• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Гледай го също и да е битов, трифазният!
Krastio B botev - напреднал
чет юни 23, 2022 3:13 pmТрифон П.Трифонов написа:
Гледай го също и да е битов, трифазният!
:-D :-D иначе другия е почнал да хапе :rolleyes:
шоп - майстор
@Krastio B botev
един приятелски съвет от мен.
Веднъж си закупил неподходяща 40 киловатова горелка за твоя апартамент.
Сега вървиш по същият път с ТП с мощност 28 киловата

Помисли, прочети и не бързай!

Ще слагаш и външна изолация.... Решението и последствията ще си ги поемеш ти. Не прави втора грешка.
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз не разбрах как тъй от първоначално планираните 12кВт, изведнъж отиде на 28кВт?!? Аз сега стягам едно наследствено жилище към 80м2, слагаме подово с ТП 6кВт, китайче. Ама кой съм аз и кво разбирам, та да давам акъл :wink:
Значи преди малко говорих с човека, каза че консъмира 2.9 kw ток със фреон р32 е заредена машината. 4000 лв 2 тела външно и вътрешно. Там тръби за свързване, циркулационна помпа нищо няма. Във тези пари е включена доставка и монтаж. 24 кв отадава при 10 градуса :-D до колкото го разбрах. От мен се искало буферен съд от 90 до 150 литра да си монтирам. И другите консумативи разбира се. Каза че до -5 коп към 3.4 3.6 докарва. Малко чак почвам да се чудя за тази оферта. Каза че се равнявала на 12 кв термопомпа. :?
шоп - майстор
чет юни 23, 2022 9:39 pmKrastio B botev написа:
говорих с човека, каза че консъмира 2.9 kw ток със фреон р32 е заредена машината. 24 кв отадава при 10 градуса :-D
Бегай далеч от този човек:-)))
COP 8,3:-))))))
чет юни 23, 2022 9:47 pmшоп написа:
говорих с човека, каза че консъмира 2.9 kw ток със фреон р32 е заредена машината. 24 кв отадава при 10 градуса :-D
Бегай далеч от този човек:-)))
COP 8,3:-))))))
Абе той коп-а бие и холандските ТП :Д
Лошото е че се правят само за вътрешния им пазар и са до 150 кв м отопление и мн трудно се намират. От тука знам, че ако немогат да се уредят с тяхно производство взимат mitsubishi. Пък доколкото 4 бона са си пари, така като гледам пак така ще излезне преработката на климатик. Хубавото е че човека дава гаранция...
Krasi_S - специалист
Answers: 1
Значи преди малко говорих с човека, каза че консъмира 2.9 kw ток със фреон р32 е заредена машината. 4000 лв 2 тела външно и вътрешно. Там тръби за свързване, циркулационна помпа нищо няма. Във тези пари е включена доставка и монтаж. 24 кв отадава при 10 градуса :-D до колкото го разбрах. От мен се искало буферен съд от 90 до 150 литра да си монтирам. И другите консумативи разбира се. Каза че до -5 коп към 3.4 3.6 докарва. Малко чак почвам да се чудя за тази оферта. Каза че се равнявала на 12 кв термопомпа. :?
Следя развитието на темата с интерес, защото миналата седмица и аз говорих с човека от въпросната обява в продавалника. Аз също обмислям поставяне на някакъв вид термопомпа за топлите зимни периоди, които в района на Пловдив са вече над 90%. А за останалите 10% подпомагане със съществуващата пелетна камина.
Та, да се върнем на обявата. Това, което му дадох аз като изходни данни беше: към момента съм с пелетна камина и добра изолация. Отоплявам около 110m2, с преоразмерени радиатори и с температура на водата от 45°C, камината работи само по няколко часа на ден за да се поддържа топло. Също така нямам буфер. Каза ми, че препоръчва варианта с донор от 24-ка (което си мисля, че е 24000BTU, а не 24kW. И доколкото съм чел из форума, реално отдадената топлинна мощност ще е в пъти по-малка в зависимост от... много неща :) ) Донора бил от инверторен климатик. Обясни ми, че ще ми трябва допълнителна помпа, която да върти водата в системата, защото камината се предполага, че ще е изключена когато работи термопомпата. Ще има кранове, с които да се превключва между двата източника. Доставя топлообменник, който трябва да се монтира вътре в жилището, най-добре в близост до камината. Температурата на водата се задавала от дистанционното. И всички тези допълнителни неща си влизали в цената от 4000лв.
Също ме "съблазни" варианта с гаранцията и че монтира из цялата страна. Иначе човека е от Варна, т.е. ако някой от варненските съфорумници го познава и може да даде отзив за него, би било чудесно.
speka_rs - майстор
пет юни 24, 2022 10:40 amKrasi_S написа:
Каза ми, че препоръчва варианта с донор от 24-ка (което си мисля, че е 24000BTU, а не 24kW. И доколкото съм чел из форума, реално отдадената топлинна мощност ще е в пъти по-малка в зависимост от... много неща :) ) Донора бил от инверторен климатик. Обясни ми, че ще ми трябва допълнителна помпа, която да върти водата в системата, защото камината се предполага, че ще е изключена когато работи термопомпата. Ще има кранове, с които да се превключва между двата източника. Доставя топлообменник, който трябва да се монтира вътре в жилището, най-добре в близост до камината. Температурата на водата се задавала от дистанционното. И всички тези допълнителни неща си влизали в цената от 4000лв.
Също ме "съблазни" варианта с гаранцията и че монтира из цялата страна. Иначе човека е от Варна, т.е. ако някой от варненските съфорумници го познава и може да даде отзив за него, би било чудесно.
Малко се притеснвам от това написаното. 24000 BTU/h климатик на фреон р32 + топлообменник + транспорт на цялата машина + "печалба" нещо не ми излиза сметката. Мирише ми, че всичко е най-ефтиното и най-осакатеното . Няма лошо да се предлагат такива машини в която цената водеща, но замислете се дали разлика от 1000 лв като начална инвестиция няма да ви е значително по-спокойно с по-качествена машина и добре оразмерен топлообемнник.
Krasi_S - специалист
Answers: 1
пет юни 24, 2022 10:58 amspeka_rs написа:
Малко се притеснвам от това написаното. 24000 BTU/h климатик на фреон р32 + топлообменник + транспорт на цялата машина + "печалба" нещо не ми излиза сметката. Мирише ми, че всичко е най-ефтиното и най-осакатеното . Няма лошо да се предлагат такива машини в която цената водеща, но замислете се дали разлика от 1000 лв като начална инвестиция няма да ви е значително по-спокойно с по-качествена машина и добре оразмерен топлообемнник.
В случая цената не беше водеща, а доброто описание на обявата. Иначе там беше дадена някаква базова цена доколкото помня, и затова звънях да питам за моя случай. Не съм запознат с актуални цени и затова проверявам различните варианти до достигане на крайното решение. Че с тези цени на пелетите в момента... Но по-скоро ме влече факта, че с ТП ще си спестя "хамалогията" по обслужването на камината :)
Та в този ред на мисли, ако някой от съфорумниците ни се занимава с "материята" и може да предложи тази "услуга" от ÷ до, съм отворен за дискусия на лични :cool:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10

Тема "Помощ за избор ( смяна на отопление)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: