• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Чаро - Акълия
И аз да драсна впечатления от термопомпа.
Среден етаж 120м2 от неизмазана къща. Нито отвън, нито отвътре.
Не се отоплява нито отдолу, нито отгоре. Огромни прозорци (виж в моя ремонт) с 3стъкла, К стъкло, 5 камерен ПВЦ.
Отвътре: ГК +10см вата на всички външни стени и таван (духа си през конзолите на контактите:shock: и пляскам силикон, да не я дишаме тая гадна вата). Фибран 5см на пода.
Отопление- подово навсякъде+един конвектор от вчера. Буфер 1000л с 30-40см вата (не се използва пълноценно за сега)
Топлоизчник 17,5кв термопомпа вода-вода(предвидил съм я за 2 етажа). Бебе. Топли се на всякъде и не се спира. Инсатлацията действа от 2 месеца и не е нагласена напълно. БГВ-то и то предстои.

По данни на контролния електромер(двутарифен но незаверен) сума за ноември 160лв декември 270лв . Чакам 1 февруари, че тоя месец дотук е добър...(през двата месеца имаше доста експерименти с инсталацията и ще продължават-има една циркулационна помпа, лапа над 60лв/месец)
yakinceto - специалист
Хамалогията е ужасна - дърва ,въглища , пали ,поддържай на 3-4 часа ,чисти и мизерияяя
Time2Burn - специалист
Кеноби, ти как го каза все едно тон пелети не тежи един тон и няма хамалогия. Една зима можеш да искараш с 5 тона въглища, ама с 5 тона пелети не можеш. Да не говорим че пелетите се складират много по - трудно. И горелката не гасне, нещо не си разбрал, тя е на степени, но не гасне. Максимума и е 5 кг на час, минимума е 2.5 кг, и харчи като ламя. 14 лева е само нощния разход за 12 часа горене. Да не объркваме хората. И 400 лева на месец не е малко за отопление... На дърва и въглища грееш 3 етажна къща със няма и 300 лева на месец...
Master_Kenobi - V.I.P.
Time2Burn, хамалагията при зареждането я има, но е доста "по-културна" - найлонови чувалчета, режеш, изсипваш... Може да заредиш контейнера за седмица и да тръгнеш спокойно в командировка за 3-4 дни, оставяйки женурята вкъщи.
Хамалогията на въглищата е не само при зареждане, ами при чистене. Мизерийка си е, нали... Кофи, лопати, пепелища, прахоляци...
Ти май си попаднал на неква бъгава камина и сега толко мразиш пелетите, че си готов да анатемосаш всяко мнение "за". Сори, но и те имат място под небето...
А тва дето си писал за горенето, просто не е така при тая горелка. Не знам как е при твойта камина.
Но и аз мисля, че 400 кинта за такова жилище на месец са много, колкото и да е лют студа.

Както и да е... Хората разбраха и твойто и мойто мнение. Да спрем да се дърляме, за да не досаждаме и да удължаваме темата излишно. :thumbs:
Нека прочетем и други.
Последна промяна от Master_Kenobi на вт мар 31, 2009 12:00 am, променено общо 1 път.
pipbel - майстор
Абе много сте интересни, хамалогия та хамалогия....
Зависи къде си - ако си на 5 етаж апартамент и мъкнеш дърва от мазата - да ! , ама какви ти дърва(или пелети) тогава пък ?, има си климатици и ИЗОЛАЦИЯ.
Или пък ако трябва все да ходиш долу до котелното да се правиш на Вапцаров - пак да, хамалогия си е.
Според мене най-важното е правилното планиране. Всяко решение си е индивидуално, за конкретния случай, след внимателна преценка на всички + и -
В сегашната ми къща се разхождам 3 -4 пъти на ден за по 1 наръч дърва (добре че съм на 1 етаж), но все пак имам да сляза/кача 1 полуетаж и навъртам около 40 метра на курс. Еми....не ми тежи, то си е като фитнес, а пък сега както съм извън БГ го прави жената дето е 47 кила с мокри дрехи( и не се оплаква) :!:
Вий кво, цял ден като султана на Бруней ли искате да се излежавате.... :lol:
Kenobi, понеже питаш...

И все пак на новите си 2 къщи съм предвидил някои улеснения (понеже съм зодия лъв и съм ленив/мързелив при сгода :-D )
Та отоплението ще ми е с 2 камини и с въздуховоди, като трябва да отоплявам 4 стаи по-редовно и 1 само привечер (спалня)
Та 2-те подобрения са :
= складчето ми за дърва ще е само на 8 метра ! от камината
= последната ще има по-голям "бункер" за да се избегне честото разхождане

Ама горното все пак важи за 2 до 3 месеца в годината.
Останалите - климатици със среден КОП не по-малък от 3.8-4, но които ще се ползват при температури най-много до 0, стане ли минус - дръвца, хем по-топло, хем да не се амортизират/тормозят инверторите.
Master_Kenobi - V.I.P.
pipbel написа:
Вий кво, цял ден като султана на Бруней ли искате да се излежавате....
Kenobi, понеже питаш...
Искаме! :-D Кво ни е?! Да не сме по-грозни от него?! :-D :ug:

И щото питам, пак да кажа... :-D
Така, кът гледам, след година-две, като ти мине мерака с дръвцата, ще си само на климатици. Нема лошо! :)
Ама аз не искам нещо да ми духа непрекъснато*.
Не е за мен. Чувствам се под обсада и наблюдение, няма уют, нещо ти шумоли непрекъснато. Колкото и да е тихо. И колкото е по-тихо, май по ти бърка в мозъка. Да не говорим за течението на въздуха, дето хем го няма, хем го усещаш с кожата си (ако не съм на поне две-три ракии, де. :-D )

И доста хора усещат дискомфорта, но просто не го осъзнават. Това ти опъва нервите, без да забележиш - стрес му викат по научному. Не си го измислям аз. Това е "баричният климат", за който споменах някъде. Няма обаче, или поне аз не знам, сериозни изследвания на явлението.
Пък и да не говорим, че вкъщи имам едно чудо (май вече го писах) дето чува и затварянето на клепачите на очите, буквално! :shock: За кви вентилаторчета на климатици ми говориш.

Друго си е безмълвният уют на парното или пукотът на дърва в камината. Защо ли се чувстваме добре на вила в планината и край камината? Пълна тишина отвън и само естествени звуци от природата. Дали ни е генетично заложено това? :?

Така че, истината е в КОНКРЕТНИТЕ решния. И ти, и аз и други го казахме по десетина пъти вече. Ама, пусто, като има "спор"... :-D

П.П. Иначе, щеше да ми е интересно, как 45-кирограмовата дама (със сухи дрехи) щеше да носи кофи с въглища и пепел, не дори и на 8, а само на 0,8 м. :ug:
Закачам се. :-D Не се връзвай. :)

------------
*Просто, вече виждам как тоя лаф некой ще го копне в Бисерите. :ug:
pipbel - майстор
Така, кът гледам, след година-две, като ти мине мерака с дръвцата, ще си само на климатици.
Хе хе, едва ли :-D
Щом вече 12 години не ми е писнало с допотопната Прити и 1 турско чудо, едва ли ще ми писне скоро в новата къща от сертифицираната френска камина за 5 бона... :wink:
tassel - специалист
Master_Kenobi написа:
Не забравяйте хамалогията, която има при дърва и въглища. Нещата са трудно съпоставими.
Българина това не го брои. За него е по-важно, колко надълбоко му бъркат в джоба. pipbel добре си се ориентирал. Най-доброто е комбинация между твърдо гориво и климатици. И аз имам една камина, дето ми е писнало от нея и смятам да я замразявам за следващия сезон и да я паля само в най-големите студове. Или когато ми дойдат гости, за да ги дразня, като я набича здраво да 30 градуса, да се изпотят яко и да пият по-малко ракия. :lol:
ПРЕМЕСТЕН Пост от друга тема ........

Здравейте, отоплявам 2 етажа с котел на твърдо гориво. Към 24kw котел с ератовска горелка са вързани 2 лири за баня Български Термолукс от най големите, бели заради котления камък. Радиаторите ми са Турски на Airfel http://www.airfel.com.tr/ не знам как са като качество но за сега нямат грешка. Радиаторите са ми 7 на брой. Към системата имам вързан 200 литра бойлер с 3 серпентини 2 от които ползвам Бойлера пак е Български. Миналото лято го ползвахме малко на ток и ми се стори доста икономичен. Есента ми свързаха и соларната система. Ползвам немски колектор марка Wolf. От който смея да твърдя че съм извънредно доволен. Тръбите на соларната система са медни и са изолирани с някакъв вид мека гума и отгоре с алуминиево фолио. Тръбите на парното са марка HENCO http://www.henco.be/ Белгииски. Като качество ми се струват доста добре въпреки че много не разбирам. Прецених че е добре да вкопая тръбите в пода вместо да ми се подмятат по стените. Тъста ми на долния етаж прецени че е по добре да се виждат тъй като ремонтите доло така или иначе бяха приключили. Тия всичките работи ги пиша малко или много зада споделя мнението си от подобен род система. Тъй като в интернет прочетох доста писано и много се чудех как да се отоплявам. Преди да сложа парното си мислех че е доста добра идея да се отоплявам с климатици. Купихме си за хола и зимата ни замръзна при условие че не е спиран и все пак е доста скъп климатик. А аз вече бях с малко дете! Както и да е решено беше че ще се прави парно. Въпроса беше какво ще е горивото. Четох разни статистики някои от които ми се сториха големи стъкмистики. Преди имахме парно правено по домашно му и горяхме към 12 тона домбас. на сезон е някои сезони и по 8 тона но рядко. Още не са ни газифицирали селото и нямаше как да ползвам Газ. На ток ми се стори доста по скъпо. Въглещата са голяма занимавка и винаги си много мръсен да не говорим колко отпадак остава. Работата е двойна веднъж на есен имаме прибиране на въглища и на пролет имаме изхвърляне на боклуци голяма хамалогия. Да не говорим че ни вземат 100лв на курс до сметището на Цалапица. Тази есен си купих 3 палета пелети които са по 1050 кг. за 300лв за тон. Казаха ми че ако купувам през лятото цената е 250лв. а имало години в които са продавали и на 200лв. В момента първото качество е 380лв. Намират се и на 300лв но не много добро качество пелети.
Общо взето повечето производители които съм издирил продават 3 вида качество на пелети от дърво. разликата м/у качествата е в съдържанието на пепел. Купих си по 10 торби и от другите качества за да видя как се държи горелката с тях преди да си купя по голямо количество. От фирмата която ми инсталира котела ми казаха че за всеки вид гориво трябва системата да се пренастройва. Общо взето горелката се затлачва от ниското качество пелети но пък те са по богати на смоли и ми се струва че имат като че ли малко по голямо КПД. но пък от друга страна са доста занимавка с това почистване. Най-доволно е А качество от 2 палета изгорени до момента това са 2100кг от ноември мисля почнахме да ползваме по редовно котела да сме събрали 1 кофа пепел която м/у другото хвърлих в градината за тор :) Къщата ми няма изолация но е добре измазана тази година си сложих и нова дограма. Хора ако нямате пари не почвайте ремонт много е гадно да го докараш до някъде и да спреш. Според мен на теб ти трябват пелети или камина с еко брикети и малко въглища. Ползата от пелетите е в управлението на процеса на горене
като ти трябва топло пали като не ти трябва поддържа минимална температура. От доста неща зависи управлението на котел на пелети. Котела ми е предназначен да гори въглища но му изкорубиха скарите и ми сложиха нова вратичка на която се монтира горелката. Тази горелка има компютър който контролира подаването на пелети това е 1-вото място за управление на горенето към този компютър се вързват 2 сензора за температура които управляват включването и изключ ването на горелката единия е по скоро защитен. а другия ми стои на 65 градуса. Циркулацията на водата в системата на парното се осигурява от водна помпа която е направена при мен да изключва на 50 градуса. Малко под 50 градуса горелката пак се включва. На всеки радиатор имам една врътка Honywell това е велика фирма , вижте това нещо струва ми се много добро. Отделно имам в хола пак на същата фирма управление което при определена температура може да изключва горелката. Това управление ми дава възможност в раз личните части на деня да си задам определена температура в помещението и то да ми я поддържа. Но не се лъжете термоглавите по горе са доста по добро и евтино решение. Като цяло управлението на една такава система е доста сложно тъй като има доста места които може да барнеш и нещо после да не ти е топло. Малкия в къщи постоянно си играе с термо главите и това май им е единстерния недостатък :) Но за апартамент си мисля че един пелетен котел на Wolf е едно доста добро решение стига да ги имаш паричките щотто май не е много евтин. Не знам кой го продава в BG но имам един приятел в Германия има подобен и е много доволен. http://www.wolf-heiztechnik.de/тук може да погледнеш.

Ако някой има информация за производители на пелети и адреси моля споделете я. Когато има конкуренция надявам се производителите да се замислят за качеството и да погледнат малко и от нашата камбанария защото когато ние сме доволни и те ще са. Най малкото ще ги препоръчваме ние клиентите.

Миналата седмица изгоря захранващия блок на горелката от фирмата която ми поддържа парното го смениха без пари и ме разпитаха от къде вземам пелети. Нямам много поглед върху това къде се произвеждат в БГ но Аз съм от Пловдив в Рогош има но не ми се сториха добри като качество. Във Велинград има 3-ма производители и там има повечко конкуренция и като че ли държат повече на качеството заради това. Фирмите за които знам са тези

Фирма / Град / Суровина
G T I ЕООД - Мизия - дървесина и слама
Екофлам ООД - Велинград - дървесина
Ерато Ресурс Е00Д - Хасково - дървесина
Екокалор ЕООД - Велинград - дървесина
Свилоза АД - Свищо - дървесина
Биофаайър ЕООД - Велинград - дървесина

Средно разхода ми на пелети за денонощие е около 2 човалчета а те мисля са 30кг. Надявам се като направя изолация разхода да падне.
На пролет може да пробвам и пелети от слама как горят ще споделя впечатления :)
Къщата ми е 2 етажа 110м2 горен етаж висок е 2.75, долния е по малко квадрати към 80 и е висок 2.5. стената на долния етаж е над 80см. каменна и е на малко по ниско ниво леко е вкопан. Горния етаж е с тухли еденички и е измазан отвътре и отвънка. Миналата година си смених дограмата с Алуминий термо мост с К стъкло даже и газ в стъклата ми сложиха. Дограмата както и отоплителната ми система отговарят на изискванията за енергийна ефективнос по програмата REECL м/у другото така и платих всичко това с кредит инъче не виждам как щеше да стане.

filmatoplo --> съжалявам явно линка в конрад който съм сложил нещо се е скапал. Пробвай този линк тук. Ако и той по някаква случайност спре да работи просто влез в сайта на www.conrad.de и на търсачката изпиши honeywell или HEIZKÖRPER-THERMOSTAT Artikel-Nr.: 560074 - PS 34,95 EUR. цена в сайта.

Прикачен файл

615952_bb_00_fbeps1_188.jpg
Друга снимка на термоглавата
615952_bb_00_fbeps1_188.jpg (7.48 KиБ) Видяна 6152 пъти

Прикачен файл

615952_rb_00_fbeps1_172.jpg
Тази термо глава е много добра но си е и цифра в сравнение с обикновенната врътка . Но пък не го мислиш денем 20 градуса нощем 18 и без грижи. Пък и тя има доста възможности
615952_rb_00_fbeps1_172.jpg (9.17 KиБ) Видяна 6152 пъти

Прикачен файл

bphnormal1_198.jpg
Пелетния котел за който ви говорих някога ако се налага да правя на ново ще искам него :)
bphnormal1_198.jpg (46.23 KиБ) Видяна 6152 пъти

Прикачен файл

dsc01762_106.jpg
Стаята на детето след ремонта и парното, както виждате всичко е вкопано в стената.
dsc01762_106.jpg (22.4 KиБ) Видяна 6152 пъти
Antonii - майстор
Даденото от колегата sonaris е така де се каже върха на сладоледа, но си е скъпичко.
Според мен близки резултати до неговите може да се постигнат и с по-малко средства, но трябва да се обърне внимание на автоматиката.
Значи с добра автоматика може да се постигне пестене на енергия до 50% в сравнение с това при липсата на каквато и да било такава.
Значи при нас случая е среден на описаното.
Имаме поставени термовентили на радиаторите с които поддържаме през деня в стаите около 20-22градуса, вечер там където няма хора се понижава на 16-18градуса. Котела гори денонощно, като има автоматична клапа която поддържа температура на водата при под -15градуса(външна) 90градуса на топлоносителя, а при температури над -5(външна) я поставяме около 70-80градуса, под 70 няма смисъл тъй като тогава няма да се подгряват бойлерите достатъчно.
И така се подгряват 3 бойлера по 80литра и 100 глидера по 180вата всеки.
Отопляема площ 150кв.м.
Използвано гориво въглища и дърва на стойност около 1300лв, това количество се очаква да стигне за около 6месеца.
Къщата е от сгурбетонни блокчета с дебелина на стените 30см, изолация не е поставена никаква, но предстои поставянето и. Дограмата не е сменяна и не е първо качесто(само е облепена с тиксо) :)
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Кое е най - подходящото отопление в наши дни?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: