Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Не прави ОИ на професионално ниво.
Продава къмпинг оборудване, сякаш.
motobikebg - специалист
пет авг 26, 2022 12:29 pmkrasi92 написа:
Можеш ли и на мен да направиш една такава система. Три етажа са и сегашния котел е на твърдо гориво.
Не Аз не мога ! Но най - вероятно няма да трудно , но 3 етажа са му много на един проточен бойлер .
LazarGanev - "Велик майстор"
Ще трябват още два бойлера по 36кВт (най-мощните на пазара) и още 2 радиатора :-D
silent - майстор
Не си струва труда и всички потенциални рискове едно подобно преправяне на газов бойлер....по-добре човек да даде едни 2500лв за газов котел отколкото да трепери дали кога и ще се взриви ли или не....в къщи преди години е имало взрив на газов бойлер ...за късмет без пострадали хора....има още тук таме останали следи...така че не правете това у вас....
за това че е най евтино на пропан бутан....възможно е ако зареждаш бутилки нелегално на бензиностанция....една бутилка 10кг се връзва 22лв. но ако пълниш на кантар или сменяш отива към 36лв.....вероятно на ток на нощна енергия е по-евтино загряването на вода....
motobikebg - специалист
пет авг 26, 2022 4:20 pmsilent написа:
Не си струва труда и всички потенциални рискове едно подобно преправяне на газов бойлер....по-добре човек да даде едни 2500лв за газов котел отколкото да трепери дали кога и ще се взриви ли или не....в къщи преди години е имало взрив на газов бойлер ...за късмет без пострадали хора....има още тук таме останали следи...така че не правете това у вас....
за това че е най евтино на пропан бутан....възможно е ако зареждаш бутилки нелегално на бензиностанция....една бутилка 10кг се връзва 22лв. но ако пълниш на кантар или сменяш отива към 36лв.....вероятно на ток на нощна енергия е по-евтино загряването на вода....
Какво Нелегално има да зареждаш на бензиностанция ,Като има десетки ЛЕГАЛНИ който пълнят Бутилки !?
brum - майстор
Нелегално няма, но само ако има пункт за зареждане. От колонката не е легално да се пълни. Цените на пропан-бутана са едни за автомобилите и други за битови цели.

В 1кг пропан-бутан има около 14kWh енергия. По цени на колонката е груб 2л/кг и 14.3ст/kWh. Нощният битов ток е на по-ниски цени. Оделно, че на ток можеш да въреш климатик/термопомпа и тогава kWh топлинна енергия ще ти е по-евтин и дневно време.

Ако го зареждаш на цени като за битови цели е повече. Но не знам колко, че още карам с къмпингарските бутилки зареждани миналата година.
шоп - майстор
пет авг 26, 2022 4:41 pmbrum написа:
Но не знам колко, че още карам с къмпингарските бутилки зареждани миналата година.
Днес гледах цената на битовата газ в Самоков. 3 лв/кг

Преди няколко години купих един Висман котел с два комплекта дюзи ( за метан и пропан бутан )
Но докато не дойде тръба до нас или не закопая 1 тон резервоар в земята не бих го пуснал в експлоатация.
На газколонка, с отстъпката, kW/h е 12 стотинки.
Нощната електроенергия е 14 стотинки, Бръме.
Зареждам напълно легално, на газколонка.
Не съм сигурен дали ще си причиня зареждането на бутилки, при положение, че миналата зима се топлих доволно и евтино с климатиците.
Все пак, ще стоят заредени, за зор-заман.
iliya_i - майстор
пет авг 26, 2022 5:10 pmшоп написа:
.... или не закопая 1 тон резервоар в земята не бих го пуснал в експлоатация.
Шопе, това не противоречи ли на противопожарните правила?
Резервоар за пропан-бутан под земята...
шоп - майстор
пет авг 26, 2022 6:35 pmiliya_i написа:
това не противоречи ли на противопожарните правила?
Резервоар за пропан-бутан под земята...
Не разбира се. Това е най-логичният монтаж. Разбира се ако резервоара си е предназначен за подземен монтаж и си има прилежащата арматура.
Казвам ти го като пожарникар.

Тема "Отопление с Газов проточен Бойлер Пропан - Бутан" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: