Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mkosama - напреднал
Аз както споменах ,обичам всички врати да са отворени и си мисля за нещо.Да взема вместо 3-9ки 2-12ки и да ги разположа по следния начин https://prnt.sc/Z5-L5LDo0Us_ сега вече дали ще са инвертори или хипер такива доколкото прочетох по нагоре разликата не е колко голяма в икономията а и винаги мога да им помогна малко с парното!
https://forum.setcombg.com/%D0%B2%D1%81 ... 0%BE%D1%80
Регистрирай се, огледай се, за да се ориентираш и задай въпроса си!
Ще те посъветва специалист.
Тук седянката вече помогна повече, от колкото ѝ стигат възможностите.

Не е зле да прегледаш по обстойно раздела.
silent - майстор
Мда прочети в сетком форума какво е актуалното положение....аз нямам наблюдения последните години...но и там не очаквай чудеса и готово еднозначно решение ...има хора които с това се занимават но не споделят много освен ако не отидеш да купуваш от тях....останалите са лайки, фенове, и тук там някой изразил обективно мнение...с две думи типичен бг форум като тоя....
Едничката разлика е, че има специалист, който точно в посочената тема ще препоръча марка и модел.
Е те това прави разликата- тук няма спец, който да познава машините в детайли, както и да прецени според бюджета, коя да препоръча, Мерудиев.
Другото, което спомена е само предимство.
silent - майстор
Бе ти нямаш ли си пишка с която да си играеш че ходиш след мен.... :-D :-D :-D .... И сега всички слушайте Трифон ....той е слънцето и водата и въздуха....пък белким се откача от него....междувпрочем и ти се появи в сетком форума в отбора на лайките след като си купи клими да ги хвалиш....че е спореше там чел недочел учил недоучил...ма бързо те отсвириха... :-D :-D :-D :-D
нед авг 21, 2022 11:22 amsilent написа:
Бе ти нямаш ли си пишка с която да си играеш че ходиш след мен.... :-D :-D :-D .... И сега всички слушайте Трифон ....той е слънцето и водата и въздуха....пък белким се откача от него....междувпрочем и ти се появи в сетком форума в отбора на лайките след като си купи клими да ги хвалиш....че е спореше там чел недочел учил недоучил...ма бързо те отсвириха... :-D :-D :-D :-D
Където нищо не мога да добавя, какво да правя? Регнал съм се в още няколко, но нямам писана и запетая.
Затова и препращам питащият там, където има знаещи.
Хваля си ги и тук, защото съм доволен. Няма как проблемна техника да препоръчам.

Нещо неправилно, неподходящо или подвеждащо да съм посъветвал тук или където и да е?
Виждам го, че залита към бюджетни и куци решения. Спирам да му "наливам", защото вече съм го сторил, а той знае най добре какво може да си позволи.
Айде и ти да си обърнеш внимание на пикалото!
kr1100 - майстор
сл. панели и акумулираща печка / дето изчезнаха/. През деня слънце грее - печка помпи топло.
:partyman:
шоп - майстор
нед авг 21, 2022 5:51 pmkr1100 написа:
сл. панели и акумулираща печка / дето изчезнаха/. През деня слънце грее - печка помпи топло.
:partyman:
Ами не съм 100% сигурен в схемата.
Зимата слънето е кът.

По-логичното е през деня ако има слънце фотоволтаика да захранва климатик и да подпомага или замества отоплението, а на нощен ток да се акумулира енергия.
mkosama - напреднал
нед авг 21, 2022 11:54 amТрифон П.Трифонов написа:
нед авг 21, 2022 11:22 amsilent написа:
Където нищо не мога да добавя, какво да правя? Регнал съм се в още няколко, но нямам писана и запетая.
Затова и препращам питащият там, където има знаещи.
Хваля си ги и тук, защото съм доволен. Няма как проблемна техника да препоръчам.

Нещо неправилно, неподходящо или подвеждащо да съм посъветвал тук или където и да е?
Виждам го, че залита към бюджетни и куци решения. Спирам да му "наливам", защото вече съм го сторил, а той знае най добре какво може да си позволи.
Айде и ти да си обърнеш внимание на пикалото!
В сетком имам регистрация от 2012 ,от там съм взел идеи за газовата инсталация.Относно "бюджетни и куци решения" 5к за 2 12ки ми се струват достатачно!
нед авг 21, 2022 10:40 pmmkosama написа:
...Относно "бюджетни и куци решения" 5к за 2 12ки ми се струват достатачно!
Идеално.
т9 ти куца, освен ако си имал предвид- "Парното" да подпомага слиматиците.
Така написано....
Газта би трябвало да ползваш при екстремално ниски температури, да подпомага климатика.
Поне такава е идеята, при хибридните термопомпи. Котелът не се влияе от метеорологичните условия, докато ТП кляка.
Разбира се, имаш правото да постъпиш както намериш за добре.

Относно оразмеряването на климатика, също имам забележки, но отново подчертавам- парите са си твои.
12ка в 16м2 стая!
Като му отвориш вратата, към още 10м2, примерно, това не означава, че поема климатизацията на 26м2. Той просто не ги "вижда" всичките м2.
Имаш и топлоизолация.

Дотук, само един добър бюджет, който би могъл да не свърши достатъчно добре работата, като гледам.
Това е само мое мнение, като не съжалявам, че го изразявам писмено.
То е написано с едничката цел- да не сгрешиш.

Тема "Отопление с климатици и газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: