• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho - майстор
пон юли 25, 2022 12:23 pmТрифон П.Трифонов написа:
пон юли 25, 2022 10:07 amsyncho написа:
Необходимата енергия, за да охладиш жилището се увеличава. Помисли малко и се надявам и сам да разбереш какво казвам. Всички къщи го имат този проблем, включително и пасивните. Разликата идва от начина на използване на енергията и източниците на енергия.
...
syncho, чул си нещо по темата, но криво си го разбрал.
По назад споменах- винаги има компромиси и оптималното положение е някъде между тях.
Специално за топлоизолацията, границата в дебелината е икономически обоснована- над определено ниво, разходите за материали се увеличават, при сравнително намалена ефективност, но не и обратното- ефективността да страда.
Не съм го чул, а правихме изчисления със специализирани софтуери и топлотехници. Приложихме положението на сградата, както и засенчване и какви ли не други подробности. В крайна сметка излезе, че от топлопритоците (основно слънцегреенето) през лятото ще имаме повече консумация на енергия за охлаждане заради увеличената изолация от колкото ще спестим от отоплението през зимата. Трябваше да правим тестове с различни дебелини и за нас излезе най-икономически и енергийно съобразено да сложим 10см външна изолация.

Както сам каза, всяка сграда е сама за себе си. Примерно при нас има много остъкление и това дава голямо отражение. Ако е същата сграда, но без толкова много остъкление ще е доста по-различно. И точно за това е малоумно да пита човек за съвет по форумите, защото всякакви форумни плъхове са си навили нещо на пръста и само това си дъвчат, а пък дреме им после, че ще вкарат някой в киреча с глупостите си.
kalin72 - майстор
Ами...хората са го написали, има подобен ефект. И да, прочетох внимателно всичко.
Бих искал да се даде научното обяснение, а не "хората са го написали, смятаха и т.н", но като добър християнин, уважавам и другите религии.
kalin72 - майстор
Ами те хората са го написали, базирано на научното(практично) обяснение защо вероятно може да се полуи така.
пон юли 25, 2022 1:43 pmkalin72 написа:
Ами те хората са го написали, базирано на научното(практично) обяснение защо вероятно може да се полуи така.
Така обосновано вече е съвсем друга работа.
Благодаря!

За всички, освен Калин, които евентуално четат.

viewtopic.php?f=10&t=66713&start=120#p1108044
шоп - майстор
пон юли 25, 2022 1:23 pmsyncho написа:
Не съм го чул, а правихме изчисления със специализирани софтуери и топлотехници.
Физиката е една и няма да я оборити нито със софтуер нито с топлотехници.
Колкото топлоизолацията е по-сериозна - толкова разходите за отопление и климатизация намаляват!!!

Пасивните къщи могат да се охлаждат само с рекуператор, като акумулират студен нощен въздух. Факт.
Просто се минава през режим байпас.

Кофти е хора да си платят за сбъркан проект:-(
Даже и да получават съвет да си платят за повторен проект. Само едни пари ще наливат на чантаджии:-)))
И ако получат различен от първоначалният проект за трети арбитражен ли да платят?
nelina_london - специалист
пон юли 25, 2022 5:24 pmшоп написа:

Пасивните къщи могат да се охлаждат само с рекуператор, като акумулират студен нощен въздух. Факт.
Просто се минава през режим байпас.
В 50 % от времето рекуператорът не може да вкара достатъчен обем въздух за 6те часа през нощта ,когато температурите са по- ниски ,за да охлади не само въздуха ,но и повърхностите , затова отварянето на всички прозорци и образуването на течение е по-ефективно .А в дни като предходните два ,когато нощните температури не паднаха под 25° в Пловдив ,една манджа във фурната и една вана за децата и хоп ,скачаме на 27° .
Иначе съм съгласна с всичко останало .
пон юли 25, 2022 7:22 pmnelina_london написа:
........А в дни като предходните два ,когато нощните температури не паднаха под 25° в Пловдив ,една манджа във фурната и една вана за децата и хоп ,скачаме на 27° .
Иначе съм съгласна с всичко останало .
Абсолютно съгласен.
При нас, щадящият морски климат не позволяваше до преди посочените дни, Т в едно особено помещение да се вдигне над 25 градуса, при отворен нощем прозорец. Тази година не го охлаждам допълнително, а предходната есен добавих топлоизолация на таван. Миналото лято не се живееше- 32 максимални, без работещ климатик в къщата.
Последните два дни Т подминава 26. В момента я гледам онлайн- 25.5, но днес имаше облаци и дъжд.
Все още не охлаждам, понеже е поносимо, а имам и други съображения.
Изолация, изолация и пак изолация, както казва Филма.
Някои бъркат посоките, в които и кога се движи енергията.
Важното- не е фатално.
шоп - майстор
пон юли 25, 2022 7:40 pmТрифон П.Трифонов написа:

Изолация, изолация и пак изолация, както казва Филма.
Някои бъркат посоките, в които и кога се движи енергията.
Важното- не е фатално.
+ 1 към мнението.
Не е фатално, но е гадно да си си платил за проект и да те пре.бат и да ти сложат шапката:-(

И най-лошото е, че хората сами се пре.ебват. Четът форум направи си сам, но не мислят логично относно безплатните мнения, а си мислят, че като хвърлят 500-1000 лв за проект ще са ефективни.

Ми по-добре дайте тези 500-1000 за изолация!!!

П.П. между другото нямам представа, колко стрижат за проект. Може и повече от 500-1000лв да е :?:
LazarGanev - "Велик майстор"
пон юли 25, 2022 7:59 pmшоп написа:
И най-лошото е, че хората сами се пре.ебват. Четът форум направи си сам, но не мислят логично относно безплатните мнения, а си мислят, че като хвърлят 500-1000 лв за проект ще са ефективни.
Ааа, не, не съм съгласен, някои си мислят напълно логично и добре че има такива:
нед юли 24, 2022 6:26 pmistefanov87 написа:
пет юли 15, 2022 6:47 pmшоп написа:
Изолация под подовото санитарен минимум 5 см, нормално 10 см, а перфектно 15 см

Спестените пари от проект могат да се вложат в изолация!
В какво ще се изрази добавената стойност на 10 или 15 см изолация под подовото спрямо моите 5 ?
290 см ми е от плоча до плоча, слез замазката подовото го ще го направи на 270 и нещо ако е с 5 см изолация и съответно едни 265 (примерно) ако е с перфектната 15 см изолация .. 270 е абсолютния минимум таван за мен чисто от гледна точка на усещане в стаята, при всички случаи от моя опит разлика между 270 и 280 таван СЕ УСЕЩА, да не говорим за под 270. Колко точно се очаква да ми паднат сметките за отопление в замяна на тези 10 см таван, които губя ? Има ли други аспекти освен финансовите ? Питам, защото не знам - мога да ревизирам много неща (е, височината на къщата не мога да променя, то и така едвам се вписахме в законовите рамки...), но трябва да има смисъл, примерно за 10-15% по-висока сметка не бих се отказал от 10 см таван, ако е само това.

Иначе за външната ми изолация след като проучих цените (цените наистина не са това което бяха), тия няколкостотин лева от проект сигурно могат да се вложат там, но няма да се разбере много :-D
Добре, че има такива, дето мислят логично и задават логични въпроси, защото ако всички само четат и слушат шопа от Направи сам, някои много ще изгорят, както тези, които го послушаха и си купиха по негови препоръки нискоефективни чугунени котли със "всегоривни" горелки за да се топлят с пелети. После много от тях си ги продадоха и си купиха истински пелетни котли с високо КПД, а други, които нямат тази възможност се задоволиха само с псуване, та още го сърби г@за :-D . Та целта на този мой пост е като четат сега за изолация 15см под подово отопление, да прочетат, че това е препоръка от човек, на който много не трябва да се вярва :cool: . Моята препоръка е или да се четат справочници, технологични инструкции, учебници (ако човек реши, че може да справи сам), или да се дадат 1-2лв/м2 за проект, но не и да се дават 30 лв/м2 за излишно презапасяване над приетите нормативи, щото по този начин (с препоръките на шопа за 3000, 5000 или 10000лв неоправдано за излишна иззолация) не се прави пасивно жилище :-D
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Подово отопление - от къде?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: