• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте, нов съм тук и моля за съвети.
Става въпрос за подмяна на отоплителна система. До момента отоплението е било на котел Атмос 30c - газ генератор на дърва и въглища. Но цените на дървата и въглищата вече не са това, което бяха.
Става въпрос за къща на три етажа(90кв.м. на етаж), от които единият е приземен(гараж, баня, стая и мазе). Котелът е поставен в гаража.
Къщата няма изолация и дограмата е сменена само на две от стаите.
Отоплява се само средният етаж(90 кв.м.) и една стая от последния.
В началото на годината имах желание да поставя котел и горелка Грейко, паралелно с Атмоса(за спешни случай да е свързан и Атмоса), но при настоящата цена на пелетите и тяхната липса се чудя дали си заслужава тази инвестиция.
С термопомпите съм много бегло запознат.
За поставянето на котела и горелката ми направиха оферта на стойност 9000 лева.
Не съм смятал топлинните загуби, защото ще ми стане лошо, но до момента разхода на дърва е около 10 кубика и 4-5 тона въглища годишно.

Та молбата ми за съвет е как бихте постъпили вие при смяната на отопление ако в момента ви се налага спрямо всичките фактори като първоначална ивестиция, цена и наличност на пелетите, комфортна(22-24 градуса) среда и т.н.?
torbalan - Дървен философ
нед авг 07, 2022 2:45 pmQuan7ic написа:
...
Не съм смятал топлинните загуби, защото ще ми стане лошо, но до момента разхода на дърва е около 10 кубика и 4-5 тона въглища годишно.
...
Сметни си загубите. Сметни колко по-малки ще са, ако смениш дограмата и направиш изолация.
10 кубика дърва и 5 тона въглища на сезон за една къща е ужасно много.
Според мен трябва да почнеш с дограма и изолация.
Помисли за комбиниран вариант - през студените месеци продължаваш на дърва и въглища, а в преходните - климатици или термопомпа.
Имай предвид, че термопомпите са ефективни при ниско температурно отопление. Тоест, ако до сега си се топлил с вода от котела с температура 60-70 градуса, с термопомпа няма да стане без промяна на съществуващите радиатори. Говоря за студените месеци.
miroki - майстор
В моментът всичко на климатици, термопомпа (на ток) е изгодно. Преди две три години беше със слънчогледови пелети, по-рано беше изгодно на газ. А за след две три никой не може да каже.
Иначе на дърва (за една печка), винаги са заминавали 6 кубика, може и повече.
Сметни си инвестицията, за колко години ще се избие от разликата в цените и дали ще си заслужава да я правиш.
Колегата иска да каже, че за термопомпа е желателно да вземеш вентилатори конвектори. Или да си преправяш автомобилни радиатори. На 40 градуса работят. За подово стават де.
kalin72 - майстор
Котел Експерт и горелка 20 кВт излизат 6000 лева. Още 1000 да е труда. До 9000 лева какво ще правят/монтират?
Слънчогледовите пелети са на добра цена, колкото и въглищата, и дървата. Термопомпа, както казаха по-горе, ще излезе поне 15 000 лева.
Седемте, дето ги сметна Калин, похарчени за дограма и топлоизолация, веднага започват да работят, и пестят средства.
Похарчени за Експерт, са си просто похарчени. Спестеното от удобство, не е спестени левове.
Това го споделям, предполайгайки финансови неволи.
Ако парите не са от значение, да се мята на ТП и на момента да започва ТИ!
600лв за слънчогледови пелети!!! Колко пъти да смятаме енергоносител колко дава и колко чини.
Слънчак на 600 е 15стотинки киловатчас.
Ми тя нощната е толкова бе!
Миро много хубаво рече- да се смята!
Никак не е трудно да се смята кое колко и какво, според джоба, но е по лесно да се пита у Форума.

Quan7ic, прочети последните 10-15 страници!
viewtopic.php?f=10&t=27143

Вероятно не ти е стигнало времето от регистрацията до сега.
Пък, седни с един лист и молив, и сам ще стигнеш до решението, подходящо към момента!
То за всеки е различно.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на нед авг 07, 2022 9:04 pm, променено общо 1 път.
kalin72 - майстор
Да няма след 1-2 години, ама то тока стана скъп, ама то ТП не ме грее, щото искат още пари за конвектори, които пък шумят, че и ток харчат :)
Айде стига с глупостите - единственото, което е истина и не подлежи на съмнение, е това, че е нужна изолация. Слунчогледовите пелети са под 500 лева за тон, и не мисля, че производителите на олио ще спрат да ги произвеждат.
нед авг 07, 2022 9:03 pmkalin72 написа:
Да няма след 1-2 години, ама то тока стана скъп, ама то ТП не ме грее, щото искат още пари за конвектори, които пък шумят, че и ток харчат :)
Айде стига с глупостите - единственото, което е истина и не подлежи на съмнение, е това, че е нужна изолация. Слунчогледовите пелети са под 500 лева за тон, и не мисля, че производителите на олио ще спрат да ги произвеждат.
Айде бе! Теб те разбрахме.
Прочети пак и тогава квалифицирай глупостите!
Дали не ги повтори и ти, но от теб не са?!
Потърсих за Варна- най еФтино е 610 качествено. Трошляк и на 300 не бих купил.

Специално за теб, на БИС
нед авг 07, 2022 8:59 pmТрифон П.Трифонов написа:
...
Ако парите не са от значение, да се мята на ТП и на момента да започва ТИ!

Пък, седни с един лист и молив, и сам ще стигнеш до решението, подходящо към момента!
То за всеки е различно.
Калине, мисля, че си умно момче.
Производството на олио и пелети, не ползва ли електроенергия, същата която предполагаш, че ще поскъпне?
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на нед авг 07, 2022 9:12 pm, променено общо 1 път.
kalin72 - майстор
Нищо не си разбрал :) Ама щом се чувстваш доволен, супер :)
Доволен съм, като не се занимавам с пелети, към момента.
Разбирането е за всеки различно и естествено е теб да не те разбирам, както и го показвам.
Как да стане, като молива показва друго?!!

На същата цена, просто си цъкам Путиновият Газ и ми е на маникюра.
Но, това също не ме удовлетворява и съм намерил решение- климатици или ТП, както писа и Миро.
silent - майстор
То това с тока рано или късно ще стане дали след сезон два или три...все пак да се има в предвид в уравнението ...днес посред лято киловат часа би бил 70ст за битовия потребител ако беше на пазара при това посред лято...така че Калин донякъде е прав в прогнозите си....
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Избор между термопомпа и котел на пелети." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: