Най - вълнуващия въпрос зимно време.
emil_v r - майстор
Джамал е старата топлодувка :)
Той е един цилиндър Д около 50см с капак с отвори+ крачка,прилича на барбекю .
Захранва се с прегоряли въглени от дърва от печката , когато се местиш вечер в др. стая ,
където нема печка .

Били сте в общата стая и се пръскате по стаите на студено .Късно е -20часа !
Нагрибаш въглени от огнището , пълниш джамала , и го отвличаш в стаята кат украинец -газ .
При хубави дървени въглени не пуши достатъчно за да те отрови, ноо си пуши доста.
Топлината е абс. кат от камина .

Имам и снимка от царският джамал в Боровец, някъде.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Кхм, това е мангал.
emil_v r - майстор
Кхм,.. да може и да бъркам , не знам .
sergi - специалист
почти съм сигурен че ЕМО бърка
emil_v r - майстор
Джамал , мангал - важното е да сме здрави ! :evil: :-D
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
sergi, всяка печка можеш да обслужваш в една стая, а да ти топли и още. Въпрос на архитектурно решение. Както има абсолютно външни комини с тотална загуба на топлина, така има и обратното. Въпрос единствено на наличие или липса на мислене.
Впрочем изцяло външните комини обикновено са на пещта за печене на хляб, та не е никак глупаво.
Та, за печката която те интересува. Както и да се нарича. Градена е заедно с къщата. Стените на печката са "вградени"/или се явяват и стени на стаите. Относно материала. Огнеупорни тухли. Те идеално приемат и отдават топлината. С повече загуби е с обикновени тухли. Всъщност с доста загуби.
Някой спомена кирпич. Кирпичът е мноого добър изолатор, та освен да си иззидаш негоримо огнище... (външна пещ за агнета)...
Никой ли, от живеещите в къщи, не е пипал комин в таванско помещение?
Master_Kenobi - V.I.P.
Всъщност, имаш право. Трябваше да кажа само глина за кирпич, а не кирпич. Той не става за печки.
Чудя се, дали итонга не става за тая работа. Мисля, че е добър "топлопоемник", въпреки малката си маса... :?
ronik - специалист
n_a написа:
Аз съм пипал :)
sergi - специалист
ronik написа:
n_a написа:
Аз съм пипал :)
е казвай , де...

Тема "джамал!!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: