Най - вълнуващия въпрос зимно време.
prascho - майстор
съб юли 23, 2022 7:54 pmoberst написа:
съб юли 23, 2022 7:07 pmprascho написа:
... и повечето ще предпочетат да плащат ток месец за месец, пред това да извадят 4К лева през август или септември за пелети.
Утрешни сметки по днешни цени...
Личната инфлация при всяко домакинство е различна и да, винаги е поне х2 над обявената, може и повече в зависимост от продукти/услуги в кошницата.
Оцеляват фирмите, които успяват да прехвърлят текущата инфлация на крайните потребители, останалите фалират.
шоп - майстор

Това опасение няма да се случи

Дано не се случи!
По принцип съм научен да мисля за най-позитивните неща, а да се готвя за най-песимистичните.

Миналата година дървесните пелети достигнаха 12-13-14 лв чувалчето в големите хипермаркети и пак се купуваха.
Хората бутаха големи колички, пълнеха багажници и псуваха, че не са си купили навреме и са чакали да паднат цените.

Та от 12-13 лв миналата година когато парите се хвърляха от хеликоптери до тази зима при инфлация и вдигащи се лихви 20-30 лв за чувал може и да е даже оптимистично.

При инфлация много хора няма да купят пелети предварително и ще минат на отопление с ток, където се топлиш сега, а плащащ почти след 40 дни. Риска от претоварване на електропреносната мрежа е реален. Както знаеш, когато много маймуни се качат на един клон той се чупи.

ЮПС и генератори са задължителни и за газови и за пелетни съоражения според мен.
Печки на втечнен газ и резерв бутилки си е една допълнителна сигурност.

Кюмбета и изправни комини също:-(

Сигурно на младите им е смешно, но хората около 45-55 год са живяли при режим на тока и си го спомнят.
Andri01 - майстор
Да ,ама тогава не беше студено!! Заспиваш дс топлото д@пе на младата жена и само мислиш дали си загасил свеща и спрял крана на водата. Че ако я пуснат посред нощ,става лошо. :partyman:
oberst - специалист
съб юли 23, 2022 8:21 pmprascho написа:
Личната инфлация при всяко домакинство е различна и да, винаги е поне х2 над обявената, може и повече в зависимост от продукти/услуги в кошницата.
Оцеляват фирмите, които успяват да прехвърлят текущата инфлация на крайните потребители, останалите фалират.
Потребителската инфлация е едно на ръка. Аз гледам производствената инфлация и работата отива на зле.

Една фирма, за да има т.нар. pricing power и слабо еластични цени, на първо място трябва да е в правилен отрасъл и пазарен сегмент. Чак след това нещо вече зависи и от самата нея.

Тукашният пазар е някаква пародия и вчера пак успя да ме изненада - на едно ендуро скъсахме гумения колектор и звъня по обява на "търговец". Обявата от няма и месец за 130 кинта. Много е, но уж бързаме, така че ще го преглътна. Звъня му на тоя търгаш и ми вика по телефона - 150 кинта. Казах му, че обявата е за 130 - стара била. Стара на 3 седмици и 15% по-висока цена - ха, ха. Реших, че вече не бързам и си ги поръчах същото от Германия за 20 евро. Примерът ми е, че в бурно море, колкото е по-малко гемията, толкова повече ще се лашка, а българската гемия освен малка е и продънена.
silent - майстор
Това с цените е масова заигравка..поръчваш нещо оказва се че не е налично....обаче ако чакаш 20 сена може да го доставят с 50% отгоре...или въобще не могат...обаче нито го свалят от сайта нито му променят цената...
fbr - майстор

При нас мутрата Борисов (лансиран от ДС и обявен за "Боко тиквата" от народните комунисти) не направи разклонения на "Балкански=Турски=Руски" поток на територията на БГ.
Отде я имате тая опорка не ми е ясно, но гледам се разпространява твърде усилено. Т нар. Балкански поток се състои от стария газопровод, който снабдяваше Турция през България, от компресорна станция Провадия до компресорна станция Странджа, но сега газа тече в обратна посока, т.е. от к.с. Странджа към к.с. Провадия. След к.с. Провадия по посока на к.с. Брестак, в района на с Ветрино, беше изградена нова к.с. Нова Провадия с отклонение в западна посока, до к.с. Ресилово и оттам до сръбската граница. Т.е. Балкански поток включва в себе си, части от стария газопровод и новопостроени части, които са свързани помежду си. Няма такова нещо, като отделен газопровод на Путин, а е една обща газопроводна мрежа "високо налягане" на цяла България. Зная, че някой получва пари да разпространява небивалици, но не вярвам Вие да сте от тях.
Последна промяна от fbr на съб юли 23, 2022 9:26 pm, променено общо 1 път.
oberst - специалист
съб юли 23, 2022 9:09 pmsilent написа:
Това с цените е масова заигравка..поръчваш нещо оказва се че не е налично....обаче ако чакаш 20 сена може да го доставят с 50% отгоре...или въобще не могат...обаче нито го свалят от сайта нито му променят цената...
Това имам предвид - във волатилна обстановка, масово настъпва ако не психоза, то изтрещяване. Волатилността отдавна не е само икономическа, но политическа, социална, културна и т.н., като накрая се получава низходяща спирала или т.нар. positive feedback loop.

Ето пример с една община - кметът първо го раздаде ларж и последва поголовна сеч, след което се сепна и забраниха всичко, вкл. и почистването на земеделските земи. Разрешения с 300 зора дават за до две дървета на имот, ама дали имотът е два декара или хектара - няма значение. От едната крайност - в другата. А суровината за пелетите на търпи транспорт, хеле пък на актуалните цени на нафтата. Общо взето, над 60 км до производствената база и сметките вече не излизат.

Едно от основните средства за борба с инфлацията е demand destruction, т.е. принудително свиване на търсенето, чрез хватки с лихвите на централните банки. Пък дали свиване на потреблението автоматично означава на първо място спад в жизнения стандарт, всеки сам да си отговори. После да си отговори дали това има нещо общо с все по-дебилизираната нация, при която всеки втори спрян за проверка е пиян и друсан, а всеки трети е и без книжка. Задава се поголовно оскотяване и ми е все тая дали това ще е стабилна перспектива или ще е влошаваща се.

Не само режима на тока сме го играли, не само щафетното редене за кисело мляко зимата, ами помним и крилатата фраза "перестройка закончится перестрелкой" - май втори път ще сме свидетели и активни участници във всичко това.
hidrazin - майстор
съб юли 23, 2022 9:24 pmfbr написа:
Отде я имате тая опорка не ми е ясно, …
Абе то разбрах че к.с. (компресорни станции) много.
Само не разбрах дали от от тоя турски поток (щото е всякакъв друг но не и бълагарски) ще получаваме гаЗЗЗЗЗ…?
Е, платихме го ма дали е български…
:partyman:
prascho - майстор
съб юли 23, 2022 9:24 pmfbr написа:

При нас мутрата Борисов (лансиран от ДС и обявен за "Боко тиквата" от народните комунисти) не направи разклонения на "Балкански=Турски=Руски" поток на територията на БГ.
Отде я имате тая опорка не ми е ясно, но гледам се разпространява твърде усилено. Т нар. Балкански поток се състои от стария газопровод, който снабдяваше Турция през България, от компресорна станция Провадия до компресорна станция Странджа, но сега газа тече в обратна посока, т.е. от к.с. Странджа към к.с. Провадия. След к.с. Провадия по посока на к.с. Брестак, в района на с Ветрино, беше изградена нова к.с. Нова Провадия с отклонение в западна посока, до к.с. Ресилово и оттам до сръбската граница. Т.е. Балкански поток включва в себе си, части от стария газопровод и новопостроени части, които са свързани помежду си. Няма такова нещо, като отделен газопровод на Путин, а е една обща газопроводна мрежа "високо налягане" на цяла България. Зная, че някой получва пари да разпространява небивалици, но не вярвам Вие да сте от тях.
Явно сте в бранша. Защо мутрата Борисов 10г не направи връзката към Гърция, а за една година направи връзката със Сърбия ? Последната чии интереси обслужва?

Тема "Мнение за производители на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: