• 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 97
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
BLUEPUPIL - майстор
чет юни 30, 2022 11:51 pmDessie написа:
Същото ли важи и за колоните и плочите нагоре?
Да не стане обърквация. Дотук идеше
реч за бетони, по които може да се
върви и да започнат кофражните работи.

Колоните се декофрират след:
24h- при висококачествен кофраж,
който се сваля елегантно;
48h- ако се позапъва;
72h- BG стандарт- лека до средна по сила и
интензивност манипулация с козия крак;
7 дни- бой с чукове.

Плоча-21 дни.
Ако искате мин. първоначални
провисвания- 28 дни.
Ако не сте договорили добре кофража
и ви го свалят на 14-тия ден, няма да
се притеснявате, ще направим оглед
и където е нужно ще подпрем със стоманени
колони, греди и горното „подшиване“ ще се
опитаме да го скрием в по-дебела замазка.
:lol: :wink:
Dessie - специалист
Blue - точно за ходенето и отливането говорим, разкофрирането е ясно. Благодаря!
resistbody - майстор
съб юли 02, 2022 3:39 pmDessie написа:
Blue - точно за ходенето и отливането говорим, разкофрирането е ясно. Благодаря!
4 часа и може да ходиш отгоре спокойно, даже в тая жега е добре да почне да се полива...
BLUEPUPIL - майстор
cure time
3 дни натоварване от кофраж, зидария и пр.;
1 ден безпроблемно ходене;
12 часа ходене върху талпа широка мин. 20см;
6 часа ходене върху ст. платна или дървесни кофражни плоскости с размери мин. 1х0.5м, стъпване в средата.
Поливането с вода започва 4 часа след края на бетонирането; В горещо време е достатъчно да са минали 2 часа от финала на полагането за съответния участък от плочата.
Първите 6 часа поливате, без да стъпвате върху плочата и без да ползвате струи под голямо налягате. Правите бавно и полека „тегели“ с издърпване ту на маркуча, ту на въжето вързано към него.
След 6 часа редите платната за стъпване и покривате със слама, сено, стърготини, черги, одеала и поливате отгоре.
:wink:
Dessie - специалист
нед юли 03, 2022 1:09 pmBLUEPUPIL написа:
cure time
3 дни натоварване от кофраж, зидария и пр.;
1 ден безпроблемно ходене;
12 часа ходене върху талпа широка мин. 20см;
6 часа ходене върху ст. платна или дървесни кофражни плоскости с размери мин. 1х0.5м, стъпване в средата.
Поливането с вода започва 4 часа след края на бетонирането; В горещо време е достатъчно да са минали 2 часа от финала на полагането за съответния участък от плочата.
Първите 6 часа поливате, без да стъпвате върху плочата и без да ползвате струи под голямо налягате. Правите бавно и полека „тегели“ с издърпване ту на маркуча, ту на въжето вързано към него.
След 6 часа редите платната за стъпване и покривате със слама, сено, стърготини, черги, одеала и поливате отгоре.
:wink:
:supz: :prayer: благодаря!
kivanov - специалист
пон юни 27, 2022 7:10 amDessie написа:
@kivanov - колко време ще чакате между пофложния бетон и фундаментната плоча?
Ще е минал грубо 1 месец от подложния до фундаментната плоча.

Много работя ми се появи напоследък и нямах никакво време да пиша. Качвам снимки. Някои от снимките са правени от моя инвеститорски надзор/контрол. Мисля, че парите, които давам на този човек са едни от най-добре изхарчените след тези за архитекта.

На 23.06 започнаха с хидроизолацията.

2 слоя перпендикулярно.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

След като направиха хидроизолацията решиха да забият в нея пирони за осите :) и след това им се наложи да я оправят тази тъпня. Реших да не слагам геотекстил.

На 30.06 наляха бетона за защита на хидроизолацията. Поръчахме го със ситна фракция. Преди това геодезистът провери дали всичко е точно. :)

Изображение

Изображение

Изображение

На 01.07 започнаха да доставят желязото и да ограждат с кофраж за фундамента. След това разчертаха колоните, шайбите и стените.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

На 06.07 стана време да разберем дали имаме арматуристи или туристи. :)

Изображение

Изображение

На 07.07 заради "сложната" основа на басейна и кривото полагане на подложния бетон и невъзможността да се сложат 8см XPS архитектът и инвеститорският контрол инициираха среща със собственика на строителната фирма, конструктора, техническия и бригадира за да им обяснят, че очакват по-добро качесто и т.н. Нямах време, но и реших, че след като плащам на всички не е нужно да съм там и да си губя времето. Свериха си часовниците.

Изображение

На 08.07 сложиха и някоя друга колона.
Изображение

Изображение

Надявам се идната седмица да сме готови за първия голям бетон :) Б30 с добавка за водоплътност.

Утре (неделя) ще отида за повече снимки. Ако ви е интересно мога да кача и някои от видеата, които правя.
Последна промяна от kivanov на нед юли 10, 2022 12:18 am, променено общо 3 пъти.
resistbody - майстор
Браво за това, че си наел инвеститорски надзор, масово се скъпят за това и после излиза по-скъпо.. иначе доста чисто работи изпълнителя ти.. ще видим натам..

Доста интересен начин на строеж.. или просто аз пропускам нещо... нямаш ли стъпки само една дупка видях на тея снимки.. вярно имаш сутерен и басейн и там не знам как се случват нещата..

Само не знам защо са те набутали с вързана арматура на ниво настилка.. щото се плаща на кило по принцип..

Ей такава дупка правих аз дето глътна един миксер, ако не и повече..
Прикачен файл:
dupka.PNG
dupka.PNG (47.96 KиБ) Видяна 1496 пъти
kivanov - специалист
Моят надзор казва "строителството излиза евтино, ако го правиш правилно от първия път" :)

Аз нямам сутерен, но и не разбирам твоята картинка. При мен ще сложат колоните/шайбите и основата ще има 30см плоча. :) Настилката е по-нагоре :)
resistbody - майстор
нед юли 10, 2022 12:10 amkivanov написа:
Моят надзор казва "строителството излиза евтино, ако го правиш правилно от първия път" :)

Аз нямам сутерен, но и не разбирам твоята картинка. При мен ще сложат колоните/шайбите и основата ще има 30см плоча. :) Настилката е по-нагоре :)
Ясно, доста различно от това което знам аз.. при нас под всяка колона/шайба има стъпка подобна на това което съм показал..

Ако имаш желание качи плановете на финдамента или поне ми ги прати на лични, интересно ми е да си обогатя знанията.. тя моята отдавна свърши, но все пак ми е интересно..
schuldiner - майстор
Хидроизолацията не трябва да изглежда така - нито като качество, нито като полагане. При напорна вода хидрото се започва от центъра на сградата, а самото споменаване "на кръст" вече говори достатъчно, че това им е странична дейност. Чакащите поли по периферията едва ли ще са годни за залепване по бъдещите вертикали. Ама каквото-такова.
Концепцията подложен-хидро-защита-фундаментна плоча много ми харесва. Като гледам как държи вода изкопът, никак не си сбъркал.
От години разправяме, как най-важен е инвеститорският контрол. Обаче трудно се намира кадърен и честен. Последният, с когото контактувах, беше по специалност арматурист и почти нищо не хващаше от останалите дейности по строежа, а явно и с хора не можеше да работи. Дръж си на човека!
  • 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 97

Тема "Парцел -> Къща -> Дом" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: