Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
brum - майстор
Чудя се дали балатума е удачна настилка за едно помещение което ще се използва за склад и работилница. Помещението е сухо, пода е на замазка.

Балатума се чисти лесно и е евтин. Не съм много наясно с полагането му, но не мисля да го лепя. Евентуално по краищата мога да го фиксирам с двойнолепяща лента или някакво лепило.

Та представям си процеса така:
1) Изравняване на неравности с ъглошлайф и диск за шлайфане на бетон.
2) Почистване до липса на прах с прахосмукачка.
3) (евентуално) Импрегниране с нещо на замазката (Ceresit CT 17 ?).
4) Развиване на балатума и оставянето му за някакво време в помещението (уж трябвало да се темперира...).
5) Изрязване по помещението.
6) (евентуално) Подлепяне по краищата за да не надига (няма да има первази).

Ще съм благодарен за всякакви съвети за корекция в процеса ако не е правилен. И как се съединяват 2 парчета балатум? С лепене към замазката по ръбовете на среза ли? Или по друг начин?
stefanjor - специалист
Ако не ти идва скъпо по- добре сложи нещо такова:

Прикачен файл

nastilka.jpg
nastilka.jpg (32.06 KиБ) Видяна 1834 пъти
brum - майстор
Балатумите са 10-15 лева на м2. Това е по-евтино. От такова между другото изрязох за пода на буса. Отгоре е като балатум, но от долу няма текстилен слой. Ще помисля, но по-скоро съм за балатум - по-равен е и със текстилният слой отдолу предполагам идват разни предимства.

Това по-горе има ли предимства има спрямо балатума?
stefanjor - специалист
ср авг 10, 2022 10:31 ambrum написа:
Това по-горе има ли предимства има спрямо балатума?
Много по- здраво е.
На балатума много лесно се наранява горния слой и отдолу лъсва текстилния.
В дърводелския форум видях, че някой си беше застлал работилницата с такава настилка... ако се сетя кой ще пиша да си каже мнението :)
brum - майстор
Ще го проверя това на място и ако се окаже така няма да го мисля. Благодаря за насоките.

ПС - на едно подобно му дават клас на износоустойчивост 23/32, а на балатумите дето гледам е 21 или 22. Та явно е по-здраво.
Lutchezar - майстор
Балатума не държи и на високи температури. Не че гори, но се поврежда. Иначе си има предимства, просто зависи с какво ще се занимаваш. Влачене върху балатум на тежки, пък камо ли остри неща го поврежда.
Балатума е подходящ за коридори, антрета, чакални, място където трябва лесно да мие и има само движение.
Последна промяна от Lutchezar на ср авг 10, 2022 11:39 am, променено общо 1 път.
radius - майстор
Зедикус май беше купувал такова, но според мен балатума няма място в работилницата, къса се, дупчи се ...
Ако искаш виж и моята тема за под на гараж с ПУ грунд със забележката, че се пързаля ако си с мокри/снежни обувки.
viewtopic.php?f=47&t=49590&hilit=%D0%B3 ... 0%BD%D0%B4
stefanjor - специалист
ср авг 10, 2022 11:30 amradius написа:
Зедикус май беше купувал такова, но според мен балатума няма място в работилницата, къса се, дупчи се ...
Мда, той беше :)

Прикачен файл

nast_2.jpg
nast_2.jpg (22.65 KиБ) Видяна 1794 пъти
brum - майстор
Мислех го за ПУ грунд, ама ще трябва и саморазливна замазка за да прилича на нещо. Такова нещо ще правя във съседното помещение дето е със сифон. Там една тънка замазка да дам наклоните, ПУ грунд по пода и цокъл и приключвам.

Балатума е по-евтини при тези цени. Няма да правя саморазливни замазки, а просто грубо ще изравня пода. Импрегнирането на замазката е колкото да не тръгне да се рони, но имам леки съмнения, че е нужно - като търкам с обувката се отделя прах, но като има балатум отгоре това не мисля, че ще е проблем.

И да - наясно съм, че не е вечно решение. Но съм притиснат от времето да сложа някаква настилка и да изнеса една купчина багаж и инструменти натам.
Svetoslavoff1 - майстор
Можеш да минеш и без саморазливна. Аз по съвет и с помощ от съфорумеца schuldiner след почистване положих една ръка ПУ грунд и след това тънко прешпаклихме с бетонконтакт+цимент + пресят и промит пясък с консистенция на сравнително рядка каша. Това защото тук-там бетонът се беше "озъбил". Вече няколко години минаха, покритието е здраво, лесно се почиства и мие.
Иде реч за затворен навес, който използвам като гараж и инцидентно като работно място.

Тема "Балатум в складово помещение?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: