Най - вълнуващия въпрос зимно време.
silent - майстор
Добре оразмерени...нито повече нито по малко маркови инверторни климатици са ти достатъчни....по добрия вариант е инвертори във всяко помещение ....пред един хиперинвертор цопнат някъде в средата....ако парите не са ти проблем слагай каквото искаш за над 2х.лв/бр.
Ако си добре изолиран няма да има драстична разлика в сметките за ток при двата варианта...
Силенцио,да не пресолим манджата, хаха?!
Не за друго, ама си спомням едни силни думи за инстанции, мерудии, похлупаци...
Във всяка стая хиперинвертор е по добре от инвертор във всяка стая.
Нищо, че се подразбира, но и аз да не остана назад, понеже пак спести парички.
Напъни се, отпусни тая душа бе!
mkosama - напреднал
съб авг 20, 2022 5:17 amТрифон П.Трифонов написа:

С тия, три климатика висок клас, не се ли доближаваш до цената на сносна ТП.
Онази, която гледах, е 9 киловата, на цена 9000лв. Сега да е малко повече (цената). Освен това е хибридна- общ контрол с газовият котел на марката. Задават се параметри, според които преценява газ ли да се ползва или електричество.
Първоначално и аз мислех за ТП ,но така губя ефекта на охлаждането освен ако не сменя панелние радиатори с конвектори.Иначе комшията януари на подобна инсталация с панелни радиатори спря газъ и сложи ТП и е доволен ,но той има и климатици за лятото !Той по принцип монтира климатици и ме навива за Gree (понеже главно такива монтира)обаче аз малко съм скиптичен към тази марка!
съб авг 20, 2022 12:00 pmmkosama написа:
Няма да ги сменяш.
Ще добавиш конвектори, където прецениш. Конвекторите могат да облекчат режим отопление. Това отменя добавянето на радиаторна площ, което обикновено се налага, за да влезе ТП в оптимален температурен режим.
Конвекторите ще те охлаждат през лятото. Примерно, два са напълно достатъчни.
Опитах, в началото на лятото да се охлаждам с двата климатика- излишно е.
Мога да го докажа- имам логове от работата им още от началото на отоплителният сезон. С една 7ца живея напълно нормално в 53-4м2.
В много случаи, нощем, консумацията е само от вентилатор.

Направи си го като хората, ако имаш възможност да избегнеш компромисите!
После ще ме споменаваш, пък.........ако щеш, хаха!
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на съб авг 20, 2022 12:37 pm, променено общо 1 път.
шоп - майстор
Той по принцип монтира климатици и ме навива за Gree (понеже главно такива монтира)обаче аз малко съм скиптичен към тази марка!
И защо си скептичен?

Грии направиха най-голямият завод в света.
Имат уникални модели на прилични цен. Чети и сравнявай. Сам ще стигнеш до оптималното съотношение цена/качество.

И аз бях скептичен докато не си монтирах първото Грии Соял. Вече нашляпах 8 бр нищо че съм с ТП. Да има.
Лошото е, че много поскъпнаха. Бяха 1600, после 1800, сега са над 2200, но това е положението.
mkosama - напреднал
съб авг 20, 2022 12:22 pmТрифон П.Трифонов написа:
Няма да ги сменяш.
Ще добавиш конвектори, където прецениш. Конвекторите могат да облекчат режим отопление. Това отменя добавянето на радиаторна площ, което обикновено се налага, за да влезе ТП в оптимален температурен режим.
Конвекторите ще те охлаждат през лятото. Примерно, два са напълно достатъчни.
Опитах, в началото на лятото да се охлаждам с двата климатика- излишно е.
Мога да го докажа- имам логове от работата им още от началото на отоплителният сезон. С една 7ца живея напълно нормално в 53-4м2.
В много случаи, нощем, консумацията е само от вентилатор.

Направи си го като хората, ако имаш възможност да избегнеш компромисите!
После ще ме споменаваш, пък.........ако щеш, хаха!
То по принцип радиаторите са ми оразмерени за ниско температурна работа понеже съм с кондензен котел и дори и с ниско температурна ТП мисля че ще топли но, нямам място за добавяне на конвектори,трябва да преправям да заменям а тръбите са зад гибскартона.Отделно хубавите конвектори никак не са евтини,като цяло много преправяне трябва за ТП за конвектори и т.н.
silent - майстор
съб авг 20, 2022 10:02 amТрифон П.Трифонов написа:
Силенцио,да не пресолим манджата, хаха?!
Не за друго, ама си спомням едни силни думи за инстанции, мерудии, похлупаци...
Във всяка стая хиперинвертор е по добре от инвертор във всяка стая.
Нищо, че се подразбира, но и аз да не остана назад, понеже пак спести парички.
Напъни се, отпусни тая душа бе!
Изразил съм мнение, на база опит какъвто съм сигурен че ти нямаш. Само с фенщина и гугъл не става пич. Не мисля да влизам в спорове или обяснителен режим.Човека сам ще си решава .
шоп - майстор
съб авг 20, 2022 1:18 pmmkosama написа:
нямам място за добавяне на конвектори,трябва да преправям да заменям а тръбите са зад гибскартона.
Прав си. Когато ще се слагат конвектори се мисли предварително. Те си изискват дебит, а с тръбички с ал. вложка ф16 или ППР ф20 тази работа не става. Отделно трябва и тръби с наклони за отвеждане на конденза. Нищо, бъдещи съфорумци, които четът това да мислят. :idea:
съб авг 20, 2022 1:18 pmmkosama написа:
Отделно хубавите конвектори никак не са евтини,като цяло много преправяне трябва за ТП за конвектори и т.н.
Напротив намират се много читави на много удобна цена. Втора употреба, монтирани и не ползвани. Следи обявите на вторичният пазар. Скоро с един приятел демонтирахме и изкупихме такива от една офис сграда в Младост 4. По 7,5 - 10 киловата:-))))
съб авг 20, 2022 1:54 pmsilent написа:

Изразил съм мнение, на база опит какъвто съм сигурен че ти нямаш. Само с фенщина и гугъл не става пич. Не мисля да влизам в спорове или обяснителен режим.Човека сам ще си решава .
О, Боже!!!

Ко речи?! Той, опита ти, струи на талази.
Моят, скромния, седи в облака на Шели, "пич".
Споделям го през Гошо, верно е.
https://photos.app.goo.gl/Cw5jqfTjgg5MdLkB8
Климатика е монтиран на 05.08.2021.
Шелито се вижда кога е стартирано.

Тоя, по долу, изобщо не го броя за климатик. Назад писах защо не препоръчвам подобни от средния ценови клас. Опит, "брат".
https://photos.app.goo.gl/uHeeu2eMq3nKijy26
Монтиран недалечната 2006-7ма, не помня точно. Влязох в магазина за вентилатор...

Я го в детската.
https://photos.app.goo.gl/J6TKwAjfs1QKf1Jx6
Вижда се консумацията по месеци. Всеки може да сметне, но не може да каже, че съм голословен, относно разхода ми за отопление, "пич".
Къща, 50 от 90м2- 90лв за март. Електронна фактура искаш ли?
Колко ли бих платил за Газ или пелети? А мъкненето на последните? Благодаря!
brum - майстор
Каква е разликата между инвертора и хиперинвертора? И двете уж са инвертори и регулират мощността на мотора според нуждите. Но предполагам, че нещо пропускам.

Чета някакви работи, че хиперинвертора имал по-голям КОП. Технологично има ли някаква съществена разлика или хиперинвертора е добре направен инверторен климатик?

Тема "Отопление с климатици и газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: