• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
istefanov87 - специалист
Здравейте,

предстои ми слагане на подово отопление на първи етаж + бани на втори в новопостроена (дострояваща се) къща. Общата площ е около 80 квадрата. Имам проект за отоплението като по него ще се наложат няколко корекции, но в общи линии нещата като количествена сметка са горе-долу ясни.

И сега чуденето ми е кой да е доставчик на цялото нещо .. след известен брой консултации със заинтересовани и незаинтересовани финансово специалисти, стигнах до 3 имена - Рехау, Овентроп, Тиеме.
До момента съм чул много приблизителна цена за Тиеме от около 80-85 лв на квадрат (изпълнение + материали, без екстрите като термостати във всяка стая и т.н. които ще са си отделно - по принцип не ми я котираха на квадрат, но така ми е най-лесно да сравнявам) и изчаквам за подобно нещо за Рехау (като там грубо същото нещо ми казаха да го чакам в диапазона 100 - 120 лв на квадрат). За Овентроп все още не съм говорил конкретно с потенциален изпълнител.

Въпросът ми е има ли ясно изразен фаворит в тази област ? От финансово заинтересовани лица чух, че тръбите на Тиеме по нищо не отстъпват на тези на Рехау и че също те са единствените от трите които си произвеждат от-до всичко по системата те (не че това е гаранция за нещо, разбира се). От друга страна, Рехау е единствената марка която бях чувал преди да се заровя по темата, което ми говори че те ще да са най-реномирания доставчик.

Площта ми е достатъчно малка за да може разликата в парите да не ми е проблем, стига да има добавена стойност (по-високо качество, съответно по-малък риск от ядове после), а да не си плащам само за марката (Тиеме също правят 10 годишна застраховка за маса пари покриване на щети, но в крайна сметка целта не е да ми оправят щети, а да няма такива). При такова положение има ли смисъл да разглеждам няколко варианта или от Рехау няма по-добро и наистина разликата в цената им е заради разлика в качеството ?

Предварително благодаря за мненията !
istefanov87 - специалист
чет юли 07, 2022 11:21 pmradius написа:
Интересни цени :toimonster:
Хич не са интересни за съжаление, но това са ми цените от официални представители на съответните марки - съответно хора, които ще дойдат с всичко необходимо, ще свършат работа и на тръгване ще ми подпечатат 10 годишна гаранция.
Алтернативно мога да си набавя материалите с добра отстъпка за цени на едро (тръбите мога да ги взема директно от хора, които монитрат в Германия за около левче метъра, но още не знам на коя марка са точно) и за 2000-2500 да си докарам хора да ги сложат.
Така обаче вероятно ще ми дойде към около 4500 за 80те квадрата или едни 50-55 лева на квадрат. Честно казано при тази квадратура разликата не ми е достатъчно материална за да се откажа от 10 години гаранция и оторизиран доставчик и да се вкарам в другата сложна схема, иначе и мен не ми става хубаво като ги гледам цените ...
шоп - майстор
Цените са народни, форума е направи си сам:-)
Има тема за водно подово, запознайте се.
krasi92 - майстор
Тънките работи не винаги излизат евтинко. Бих взел оферти от повечко фирми заедно с официалните представители и бих сравнявал по офертите.На овентроп материалите са с добро качество. Изпълнение с техни монтажници не съм виждал.
пет юли 08, 2022 12:18 pmkrasi92 написа:
Тънките работи не винаги излизат евтинко....
Бих допълнил- има изключения, но обикновено не излизат еФтино, Никольчо.
Така или иначе, в евтиният и скъпия вариант, се дават сериозни средства, и би било глупаво сега да спестиш малко, и да живееш дълго време с ...нещо посредствено.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на пет юли 08, 2022 3:47 pm, променено общо 1 път.
brum - майстор
Трифоне, в тая тема не съм се обаждал. Не знам що ме намесваш :) .
istefanov87 - специалист
пет юли 08, 2022 12:18 pmkrasi92 написа:
Тънките работи не винаги излизат евтинко. Бих взел оферти от повечко фирми заедно с официалните представители и бих сравнявал по офертите.На овентроп материалите са с добро качество. Изпълнение с техни монтажници не съм виждал.
Определено не гоня тънки неща, в случая целта ми е да избера най-доброто. Единственото което се опитвам да избегна е когато две неща са неотличими едно от друго, но едното е 30-40% по-скъпо, защото и това го има понякога. Извън това не бих спестил пари точно от отоплението на къщата, така че при всеки случай целя най-високия клас.
krasi92 - майстор
Именно. Искай оферти от повече фирми.
пет юли 08, 2022 2:35 pmbrum написа:
Трифоне, в тая тема не съм се обаждал. Не знам що ме намесваш :) .
Имам лошия навик да натяквам. Поправям се веднага, ама Никольча остава.
Все пак, тая тема е добър пример- човека иска най-доброто и правилното, което може да си позволи.
Темата е и много полезна, не само за мен. Не съм се отказал от ТП, а тя върви с подовото най добре.
Вярно, има тема за подовото отопление, но не съм сигурен, че тази трябва да се обедини с другата. Самостоятелно би била по полезна, според мен.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Подово отопление - от къде?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: