• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
maistora1965 - специалист
съб юли 16, 2022 10:08 amшоп написа:
съб юли 16, 2022 8:44 amAhmakov написа:

А между другото, шоп ти с каква помпа си?

Когато се отоплявам с котела на дърва и въглища или с котела и всегоривната горелка имам 3 помпи ( по 1 на етаж) електронни Invena 25/4
Евтинки, по 80 лв/бройката и харчат между 5 и 22 вата :-)))

Понеже знам накъде биеш имам и една Магна 3, която работи сама ( без Инвените) когато се отоплявам с ТП
Обаче тя е избрана не защото подовото я изисква, а защото искам ТП да работи с перфектен КОП и дебита да е над 5-8м3/ч според зависи.

Така, че не бъркай нещата
Някой маже ли да ми обясни зависимоста между дебита на циркулационната помпа и КОП на термопомпата.
нед юли 17, 2022 6:20 pmmaistora1965 написа:
Някой маже ли да ми обясни зависимоста между дебита на циркулационната помпа и КОП на термопомпата.
Имаш Ферари, ама са ти турили гуми от Траби, Майсторе.
Ако ти турят от Москвич ше е по добре, Меровите ше карат яко влака, а от GTR таман ше са.
Обаче има и друга свирка- от F1 няма да е онова, което си мислиш.
нед юли 17, 2022 8:27 pmТрифон П.Трифонов написа:
Ако ти турят от Москвич ше е по добре, Меровите ше карат яко влака, а от GTR таман ше са.
Eхх тая домашна ракия утре ше го прочета пак :drinkers:
нед юли 17, 2022 8:49 pmmaistora1965 написа:
Аха!
Имаш страхотна ракия, пие ти се около нормата, но няма кой да ти я донесе, или ти носят пО малко от темпото на което си способен.
Оставаш неудовлетворен и дано не е троянска!
feikot - специалист
нед юли 17, 2022 8:49 pmmaistora1965 написа:
нед юли 17, 2022 8:27 pmТрифон П.Трифонов написа:
Трифон е с дислексия, колкото пъти да прочетеш, ако не знаеш отговора, няма да разбереш какво казва. Големия дебит помага за по-големия КОП,това важи и за вътрешния диаметър на тръбите, за това е по-добре да е цол до колектора.
нед юли 17, 2022 10:53 pmfeikot написа:

Трифон е с дислексия, колкото пъти да прочетеш, ако не знаеш отговора, няма да разбереш какво казва. Големия дебит помага за по-големия КОП,това важи и за вътрешния диаметър на тръбите, за това е по-добре да е цол до колектора.
Благодаря за конкретното обяснение!
Близко до акъла ми се стори и не отчетох факта, че Майстора може да не разбере. Всъщност, той се пошегува тънко на мой гръб, а ти го обиди.
Сигурно е схванал в "метафората", че много хубаво не е на хубаво- не може да увеличаваш дебита до безкрайност, та белким и КОПа се увеличи неимоверно.
Има си някакво оптимално положение.
syncho - майстор
пет юли 15, 2022 6:47 pmшоп написа:
пет юли 15, 2022 12:01 pmsyncho написа:
Аплодирам решението да си направиш проект, но е добре да го консултираш и с някой друг специалист да чуеш друго мнение, защото сме попадали за съжаление на проекти, които ти създават повече проблеми и разходи, от колкото да ти ги решат. Пример за това е проект с кръгове със съпротивления толкова големи, че трябва да се сложи циркулационна помпа за над хиляда лева при положение, че съвсем спокойно може да се изегне това с промяна на самите кръгове. Има и още много други примери, които мога да дам. Та за това е добре и второ мнение за съжаление.
Бинго!
Дал си 1 торба пари за проект и комерсиален съвет да дадеш още пари за второ мнение. Обаче второто мнение не е безплатно. Пак даваш пари за да ти сметнат проекта на една програма, която я има безплатно в нета.

Разкоша е, когато мненията се разминават!!!
На кого да вярваш?
На трети човек или фирма ли да плащаш? Арбитраж?

Ако си прочел основната тема за водно подово десетки пъти съм споделял безплатният съвет натрупан от руският форум. Самият аз правя подови на приятели без пари. ( не ми пишете на лично - нямам време и не работя освен на приятели)

50 метра кръг при тръба ф16
60 метра тръба при ф17
70 метра тръба ф18
80-90 метра тръба при ф20
Стъпка 10 см, макс 12 и при супер изолация 15 см

Изолация под подовото санитарен минимум 5 см, нормално 10 см, а перфектно 15 см

В тези случаи може да се мине с помпа с цена 80-100 лв и напор 4-6 метра.

Спестените пари от проект могат да се вложат в изолация!
Успехи!
Бинго я! Един добър проектант веднага би забелязал фрапантни грешки на някой новак без да е необходимо да смята каквото и да е. Като например примера, който си дал с кръговете - пълен абсурд е, и по-добре на никой недей да работиш, особено на приятели, че да не останеш без тях своевременно.

За това, ако има разминаване, аз, ако бях на негово място първо щях да поискам обяснение от оригиналния проектант и ако почне да ми увърта и не може да обясни какво точно се случва, ще търся друг доказан.
Благодаря и на двамата за отговорите почти ми се изясни а Трифон си е готин просто трябва да се чете на трезво.
istefanov87 - специалист
пет юли 15, 2022 5:50 pmfeikot написа:
Цена над 70-75 лв с труда и материалите има нещо гнило.
В интерес на истината, ако си взема всички неща Рехау с моята отстъпка и си викна мои хора да ги сложат ще излезе не повече от 60-65 на квадрат и ще е Рехау от-до ... искаше ми се някакси без допълнително занимаване и с гаранция, но така като чета тая гаранция може и действително да не ми трябва и може би ще действам по този начин.
пет юли 15, 2022 6:47 pmшоп написа:
Изолация под подовото санитарен минимум 5 см, нормално 10 см, а перфектно 15 см

Спестените пари от проект могат да се вложат в изолация!
В какво ще се изрази добавената стойност на 10 или 15 см изолация под подовото спрямо моите 5 ?
290 см ми е от плоча до плоча, слез замазката подовото го ще го направи на 270 и нещо ако е с 5 см изолация и съответно едни 265 (примерно) ако е с перфектната 15 см изолация .. 270 е абсолютния минимум таван за мен чисто от гледна точка на усещане в стаята, при всички случаи от моя опит разлика между 270 и 280 таван СЕ УСЕЩА, да не говорим за под 270. Колко точно се очаква да ми паднат сметките за отопление в замяна на тези 10 см таван, които губя ? Има ли други аспекти освен финансовите ? Питам, защото не знам - мога да ревизирам много неща (е, височината на къщата не мога да променя, то и така едвам се вписахме в законовите рамки...), но трябва да има смисъл, примерно за 10-15% по-висока сметка не бих се отказал от 10 см таван, ако е само това.

Иначе за външната ми изолация след като проучих цените (цените наистина не са това което бяха), тия няколкостотин лева от проект сигурно могат да се вложат там, но няма да се разбере много :-D
Шопа е максималист, което не е лошо, но;
Според мен, 15 за под е прекалено, освен в някои особени случаи.
Имай предвид- съвсем грубо, топлозагубите са както следва;
- 30% от стени.
- 30% от дограма.
- 30% през таван.
- 10% от пода.

Едно птиченце, някога ми прошепна, че на стени повече от 30см. топлоизолация не се слагат. Може нещата да са се променили, но не съм чул подобно нещо.
Сега да не решиш, че и на таван се слага 30см? Отчитай разликите в площта!

Предполагам вече може да се ориентираш къде колко.
Ако не ти се проучва интернета, не ти се занимава с калкулатори и сметки, по добре си плати някой да го направи и да каже къде колко!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Подово отопление - от къде?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: