Скромно се присъединявам към най-вРЪлите фенове на Деси и ще следя темата с най-добри пожелания за бърз и желан завършек.

пет юли 01, 2022 12:22 pmDessie написа:1. Трябва ако е необходимо според обстоятелствата. Например ако основата за фундиране е негодна се изгребва и може да се замени с уплътнен трошен камък или с бетон.
Започвам със серията въпроси за да знам какъв е реда и подледователността на събитията, които евентуално ме очакват в близките дни. Плясвам снимка на детайл, който аз разбирам така: отваря се изкопа със съответната дълбочина( копае се до здраво), трамбова се и отгоре се плисва подложен бетон на 10см. След 3-4 дни ( по обяснения за набиране на якост на @Blue) се започва кофриране, армиране и изливане на самите фундаменти. След тях идва реда на хидроизолацията, която не виждам отбелязана. След това засипване и трамбоване с чакъл/пръст на полетата. Полагане на топлоизолация в основите също не виждам кога се случва в детайла? Добавям уточнението, че почвата е стабилна, но глинеста и задържа вода. Та моля, някой грамотен да ми обясни:
1. Преди подложния бетон трябва ли да се насипва с чакъл в изкопа? Защо?
2. Преди подложен бетон слага ли се найлон? Защо?
3. Хидроизолацията как и кога се извършва? Мазана и едно като черно фолио с копчета? Препоръчани марки и за какво са гледам при полагането?
4. Топлоизолацията - плътност и начин на поставяне?
5. Това полиетиленово фолио ( от детайла) какво прави и какви спецификации трябва да има?
6. Дренажа кога се прави? Препоръки за марки и спецификации?
съб юли 02, 2022 9:29 amDessie написа: @kozl -благодаря! И все пак, малко пояснения:Найлон на това място е абсолютно излишен. Вашият строител или не е наясно с ролята на подложния бетон и условията, при които работи, или пък нещо ви будалка.
1. Строителя предлага 10 см трошен камък преди подложния бетон с думите “да се уплътни основата” . Пак казвам - изкоп още няма, явно е някаква “застраховка” към момента. Искам да знам къде и как може да ме пързалятЩе се спестят пари от там, където е разумно да не бъдат пиляни, но пък и не искам да правя високорискови компромиси особено пък с фундаментите.
2. Над трамбования трошен камък да се положи найлон, “за да не ръси кал по подложния”. Тук изникват някои въпроси - този найлон няма ли да се компроментира при наливането на бетона , кал ще има така или иначе, нали затова е подложен бетон и дали не е просто още време за губене и мотаене на работници из изкопа?!?
съб юли 02, 2022 9:29 amDessie написа: ...Добавям - фундаментите ще се изпълняват с водиплътен бетон, има ли смисъл от още добавки - попаднаха ми Пенетрон и разни други кристализиращи?Нямам много голям опит с добавки за бетон, но след няколко експеримента си закупих количества от тази на Теком
съб юли 02, 2022 10:38 ambrick написа: При самото изкопаване багерът трябва да оставя на дъното на изкопа "остъргана" плътна стара глина, без да я разрохква, за да се намали необходимостта от трамбоване, а при недобро трамбоване - слягането в бъдеще. (Говоря за глина, защото прочетох в друга ваша тема в коя местност е парцелът.)Накрая багера сменя кофата с такава без зъби.
съб юли 02, 2022 9:29 amDessie написа:Добавката за водоплътност не е достатъчна,
Добавям - фундаментите ще се изпълняват с водоплътен бетон, има ли смисъл от още добавки - попаднаха ми Пенетрон и разни други кристализиращи?
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: