• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Как няма да има, хаха, проблем с комфорта, като топлозагубите са неприлично големи.
При една опакована къщурка, температурата пада много бавно.

Скромен опит с Изгрев, 4 киловата, без вентилатор, 31 години тежи в детската.
silent - майстор
Да така е ЕПК от соца по БДС....само че с големите загуби на локално парно докато имаше си беше в пъти по-добре ...после нафтата стана скъпа и същата печка не вършеше същата работа....и аз не сравнява абсолютни стойности а относителни....аедин и същ апартамент с парно и един същ апартамент с печки....една и съща къща с парно без значение какво и една и съща къща с печки...
Припомняш ми усещания от мътните години, когато чувствителността се обостряше, в зависимост от цената.
Някак носталгично, сълза бих проронил, ако бях артист.
Инак не забелязвахме пропуските от пробойни.
Пример- топлофицирани в София, преди 89та. Лично съм гостувал на отворен прозорец.
На по късен етап- изрязани тръби и рев до Бога.
Нещо подобно се разиграва сега с "новите" енергоносители, тематично някак.
Lutchezar - майстор
Родените след демокрацията няма как да помнят нафтови печки, акумулиращи печки, отворени прозорци през зимата на апартамент над абонатна станция, топли стълбища с горещи радиатори...
silent - майстор
Абе не беше баш така..... имаше наши и ваши....съседния блок спяха на отворен прозорец а ние мръзнехме....гонехме се с техника...аз сдупча блендата...той след няколко месеца пак я смени със старата ....добре че по едно време се изнесе в канада ли на майната си и не се бяхме нарадвали и шибнаха топломерите и си е..а положението....няма бленда ко искаш стой без прозоци ама парите ти излитат от джоба...така ще стане и с тока...ще си накупят хората печки ше се израдват че са намерили евтинито топло....дорде не са се нарадвали ще удари теслата....
Е тоя песимизъм ни утрепва.
Все на някого късмет му бяга,
все Той ощетен и онеправдан.
Светът наоколо, до болка ореван...
.....
Живейте бе, Хора!
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на чет авг 04, 2022 6:50 pm, променено общо 1 път.
silent - майстор
Реализъм е.....живота а и природата не търпят дисбаланси...
чет авг 04, 2022 6:49 pmsilent написа:
Е ко са оплакваш тогава?!
Щом едина блок е на топло, с другият се компенсирт нещата до природни баланси.
Айде стига, моля ви са!
Дай съвет или замълчи!

С харча за няколко печки, макар за един сезон, никой няма да обеднее.
Напротив- духалка чини 50 лв., но ще спести неколкократно стойността си за една зима, ако нещата се запазят като миналата.
Примерно.
silent - майстор
Не се оплаквам ....няма от какво...към момента с тези цени на газ и пелети алтернативата е една....ток вече даже и с духалка да се топли човек е пак на далавера....и ако някой има влечения към огън дърва....
Фитилчо - майстор
чет авг 04, 2022 6:49 pmsilent написа:
Реализъм, реализъм, ама ходих до морето и обратно за 86 лева, а приятелите ми с трактори на нафАта ме гледат злобно.. :lol: :lol: :lol:
Въпроса е да хванеш "момента"
При мен метан яма, а и се радвам донякъде, за което.
Но както съм казвал- имам дърва, въглища, пелети и термо помпа на три отделни топлоносителя.
Даже се замислям за ретортна, да автоматизирам горенето, но да мога да горя и нормални дърва.
Абе ще горя, к'фото има с две думи...
Трябва да си подготвен/диверсифициран. :wink: А, и трябва да се изолирам както трябва. Това е следващият проект.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Съвет за заместване на газов котел, локално парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: