пари е включена доставка и монтаж. 24 кв отадава при 10 градусаСледя развитието на темата с интерес, защото миналата седмица и аз говорих с човека от въпросната обява в продавалника. Аз също обмислям поставяне на някакъв вид термопомпа за топлите зимни периоди, които в района на Пловдив са вече над 90%. А за останалите 10% подпомагане със съществуващата пелетна камина.до колкото го разбрах. От мен се искало буферен съд от 90 до 150 литра да си монтирам. И другите консумативи разбира се. Каза че до -5 коп към 3.4 3.6 докарва. Малко чак почвам да се чудя за тази оферта. Каза че се равнявала на 12 кв термопомпа.
![]()
пет юни 24, 2022 10:40 amKrasi_S написа: Каза ми, че препоръчва варианта с донор от 24-ка (което си мисля, че е 24000BTU, а не 24kW. И доколкото съм чел из форума, реално отдадената топлинна мощност ще е в пъти по-малка в зависимост от... много нещаМалко се притеснвам от това написаното. 24000 BTU/h климатик на фреон р32 + топлообменник + транспорт на цялата машина + "печалба" нещо не ми излиза сметката. Мирише ми, че всичко е най-ефтиното и най-осакатеното . Няма лошо да се предлагат такива машини в която цената водеща, но замислете се дали разлика от 1000 лв като начална инвестиция няма да ви е значително по-спокойно с по-качествена машина и добре оразмерен топлообемнник.) Донора бил от инверторен климатик. Обясни ми, че ще ми трябва допълнителна помпа, която да върти водата в системата, защото камината се предполага, че ще е изключена когато работи термопомпата. Ще има кранове, с които да се превключва между двата източника. Доставя топлообменник, който трябва да се монтира вътре в жилището, най-добре в близост до камината. Температурата на водата се задавала от дистанционното. И всички тези допълнителни неща си влизали в цената от 4000лв.
Също ме "съблазни" варианта с гаранцията и че монтира из цялата страна. Иначе човека е от Варна, т.е. ако някой от варненските съфорумници го познава и може да даде отзив за него, би било чудесно.
пет юни 24, 2022 10:58 amspeka_rs написа: Малко се притеснвам от това написаното. 24000 BTU/h климатик на фреон р32 + топлообменник + транспорт на цялата машина + "печалба" нещо не ми излиза сметката. Мирише ми, че всичко е най-ефтиното и най-осакатеното . Няма лошо да се предлагат такива машини в която цената водеща, но замислете се дали разлика от 1000 лв като начална инвестиция няма да ви е значително по-спокойно с по-качествена машина и добре оразмерен топлообемнник.В случая цената не беше водеща, а доброто описание на обявата. Иначе там беше дадена някаква базова цена доколкото помня, и затова звънях да питам за моя случай. Не съм запознат с актуални цени и затова проверявам различните варианти до достигане на крайното решение. Че с тези цени на пелетите в момента... Но по-скоро ме влече факта, че с ТП ще си спестя "хамалогията" по обслужването на камината
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: