пон авг 22, 2022 6:15 amТрифон П.Трифонов написа: 12ка в 16м2 стая!Зависи, всичко е частен случай. При родителите ми има 12ка Sensira в малка кухня на двустаен, точно срещу вратата. Разстояние от климата до вратата около 3м. Вентилатора на трета степен, струята насочена в горния край на рамката. Реално издухва повечето топъл въздух в коридора принудително. Съответно по хладен влиза в кухнята долу. Всички врати отворени. Топли без проблем хол, спалня, коридор(баня, тоалетна) и въпросната кухня. И при това поддържа 24-25градуса. Тествано до минус 5гр. Това около 50кв.м. реална площ. При по студено време ако не се справя има алтернативни варианти.
Като му отвориш вратата, към още 10м2, примерно, това не означава, че поема климатизацията на 26м2. Той просто не ги "вижда" всичките м2.
Сенсира 7ца, при аналогичен монтаж., също с 10см изолация, като него, но външна. На таваните съм с 5, отново външна. Бих сложил 20-25, но имам проект за тавана.
https://photos.app.goo.gl/aTLbH6vbkjpe1op47
Вижда се вратата на детската, където е Хеви 7ца.
Коридорите и банята са общо 22м2, в дясно и в ляво, съответно.
Ако това не беше достатъчно, досега да съм взел мерки, вместо да размахвам клавиатура.
В Сеткома, където ме отсвирили, съм споделял и температурите (мисля отново с картинки)- при зададени 22, в коридорите се поддържат 18-19 градуса, в най студеното време. Обикновено 20-21. Подобно би бибо положението, ако беше Хол, при мен, но си прав, за частният случай. Имам големи загуби от две срещуположни врати- входна и към тераса.
пп. Медиите откриха топлата вода.
Обявиха климите (ТП) за най евтино отопление.
Отоплението с Газ е на последното 5то място.
Между тях са- дърва, топлофикация, пелети. Може да бъркам местата на топлофикация и пелети.