Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
silent - майстор
съб авг 27, 2022 10:36 pmHoвoceлckи написа:
съб авг 27, 2022 10:18 pmsilent написа:
....сработи ли има шанс да изключи предпазителя преди него ...
:roll: :shock: Младежо, има тук един "ителигентен гугъл". Вземи пример от него и проверявай мислите си там. Имаш база знания, като повечето майстори тук (и аз самият в т.ч.), но не преигравай с импровизациите в практиката 😉
Възможно е да греша ...споделям моята логика... бих се радвал да науча повече....и не се срамувам да кажа всичко това....а инак за младежа .... :-D ...благодаря за комплимента....поне звуча като младеж.... :-D
brum - майстор
Автоматичният предпазител и арестора са предназначени за съвсем различни задачи. Не ги смесвай. Едното гледа да спаси при претоварване, другото да спре краткотрайни пикове с огромна енергия.

Пренапрежението ако е от мълния чакай да го спре предпазител. Първо, че не изключва мигновено, и второ - че масовите автоматични предпазители прекъсват ток до 6кА. Нито тока, нито напрежението които може да прекъсне са близки до тези при мълния.

Колкото по-далеч от твоето табло е катодният отводител, толкова по-голям е шанса да избегнеш поражения. Стига да няма кабели по въздуха между отводителят и твоето табло.

Та ако успееш да се разбереш с тези дето държат мрежата при вас - слагай го долу в таблото.
pandov. - специалист
съб авг 27, 2022 11:32 pmbrum написа:
Автоматичният предпазител и арестора са предназначени за съвсем различни задачи. Не ги смесвай. Едното гледа да спаси при претоварване, другото да спре краткотрайни пикове с огромна енергия.

Пренапрежението ако е от мълния чакай да го спре предпазител. Първо, че не изключва мигновено, и второ - че масовите автоматични предпазители прекъсват ток до 6кА. Нито тока, нито напрежението които може да прекъсне са близки до тези при мълния.

Колкото по-далеч от твоето табло е катодният отводител, толкова по-голям е шанса да избегнеш поражения. Стига да няма кабели по въздуха между отводителят и твоето табло.

Та ако успееш да се разбереш с тези дето държат мрежата при вас - слагай го долу в таблото.
Благодаря. Между главното табло и моето в апартамента кабелите са под мазилка в гофре ,няма по въздух . Мисля ,че ще мога да се разбера с енергото . Друг е въпроса земята , с която е заземено главното табло колко е земя.
radius - майстор
Сега е момента и ти, и силент да прочетете 40-60 стр.инструкция на Шнайдер за КО , и тогава може да се обсъжда нещо по-адекватно
съб авг 27, 2022 9:40 pmvlax написа:
Дялан камък е Трифун, какво да го правиш :-D
Туй пелети,електро, генератори,солари и т.н. учебници може да напише :-D
:partyman:
vlax кудуков, сигурен съм, че имаш да си връщаш. Нали знаеш кое не можеш?
На "колегата" опитах да кажа, че по тази материя съм във второто ниво на компетентност- Зная, че нищо не зная. Неговото оценявам на първо.
Затова рекох да помълчим.
За теб всички нива са тайна.
Инак си прав. Едва ли има друг, със гигабайти качено видео, в отоплителния- туй генератор и инвертор как ми карат горелката...
Вършачка още не съм подкарал. На теб разчитам.
Между другото, днес е празникът на гр.Аксаково, Сбора на селото, така наречения Панаир. Турил съм боба да ври. Който се чувства компетентен, относно такива събития, да заповяда!
съб авг 27, 2022 11:57 pmpandov. написа:
... Друг е въпроса земята , с която е заземено главното табло колко е земя.
Пандов, мисля, че единствено това е нещото, на което можеш да разчиташ.
За другото- чукай на дърво и да не те стига!
Преди години, като теб, обмислях идеята. Обърнах нета и....не направих и стъпка повече.
Все пак, каквото и да сториш, в тази посока, ще е повече от нищо.
Задай си въпроса на Гошо и ще видиш, че те връща отново тук, години назад.
Също и на други места. Писали са хора със знания.
Успех!
krasi92 - майстор
Интересна е идеята да занулиш арестора. Още по интересно е да пишеш нещо за което не знаеш нищо. Питащият се е ориентирал добре към главното табло дето си има заземителл. Това е правилният начин.
silent - майстор
Възможно е да не съм вникнал добре в това което съм чел за аресторните защити. Не съм чел какво казва Шнайдер, но в сайта на Шрак пише че при двупроводна линия може да се ползва нулата....толкова от мен ще следя с интерес дискусията на по знаещите...в тази област нямам претенции да съм от тях...
съб авг 27, 2022 12:27 pmpandov. написа:
......
И основното питане е тъй като има нужда от земно и за тези защити имам възможност да спусна от това табло до земята кабел примерно 10кв ПВА2 и точно отдоло под терасата е градинка , така че мога да забия заземителен кол там , нямам възможност да копая да правя тръгълници квадрати или да заравям бойлери и т.н . Та дали си струва това упражнение , и дали ще е достатъчен само един кол за целта.
Ангажирани в спорове "Кой по по най", пропуснахме това.
Спомних си, че беше го писал, след като си помислих за пустото земно и евентуалното му добавяне.
На мен идеята ми харесва. Отдолу и аз имам градинка.
Хайде, знаещите да се изкажат- удачно ли е да се добави Земя, в табло с двупроводна инсталация?
От там нататък, какво правим със занулените контакти, швепсъли и джонсъни?
pandov. - специалист
Благодаря ви за включването в темата. Горе долу имам идея как ще процедирам с катодния отводител . Ако с енергото стигнем до консенсус ще сложим еди в главното табло ако ли не ,нямам друга алтернатива.
Мъчи ме и друго. Преди два дни имаше страшна гръмотевична буря ,не помня такава. Изгоря ми рутера , който хич не беше евтин , един компютър който го ползвах като ТV BOX и всички поражения бяха по ЛАН мрежата. Аз до сега бях привърженик на това ,че всичко де може да му се пусне интернет по кабел да е свързано с кабел. Ама след случката сега си взех нов рутер и вече всичко дето може да е с WIFI е с WIFI . Има ли някакъв работещ начин да се предпазя от подобна случка за в бъдеще . Най сигурното си остава да се дръпнат кабелите като вземе да гърми ама не винаги е възможно.
Разглеждах разни https://www.google.com/search?q=%D0%B7% ... era-mobile
Ама пак опирам до заземяване . А земя няма. Затова писах във втория ми пост в началото на темата другата ми алтернатива по въпроса с ЛАН и кабелната мрежа ,но незнам дали няма да е напразно.
Те тука едно ми направи впечатление.
https://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?f ... 1#p3561518
Избрах само това мнение, понеже има и доста "амбалаж", както обикновено.
Натам може да има още стойностни.
пп. Даааа, доста стойностни разсъждения, в автомобилен Форум.

Тема "Монтиране на катоден отводител (арестор)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: