Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Горното показва, че на пелети са го карали като за по-евтинко, неправилно, с последствия студ и кофти работа на горелката. Не доказва по-топлото от ТП. Нито пък по-евтиното, като за 10 хилядарки.
Фитилчо - майстор
ср юли 27, 2022 5:39 pmТрифон П.Трифонов написа:
ср юли 27, 2022 5:11 pmkalin72 написа:
Фитилчо:
Аз не мога да работя с данни, но зная, че еквивалента на тон пелети на месец, на същата къща , неизолирана, с радиатори е 600 лева сметка за ток за Февруари, като там влиза и бойлер. Хората са с малко дете и ми казаха- никога не е било толкова топло с пелетите преди(за да стигне този тон пелети за месец, горелата седеше на 48 гр).ТП е Gree сплит 9 кв по спомен.
И аз се извинявам!
Горното показва, че им е било скъпо на пелети, което косвено потвърждава по топлото от ТП.
Това исках да кажа, че правеха икономии! Освен това горелката си работеше он/оф , не зная колко е хистерзиса й. Обяснявам си по-толото с факта, че ТП подава по константно топло, макар и на 50 градуса.
Ако има значение, с това количество пелети се отопляват/ха 117 чисти квадрата апартамент с високи тавани и без изолация и около 60 кв.м приземен етаж...
ср юли 27, 2022 2:17 pmsilent написа:
А инак при сегашните цени на пелетите тока и един лев да стане пак си на сметка да си на ток с климатици или термопомпа.
Това се опитвам да кажа аз... :wink:
Особено, като се включи мръсотия, хамалогия, планиране, инвестиция, магазинаж и не на последно място, всяка година се чудиш, к'ви пелети щи набутат!
Последна промяна от Фитилчо на ср юли 27, 2022 7:03 pm, променено общо 1 път.
Фитилчо - майстор
ср юли 27, 2022 5:48 pmkalin72 написа:
Не доказва по-топлото от ТП. Нито пък по-евтиното, като за 10 хилядарки.
А ако ТП , чисто нова фабрична ти е излязла 1000 лева доставена и я проибщиш към съшествуваща система по-добре ли би било? :wink:
kalin72 - майстор
ср юли 27, 2022 7:03 pmФитилчо написа:

А ако ТП , чисто нова фабрична ти е излязла 1000 лева доставена и я проибщиш към съшествуваща система по-добре ли би било? :wink:
И как точно ще стане това? 1000 лева имам за ТП, дай офертата, идвай и монтирай, да видим колко топло ще е :)
За справка, нито се чудя на качеството на пелетите, нито студуваме. Явно като съм избирал горелка/котел и съм правил инсталацията, съм направил информиран избор, да го кажем по модерному :)
Фитилчо - майстор
Е те сменят качесвото от една партида за друга, но щом казваш, нека е така :)
Иначе за ТП те питах хипотетично?
В смисъл, не, че концептуално ТП не е по-добра от котел на пелети, а цената ти се вижда солена :)
kalin72 - майстор
Ха, качеството :) Ами ползвам слънчогледови пелети, какво да е качеството на отпадъка - люспа??? Примеси??? Стъбла или пити?? Как и защо, след като за пелети се използва кюспе?
За тия 4-5 години на слънчоглед не съм имал никакви проблеми, а не съм горил само Керпи.
Някъде да съм казал, че съм против или че не вярвам ТП да топли? В моя конкретен случай се иска смяна на радиаторите с по-големи, и самата ТП. Като гледам цените им, под 10К лева няма да е. Плюс това не съм убеден, че в нашия район ще има ефект за повече от 3 месеца през зимата, тоест преходните септември-октомври и март-април.
Фитилчо - майстор
А пък аз си мисля, че максимум 20-ина дни да ми се наложи да запаля коттела на дърва, ако падне под -10. През остналото време се справя без проблеми.
Аз не мога да горя слънчоглед защото съм с камина, ма като го гледам и той как върви... нещо май :wink:
IvanGeorgiev13 - помощник
Колеги, може ли да ми препоръчате от къде да си взема пелети за София на що годе нормална цена ?
venyfill - напреднал
ср юли 27, 2022 5:21 pmnikolson написа:
Днес щерката ми се обади. Пирин пелетс, А1 - 650лв/тон. Учудих се, защото в Ямбол котелските(70/30 бук/чам) са 750лв/т.
Да-да, днес ми се обадиха от Пирин Пелет, София на околовръстното склада и ми казаха, че цената е 750 на тон... записан съм за доставка края на август... къде тая цена на пирин пелет от 650лв/тон????
шоп - майстор
чет юли 28, 2022 4:30 pmvenyfill написа:
казаха, че цената е 750 на тон... записан съм за доставка края на август...
Аз не бих разчитал на записки и обещания:-(

Тема "Мнение за производители на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: