• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
съб юли 09, 2022 11:00 pmistefanov87 написа:
с някакъв графитен стиропор 1.7 см отдолу
Дано не ти е само това изолацията под подовото, че ако е така си си дал парите са куц проект.
istefanov87 - специалист
нед юли 10, 2022 9:53 pmшоп написа:
съб юли 09, 2022 11:00 pmistefanov87 написа:
с някакъв графитен стиропор 1.7 см отдолу
Дано не ти е само това изолацията под подовото, че ако е така си си дал парите са куц проект.
Общо повдигането след изолация + тръби + замазка трябва да е 10-11 см, има заложена изолация, това говоря конкретно за подложката, че такава я продават.
шоп - майстор
нед юли 10, 2022 10:17 pmistefanov87 написа:
има заложена изолация
Колко см е?
пон юли 11, 2022 6:42 amшоп написа:
има заложена изолация
Колко см е?
Е колко да е- 11-1.7-5= 4 защото 4.3 не знам да се произвежда.
syncho - майстор
Здравей,

Можеш спокойно да постигнеш много добро качество и с материали, които не са "маркови". Разбира се, че за гаранцията си плащаш - за всичко е така, но реално се замисли какво би могло да се случи с тази инсталация, за да ти се задейства гаранцията - почти нищо реално. Тръбата ти е положена в замазка - защитена от UV и други външни фактори, които биха могли да ѝ повлияят, инсталацията ти е постоянно пълна, което при липса на кислород допълнително спомага за запазването на материалите. Единственото, за което трябва да помислиш е на няколко години да се прави профилактика с промиване, но това е добре да се прави независимо от материалите, които си използвал. Нашето подово примерно миналата година направи 10години и се сетихме, че не сме му правили профилактика. След като я направихме с необходимата химия разбира се не забелязахме кой знае какво замърсяване за този период и разлика в работата преди и след. А можем със сигурност да го кажем това, защото имаме какви ли не сензори за работата на инсталацията.

Така, че в крайна сметка си прецени дали не са излишни тези пари за гаранцията, защото за мен тя е смело давана, защото реално няма какво да се случи. Това, което може да се случи, не е гаранционен риск - пробиване от непредпазливост, пречупване от неправилен монтаж, запушване от замърсяване и т.н.

Ние работим с разнородни материали, които сме си подбрали по качество и от опита, който имаме за последните 20+ години в подовото отопление, смея да твърдя, че това е по-добрият вариант.

Аплодирам решението да си направиш проект, но е добре да го консултираш и с някой друг специалист да чуеш друго мнение, защото сме попадали за съжаление на проекти, които ти създават повече проблеми и разходи, от колкото да ти ги решат. Пример за това е проект с кръгове със съпротивления толкова големи, че трябва да се сложи циркулационна помпа за над хиляда лева при положение, че съвсем спокойно може да се изегне това с промяна на самите кръгове. Има и още много други примери, които мога да дам. Та за това е добре и второ мнение за съжаление.
feikot - специалист
То пък голям плюс като имаш гаранция. И какво, ще ти разбият плочките (ако си с) ще разкопаят замазката и ще ти оправят тръбата, ако евентуално е компрометирана, твърде вероятно е да не ти покрият разхода за това, а само за ремонта и какво...полза нулевва. Грешно според мен си тръгнал в тази посока, мое мнение е да търсиш добри майстори ( във форума и темата има писали) и да се допиташ до тях. Цена над 70-75 лв с труда и материалите има нещо гнило. Колектора или помпената група, ако е двутемпературна инсталация не я смятай в това колко ти е на квадрат.
А, не се надявай в цените които са ти дали да влиза замазката. Не съм чул до сега някой да прави и двете.
шоп - майстор
пет юли 15, 2022 12:01 pmsyncho написа:
Аплодирам решението да си направиш проект, но е добре да го консултираш и с някой друг специалист да чуеш друго мнение, защото сме попадали за съжаление на проекти, които ти създават повече проблеми и разходи, от колкото да ти ги решат. Пример за това е проект с кръгове със съпротивления толкова големи, че трябва да се сложи циркулационна помпа за над хиляда лева при положение, че съвсем спокойно може да се изегне това с промяна на самите кръгове. Има и още много други примери, които мога да дам. Та за това е добре и второ мнение за съжаление.
Бинго!
Дал си 1 торба пари за проект и комерсиален съвет да дадеш още пари за второ мнение. Обаче второто мнение не е безплатно. Пак даваш пари за да ти сметнат проекта на една програма, която я има безплатно в нета.

Разкоша е, когато мненията се разминават!!!
На кого да вярваш?
На трети човек или фирма ли да плащаш? Арбитраж?

Ако си прочел основната тема за водно подово десетки пъти съм споделял безплатният съвет натрупан от руският форум. Самият аз правя подови на приятели без пари. ( не ми пишете на лично - нямам време и не работя освен на приятели)

50 метра кръг при тръба ф16
60 метра тръба при ф17
70 метра тръба ф18
80-90 метра тръба при ф20
Стъпка 10 см, макс 12 и при супер изолация 15 см

Изолация под подовото санитарен минимум 5 см, нормално 10 см, а перфектно 15 см

В тези случаи може да се мине с помпа с цена 80-100 лв и напор 4-6 метра.

Спестените пари от проект могат да се вложат в изолация!
Успехи!
Ahmakov - специалист
Аз съм чувал и за подово с 50м на кръг и с помпа за над 1000лв. И човека си е много доволен. Правено е по руско форумен тертип.

А между другото, шоп ти с каква помпа си?

Бинго!!!
шоп - майстор
съб юли 16, 2022 8:44 amAhmakov написа:

А между другото, шоп ти с каква помпа си?

Когато се отоплявам с котела на дърва и въглища или с котела и всегоривната горелка имам 3 помпи ( по 1 на етаж) електронни Invena 25/4
Евтинки, по 80 лв/бройката и харчат между 5 и 22 вата :-)))

Понеже знам накъде биеш имам и една Магна 3, която работи сама ( без Инвените) когато се отоплявам с ТП
Обаче тя е избрана не защото подовото я изисква, а защото искам ТП да работи с перфектен КОП и дебита да е над 5-8м3/ч според зависи.

Така, че не бъркай нещата
Ahmakov - специалист
Ама и вие се спрете с тези 50м, защото има значение дали 100м отдават 50W или 5000W.
Та от там и помпа и консумация.
И парите икономисани от помпа да не отидат за колектор и фитинги.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Подово отопление - от къде?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: