• 1
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sokolov.91 - майстор
чет авг 25, 2022 4:34 pmLazarGanev написа:
В началото на темата пишеш за 65м2, после явно са станали 100м2, няма лошо. Ама как така 100м2 ще имат топлозагуби 18кВт не ми е ясно. Една изолирана къща с тази квадратура има топлозагуби 7-8кВт, неизолирана 10-12, ама за 18 не знам
Няма значение как и защо. Когато греех само моя етаж и едно мазе в голям студ котела е работел и на 14 киловата (за да може да стопля стаите по бързо след като се изкъпят 3ма души един след друг) По 13 кубика и кусур газ на ден разход съм засичал. Иначе може и 8 киловата отопление да ми стигне ако работи нонстоп на едни и същи градуси денонощно. Но а стане нещо да изгасне за 1 час а после няма насмогване половин ден. Сега към моя етаж добавям и на наще новата къща която е всекидневна 22 квадрата спалня 12 баня 3.7 квадрата и коридор 0бщо 42 квадрата. Очаквам разход от около 400 кубика на месец за Декември и Януари.
LazarGanev - "Велик майстор"
чет авг 25, 2022 5:03 pmsokolov.91 написа:
чет авг 25, 2022 4:34 pmLazarGanev написа:
В началото на темата пишеш за 65м2, после явно са станали 100м2, няма лошо. Ама как така 100м2 ще имат топлозагуби 18кВт не ми е ясно. Една изолирана къща с тази квадратура има топлозагуби 7-8кВт, неизолирана 10-12, ама за 18 не знам
Няма значение как и защо. Очаквам разход от около 400 кубика на месец за Декември и Януари.
Как така няма значение? Аз на твое място не бих очаквал нито кубик газ, не само за декември и януари, но и за цялата зима, бих врътнал кранчето на момента! Пет лева на кубик (както очакваш) означава 50ст/кВтч. За сравнение аз също отоплявам 100м2 с рехава изолация 5см, с термопомпа и за февруари имам 800 кВтч общо, или 174лв, но това е всичкия ток, да речем половината някъде е за отопление. Къде са 100лв, къде са 2000лв. Така че има значение! Ти трябва спешно:
1. Да изследваш (ако трябва с термокамера) откъде идват толкова големи топлозагуби и да вземеш спешни мерки да запушиш тези "дупки"
2. Да спреш на момента кранчето на котела, тъй като метанът в момента е най-скъпото гориво. Купувай с кредит или на лизинг една термопомпа 10 или максимум 13кВт и ще я изплатиш от разликите в месечните разходи за отопление
шоп - майстор
Топлозагубите са огромни, може проблема да е в загуби по трасето между двете къщи.
Аз бих инсталирал на всеки обект топлоизточник.
Къщето с ТП 4-5 киловата
етажа с ТП 7-8 киловата
Най-вероятно загубите са при него, на етажа, защото досега новата къща не се е отоплявала. Но дори и тези загуби да не могат да се отстранят, то с термопомпа сметките ще са 3 пъти по-малки, отколкото с електрокотел и 7 пъти по-малки, отколкото на метан
sokolov.91 - майстор
Всичко, което казвате е така. Аз го казах същото по-на горе. Няма какво да се направи за момента освен да мъкна бутилки с пропанбутан или да карам на електрически котел. За съжаление благинката свърши. ..
Помня "психологическият ти праг" от леФ и пеесе.
Малко по натам го повдигна до към два.
Не си поставяй репери, че глей ко стаа! Три и повече пъти отгоре, а не страдаш само ти, хаха.
sokolov.91 - майстор
Някой може ли да ми каже какъв точно редуцил вентил ще ми трябва? Мисля да взема 2 тройника месингови за ВиК и едно коляно и 3 крана за газ жълти и да направя нещо като колектор за 3 газови бутилки по 27литра. Накрая на колектора са сложа общ за всички бутилки редуцил и да отива към котела. Ама какъв редуцил?
Не питаш на правилното място.
Караван-кемпер форумите или например
http://shop.caravanicamping.com/%D0%B3% ... 0%BB%D0%B8

Стига с дърварщината, Соколе, дай малко по ентелегентно!
sokolov.91 написа:
Някой може ли да ми каже какъв точно редуцил вентил ще ми трябва? Мисля да взема 2 тройника месингови за ВиК и едно коляно и 3 крана за газ жълти и да направя нещо като колектор за 3 газови бутилки по 27литра. Накрая на колектора са сложа общ за всички бутилки редуцил и да отива към котела. Ама какъв редуцил?

Прикачен файл

Газово стопанство 4б.jpg
Газово стопанство 4б.jpg (37.26 KиБ) Видяна 912 пъти
sokolov.91 - майстор
пет авг 26, 2022 8:56 pmТрифон П.Трифонов написа:
Не питаш на правилното място.
Караван-кемпер форумите или например
http://shop.caravanicamping.com/%D0%B3% ... 0%BB%D0%B8

Стига с дърварщината, Соколе, дай малко по ентелегентно!
Бе няма пари бе. Дърварщина помярщина това е. На студ се не седи!
  • 1
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51

Тема "Локално парно на газ - от 0 до 100" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: