• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
shotoman - помощник
Здравейте,
Моля да ме извините, но наистина нямам нужните знания, затова и реших да попитам конкретно хора, които имат опит. По-добре да ми се смеете вие, отколкото да върша глупости :) Изчетох доста теми, втч. и тук във форума, но не успях да си отговоря на въпроса, а именно:

Имам инвертор 12v - 220v. Качествен инвертор, 800 w с пикова мощност от 1600 w и чиста синусоида. По документи му дават и високо КПД, над 93%, но това със загубите е съвсем друг въпрос, не ми е важен толкова в момента. Опитвам се да си направя сметка как точно и простичко се изчислява консумацията през инвертора от акумулатора.

Акумулатора е 100 AH, тягов. Дават го, че може да се разрежда до 50%. Да предположим, че всичко е просто математически... значи, мога да ползвам половината му капацитет или 50 Ah. Ако имам консуматор, да речем крушка, диодна, 10W на 220v през инвертора, как правилно се изчислява колко А разходва крушката на час? Като разделим 10W на 220v или като разделим 10W на 12v, колкото е първоначалния източник на енергия? Преди малко, за експеримента, включих зарядното на дрона, което пише, че е 2.8A и закачих амперклещите след инвертора. Показа ми 0.200 А. Т.е. това означава ли, че най-просто казано ще мога да зареждам батерията през инвертора около 250 часа :)

Още веднъж съжалявам за сигурно глупавите въпроси, но искам да се науча да изчислявам правилно консумацията. Отделно, че не схващам съвсем как пък стоят нещата със зарядните за телефон и лаптоп, да речем, които отделно обръщат напрежеднието отново от 220 на по-малко.
silent - майстор
Кръчмарска сметка 12V x 10A = 240V x 0,5A. Само че при КПД =1 и cosф =1 и без отчитане пада на напрежение на акумулатора всичко това общо за 5часа....
hidrazin - майстор
ср авг 24, 2022 8:49 pmshotoman написа:
Качествен инвертор, 800 w с пикова мощност от 1600 w и чиста синусоида. По документи му дават и високо КПД, над 93%, ...
А дано ама надали. Ама и така да е...
Акумулатора е 100 AH, тягов. Дават го, че може да се разрежда до 50%...
Преди малко, за експеримента, включих зарядното на дрона, което пише, че е 2.8A и закачих амперклещите след инвертора. Показа ми 0.200 А. Т.е. това означава ли, че най-просто казано ще мога да зареждам батерията през инвертора около 250 часа
Акумулатора: 50% от 100Ah е 50Ah х 12 волта = 600Wh
Зарядното на дрона: 0,2А х 230V = 46W + загубите от 7% = 49,22W
600Wh / 49,22W = 12,2 часа
Демек ще можеш да зареждаш батерията на дрона 12 часа и 12 минути ...
:partyman:
Здравейте,
...

Акумулатора е 100 AH, тягов. Дават го, че може да се разрежда до 50%. Да предположим, че всичко е просто математически... значи, мога да ползвам половината му капацитет или 50 Ah. Ако имам консуматор, да речем крушка, диодна, 10W на 220v през инвертора, как правилно се изчислява колко А разходва крушката на час? Като разделим 10W на 220v или като разделим 10W на 12v, колкото е първоначалния източник на енергия? ...
10/220=0.04545....
По правилно е да се смята при 230, но да речем 0.05А.
Това прави ли 100 часа, до 50А? Кръчмарската ,без да отчитаме ефективност от 93%.
Съвсем кръчмарската, 100Аh акумулатор дава 1кW грубо, което пак ти е 100 часа.
1000 вата източник, разделени на 10 вата консумация.
Всъщност, първата част на сметката е пълна глупост, след като е само на око и ухо, без калкулатор или молив.
Втората, съвсем кръчмарската е по правилна.
Най вярно е 100Аh х 12V= 1200W
1200W x 50%= 600W
600W/10W=60
Или 10W/12V=0.833A
100Ah/0.833A=120h
50% от часовете или амперите вече са ясни.
Ламбата би трябвало да свети 60 часа.
Според мен, при свеж акумулатор, чудото ще свети повече от 60 часа.
shotoman - помощник
Акумулатора е чисто нов Exide, взех и соларен панел 300 ватов, 14 ампера. Идеята ми беше да се подсигуря с хубави компоненти, за да мога когато съм на палатка през лятото да съм енергийно независим, захранвайки спокойно няколко крушки, телефони, батерии на фотоапарат, малък телевизор. Може би в бъдеще и една хладилна чанта около 110 вата., но това догодина ще го смятам :)
DundyTheCroc - майстор
С риск да наспамя, но не е ли по-добре за каквото ще ползваш акумулатора да избегнеш това преобразуване от 12 на 230 волта, после пак от 230 на 5, 19 и т.н.
shotoman - помощник
чет авг 25, 2022 9:54 amDundyTheCroc написа:
С риск да наспамя, но не е ли по-добре за каквото ще ползваш акумулатора да избегнеш това преобразуване от 12 на 230 волта, после пак от 230 на 5, 19 и т.н.
Абсолютно вярно. Идеята ми беше, че ако трябва да купя зарядни на 12v за всичките неща, за които ми трябва захранване - фотоапарат, дрон, лаптоп.... по-добре да взема приличен инвертор, в който при наличието на повече акумулатори ще могат да се ползват и доста други уреди :) Иначе наистина се получава кръг, в който чисто и просто се трупат загуби по линията. :)
brum - майстор
Мааалко прилича на моята система. Бившата. Exide Equipment Gel, MPPT контролер за зареждане и 2х80 вата соларни панели. Но всичко ми е на 12 волта. Включително и хладилника.

Със 300 вата панел от сега ти казвам, че хладилна чанта със 110 вата консумация не можеш да изхраниш.

И системата ми е "бившата", защото подмених оловният акумулатор със самоделна литиева батерия.

Практиката е да се ползват 12 волтови системи за къмпингарски цели. 220В са изключение. Примерно ако ти трябва климатик.

И инвертора има 93% ефективност при номинална мощност. При малка мощност обиковено са по-високи и рядко ги дават в спецификациите. Бакалските сметки са да заложиш 50% загуб от инвертора. И пак може да са оптимистични. Давам пример с оловен акумулатор, нов, 100Ah който клекна за 3 часа работа на инвертора докто се зареждаше лаптоп с зарядно 100 вата. След 5 часа път, т.е. прилично зареден. И накрая не успя да завърти стартера...
Ще си купиш каравана, вече е ясно. Щом обичаш да си на палатка, но пък искаш да си в крак с модерното къмпингуване, решението е каравана или кемпер.
После, ако имаш въпроси, след многото четене в Къмпинг Бг и наоколо, регистрираш се и питаш.
Там е правилното място за четене и питане- всичко е проиграно хиляди пъти.
Аз още го играя с палатката, но.....
Разпъването идва леко, щото още мерака е як. Дойде ли време за събиране, олеле- малеле. Отнема ми около 2 часа, а и мястото е отесняло в колата.

Последното палаткуване го карах на Шкорпиловци.
Запалих едно инверторно генераторче, дръпнах 30 метра кабел и стой та гледай. Не се чува и не пречи на никого, понеже една компания, на около 200м от нас, си бяха дошли с пулта и всяка вечер беше дискотека.
Освен това, всички бяхме на сянка, в гората, а там слънцето е кът.
Трябва да се обмислят нещата много добре- какво искаме, какво ни е необходимо и можем ли да си го позволим.

Успех и много къмпинг емоции!
shotoman - помощник
Ние къмпингуваме по Дунав :), 90% от местата, на които слизаме едвам вкарвам Нивата :D, дори не може да си помисля да вкарам там каравана или кемпер. По Гърция си предпочитам да си наема каравана на къмпинга за 10 дни, нямам възможност за толкова дълги почивки, иначе не бих се замислил за собствена. Това, което ме "напрегна" наистина е факта, че КПД-то е при максимално натоварване..... Силни п*дераси са тези от *****, съвсем човешки обясних по телефона и питах какво е КПД-то, преди да изсипя толкова пари за инвертор, но както и да е. Така излиза, че е било доста по-разумно да си взема 300 ватов инвертор за 3 пъти по-малко пари, при който щяп да получа по-добро КПД като краен резултат хахахахаха. Както казваше един мой бивш шеф.... човек се учи докато е прост :)
  • 1
  • 2

Тема "Изчисляване консумация през инвертор 12-220v" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: