Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Hiper Inverter е същото като Климатроник, Бендикс, Феродо, Кунде....
Серия климатици на Митсубиши Хеви. Станало е нарицателно.
Една и съща технология, предполагам.
Ето "огромното" външно тяло на най-малкият им представител- 7ца, на фона на стандартен прозорец.
https://photos.app.goo.gl/iXezy8Xikv6rJGkv8
С голяма лопата ще наринеш повече гюбре, от колкото с плажната лопатка на Иванчо. От там и по големия КОП. Също качеството на вложената електроника, екстрите, софтуер...
В предното ми мнение, може да се сравни разходът и по месеци.
Напълно идентичен,но при различни условия.
На последната снимка се вижда, че стаята няма топлоизолация на външната стена. Изток- североизток.
Инверторчето работи в кухня юг- югоизток и във вътрешният ъгъл на Г образна сграда.
Ето пример за икономическият ефект от по скъпата технология, с по висок КОП- 5.76 срещу 4 или 4.4 беше.
silent - майстор
:-D
съб авг 20, 2022 4:21 pmbrum написа:
Каква е разликата между инвертора и хиперинвертора? И двете уж са инвертори и регулират мощността на мотора според нуждите. Но предполагам, че нещо пропускам.

Чета някакви работи, че хиперинвертора имал по-голям КОП. Технологично има ли някаква съществена разлика или хиперинвертора е добре направен инверторен климатик?
Разликата е в парите, масивното външно му помага да е по-ефективен при ниски температури....и има очеизваждащо по-голям коп при 7или 8гркъдето ги мерят....в действителност разликата в потреблението на ток не е чак толкова голяма ....преди години при тогавашните цени на обикновен и хиперинвертор бях смятал че при нашите зими разликата в цената ще се избие с икономията на ток някъде към 10тата година...тогава инвертора на митсубиши беше към 1600лв....а хиперинверора към 2700....сега са по-евтини отделно и парите са по-евтини... и разбира се доста оптимизирани :-D кат всичко останало.....по онова време цитирания по горе самсунг не само че не беше среден клас ....беше абсолютно дъно...дори след всички китайци с японски имена....и се продаваше на промоция с монтаж за 450лв....
Ще се допълня че се сетих още нещо....двуредовия топлообменник е хубаво нещо и дава предимство на хиперинверторите но не само това е важно и не е панацея...инак щяха да ги правят три пет десет реда по 100кила външно и да връщат ток...преди 15 г. някъде Дайкин пуснаха първи серия с "леко" външно тяло мисля че в чехия или белгия ги правеха под 30кг ...не помня точно....голям рев беше....няма да топлят...излагат се....стават като китайците....язък за името ....оказа се че въпреки всичко се справят ....10г. по-късно всички маркови инвертори отдавна са се вталили и слезнали под 30кг.... :-D :-D .
Последна промяна от silent на съб авг 20, 2022 6:09 pm, променено общо 2 пъти.
Ал_ - специалист
съб авг 20, 2022 9:42 amsilent написа:
Добре оразмерени...нито повече нито по малко
Това ли е причината да не съм доволен от един дайкин? Препоръчаха ми човек, чух се с него по телефона, отиде да огледа, монтира, платих сметката. Далече бях, та всичко от разстояние. После гледам - daikin ftx35j3v1b. Викам му на пича не е ли голям? Ми стара къща било, Северна стая, кирпич, без изолация освен на тавана, та това било подходящото решение. Стаята е 5 на 3 плюс прилежащ килер 1.2 на 3.
Кажете нещо за мултисплит системите, моля, че три външни тела трудно се събират
silent - майстор
А от какво не сте доволни.....лош комфорт или не може да стопли....
Ал_ - специалист
На мен хладното не ми пречи, но мадамата като идва все се оплаква, че и е студено. Мислех, че се втелява, но при зададени 27 градуса температурата играе между 21-22 градуса и чувам как външното тяло се тормози.
Лятото обратно - зададени 25 градуса, а са 19-20
съб авг 20, 2022 5:26 pmsilent написа:
... цитирания по горе самсунг не само че не беше среден клас ....беше абсолютно дъно...дори след всички китайци с японски имена....и се продаваше на промоция с монтаж за 450лв....
Грешка.
Тъпият инвертер се продаваше за малко над 1000, 12ката. Имаше и 9ки, но чак па 450?!! Трябва да си рефрешнеш паметта.
За 430 монтирах на Тати едно Нео, тип калорифер, което го удря в земята при -20.
Година по късно монтирах и на брат ми.
съб авг 20, 2022 5:55 pmАл_ написа:
На мен хладното не ми пречи, но мадамата като идва все се оплаква, че и е студено. Мислех, че се втелява, но при зададени 27 градуса температурата играе между 21-22 градуса и чувам как външното тяло се тормози.
Каква е тая чудо машина? 20 градуса не са здравословни лятото. Зимата изнемогва. Явно домът е доста проветрив, машината хилава, или от двете по малко.
https://photos.app.goo.gl/xABCA9ABwUGC3rx3A
Вратата, към коридора, е отворена.
Хм, сега видях, че е Дайкин 35, 12ка .
При мен Дайкин Сенсира 20, 7ца , работи чудесно в 14 + споделени 16+6м2.
Къщата губи много топлина. Дограма и тавани! Лош монтаж.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на съб авг 20, 2022 6:16 pm, променено общо 1 път.
Avas_co - майстор
Вкарахте ме в разходи.
Замислих се, че фуджито е на 12 години. Взе да ме гложди.
Взех да го мисля. Май, май ще го засилвам.
18 квадрата стая, мисля си за тоя симпатяга - https://www.climastandart.com/produkti/ ... 1-a-detail
Фирмата е примерна, нямам никаква идея как са. Ще се взима от другаде, че ползвам 10% отстъпка, та поне да избия демонтажа на стария.
Само се чудя, както държа навсякъде отворено, не е ли по-добре 12-ка. То и в спалнята митсубиши електрик 12-ка не се спира, на 20 градуса, цяла зима.
Фуджито след малко обслужване, ще го сложа някъде, за зор, за ман.
Нямам никакви ядове с него, просто 12 години не са малко. Притеснява ме да не спре рязко, посред зима.
За тия години, никакви ядове. Стана малко по-шумен. И веднъж на сезон, макскимум, забива нещо и плаче за рестарт.
съб авг 20, 2022 6:13 pmAvas_co написа:
Прочети назад какво споделих за Диаманта!
7, 9 и 12 са абсолютно еднакви хардуерно.
Шумна голяма клапа при он- офф. Преоразмерен, задължително офи през по голяма част от сезона. Не залитай по уж по голямото!
Ако не е Сайлънт помещение, стреляй!
Аз лично, отново бих заложил на 20ка, дори за 18+ стая.
Реално, при мен работеше в синхрон с още една 20ка за общо 50м2.
Затварях вратата само като лягам да спя. Рядко е работил без да изключи- 2-3 вечери за сезона.
silent - майстор
съб авг 20, 2022 5:55 pmАл_ написа:
Не знам какво имаш вредвид като казваш външното тяло се тормози....ако наистина има такова усещане викай техник нещо не е наред....без значение колко топли не би трябвало да усещаш тормозене...при всички случаи викай хора да го проверят ....
Ал_ - специалист
Викал съм, в това число и не от фирмата, от която е купуван. Наред бил, нормално било да размразява. Че има загуби къщата - има, но чак толкова големи ме съмнява. С по модерните конвектори зададените градуси почти съвпадат.
Как да е, след време ще видя как ще се представи в гаража. И аз загледах хиперинверторите, но мястото за монтиране на външните тела е проблем тук, така че ще търся вариант с мултисплит система с 3 вътрешни тела. Това ако намеря архитект, с който да си паснем, че засега удрям на камък и дострояването е само в главата ми.
Извинения към автора, че размих темата.

Тема "Отопление с климатици и газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: