Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
vencil - специалист
чет авг 11, 2022 7:15 ambrum написа:
Цъ. Ъглошлайфа е с камбана за шлайфане на бетон и с изход за прахосмукачка. Прахосмукачката минава през циклон, че иначе торбичките дават фира за норматив. Шлайфах едни 60м2 криви замазки по спешност, че щяха да редят ламинат отгоре и не е като да не съм го пробвал. С правилни машини няма прах, няма драма. Диска си е все още този които купих. Все пак шлайфам замазки, а не бетон.
Ако не е проблем кажи каква камбана за шлайфане използваш и как си го направил да се улавя прахът, че ще слагам ламинат в една стая а ми писна от замазки вече.
brum - майстор
Това купих в комплект преди година. Оказа се, че тези дето правят саморазливните замазки са си оставили ръка и два крака и това го разбирам 2-3 дни преди полагането на ламината. По спешност взех едно такова (че даже хванах някаква промоция) и изравних като махнах "хълмовете".

Та към това нещо се закача циклон и после прахосмукачка. Без циклон прахосмукачката се задръства за норматив. Слага се един лазерен нивелир някъде в помещението, слага се парче хартинео тиксо на камбаната и се бележи с маркер къде е нулата. После се шлайва на вскъде където е над нулата.

Излиза малко прах, но е пренебрежимо ако се работи на замазка. Шлайфах и стълбите, че бяха криви челата, но там камбаната няма как да покрие диска. Праха при стълбите беше епичен...

Прикачен файл

DWE4257KT.jpg
DWE4257KT.jpg (76.99 KиБ) Видяна 1203 пъти
ZEDYCUS - майстор
hidrazin
Не че е харесвам PVC покритията но те си имат специфични приложения.
В първия пост пише "ще се използва за склад и работилница".
Като чуя работилница и веднага се сещам за пръски от електрожен, горещи стружки, "искри от флекса"...
Лесно е да се досети човек какво се случва с PVC-то...
Малко масло по PVC-то и си имаш хубава ски писта. Ся някой ще каже че ги има онези изпъкнали "кръгчета".
Точно те правят почистването изключително трудно.
Ясно, това за електрожена и флекса е така, а и моята работилница е само за дърво там нямат място тези уреди, с тях само вън, гаража и той така. Но с горещи стружки поне моето покритие се справя, падат от бормашината на пода и въобще не се лепят. С лентоотрезна режа метал, ситните стружки също не с елепят. За почистването, че е трудно не съм съгласен , взел съм една широка 40см гъста четка, с нея се събира всичкия прахоляк и трици, не се налага да обирам с апирацията пода въобще. Единствено с трици от фрезоване на ПВЦ кантове, бера ядове щото се наелектризират и се лепят навсякъде по пода и не само, те се налага само с прахосмука да ги обирам.
Виж за маслото в гаража ще го мисля, най много да сваля чувал с трици да попивам. :-D
brum - майстор
В единият ъгъл имаше надигане което свалих с шлайфане. После изчистих с прахосмукачката и грундирах с Ceresit CT17. Стори ми се много занимавка с баданарката и взех една градинска пръскачка. За 17м2 отидоха около 7-8 литра. Горе-долу на горната граница за разходна норма.

Утре ще запълня няколко отвора които се откриха между майките и замазката до тях с лепило за плочки и после слагам балатума.

Още се чудя да го лепя ли на снадката и ако да - как. Полихлоропреново лепило (хелметекс) вероятно ще е най-подходящо.
Lutchezar - майстор
Пуснах търсачката и изпадна в потрес. Имало балатум с подложка и без подложка, за лепене с двойнозалепваща и за цялостно лепене...
Тук пише с лента отдолу, отгоре за херметичност с PVC.
https://www.home-max.bg/ideas/polagane-na-balatum/

Но явно за всеки тип е различно...
brum - майстор
Има с и без подложка. Здравината явно се определя от дебелината на горният слой. При 0.15мм го водят клас 21, при 0.20мм го водят 22, при 0.30мм го водят 23. А това без подложка дето го препоръчват е 1.40мм само горен слой. Предполагам затова се води и толкова здраво.

С двойнолепяща лента ще го действам. По шева и по краищата. Ето по този начин:

brum - майстор
Излях една саморазливна замазка вчера. Да стане по-гладък пода. Като за сефте и с подръчни инструменти се получи добре. На 2 места ясно се откроиха неравности които ще изшлайфам.

Чакам сега 2-3 дни да изсъхне добре и после слагам балатума.

За избора на балатум - гледах я на живо тая PVC настилка за гараж и не я харесах. Сребриста и лъскава. Чак дразнеща. В Практикер имат подобна, но тъмна на цвят и не ми допада, защото вътре ще се ходи с обувки и ще си личи всяка стъпка.

Та отивам на вариант с 3м ширина. Материала ще дойде 20% по-скъп защото ще се получи по-оптимално разкрояване. Това пак при балатум с клас на износоустойчивост 23/31.
Ал_ - специалист
чет авг 11, 2022 2:19 pmbrum написа:
Това купих в комплект преди година.
Жив и здрав да си, човек!!! Бях хванал да ми полагат мозайка. Накрая изгоних "майсторите" и довърших сам. Толкова вълнообразно беше, че няма шлайфане с камбаната за мозайка. Покрай темата ти се сетих, че съм купувал такъв диамантен диск за шлайфане. Е, яко прах, но за 2 часа отметнах работа дет за 2 седмици нямаше да успея.
radius - майстор
Тва дали е много по-производително от карборундова камбана за ъглошлайф ? Моя гараж го минавах с такава и ми е интересно.
Бръм, защо си се залепил за тоя балатум, видя ли ми темата за ПУ грунда. То грунд звучи несериозно, но е доста кораво нещо.
Ако искаш ще ти пратя актуални снимки да видиш как е след години.
А и да се наложи подновяване, едно виброшлайфче с 1 ръка и си лъщарка за 1лв/кв.м.
brum - майстор
По-бързо шлайфа, но и по-грубо.

Видях темата за ПУ грунда. Ама съм за балатум все пак. Технологията е ясна, а с ПУ грунда ще се вкарам в приключение. А искам вторник-сряда да съм изринал нещата обратно в склада/работилницата.

Тема "Балатум в складово помещение?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: