Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
bmwww - специалист
Здравейте , харесал съм няколко имота , но ще се спра на 2 от тях .
Вариант 1:
2 етажна къща по 60кв.м на етаж като 1-ви етаж е приземен(вкопан около метър в земята) , няма гараж , а и мястото не позволява да се всигне такъв , няма дограма , покрива е за смяна , няма баня и тоалетна , няма вътрешно стълбище , а старо каменно външно за 2-ри етаж , стаите са малки и цената е 100 000лв.

Видно от описанието ми предпочитам втория имот и затова пиша и цени на имотите , за да ми помогнете да съпоставя нещата .

Вариант 2:
2 етажна къща по 70кв.м на етаж , локацията ми допада , проблема е , че къщата няма здрава стена , всяка стена е спукана по вертикала от горе до долу включително каменните основи . Цената не е уточнена и затова пускам темата . Какви са ми опциите ако купя втория имот за да знам каква цена да пазаря ? Идеята ми е бутане и строеж на около 100кв.м едноетажна , като границите на старата няма как да се спазят , а може и да вляза в границите , но трябва да е пак 2 етажна . Единствения + на тоя имот е , че купувам земя с ВиК и ток и до тук . За съпоставка , има и трети имот за 27 000лв. които представлява гола поляна с ВиК и ток т.е. УПИ .

По принцип това от което се нуждая са 3 спални , хол и кухня . Затова при 2-рия вариант идеята е да се бутне и да се вдигне едноетажна . Тук идва и дилемата , 2 наследника и на всеки му малеят парите , а реално нищо не предлагат . За последните 30 години са идвали 1 път да видят имота и то онзи ден когато ходих да го оглеждам . Да кажем че съм склонен да отделя 30 000 - 35 000 само заради локацията , от там какво следва ? Бутане и извозване , планове , скици , груб строеж ? Някаква ориентировачна цена ако може да дадете колко би излязло 1 етажна груб строеж и двуетажна ако запазя границите ? Всички довършителни работи мога и сам да си ги направя (вати,картон,ел.инсталация,ВиК и т.н.)
Киррил - специалист
Новото си е ново, но едва ли някой ще е в час какви ще са цените, които растат ежедневно при тази инфлация и енергоносители. Газта стигна до 3200$ на спотовете, и това няма как да не се отрази на всичко.
Помислил ли си да достроиш от вънка към първият вариант някоя стая и външното стълбище да стане вътрешно, както и баня и тоалетни допълнително?
Последна промяна от Киррил на чет авг 25, 2022 4:13 pm, променено общо 1 път.
stefanjor - специалист
Да си кажа мнението :cool:
За мен за един имот най- важна е локацията!
Къща се бута, стая се достроява, етаж се вдига, но локацията няма ка да се промени.
В твоя случай В.2 това, че има къща може да го използваш за сваляне на цена, защото с тези напукани стени тази къща е само един разход по събаряне и извозване.
Обърни внимание дали може да разбереш причини за напукването. Да не е проблем на терена и новото, което вдигнеш и то да се напука.
И при В.1 и В.2 петното на къщата не ти е достатъчно за едноетажно строителство.
Помисли добре за В.3 27 000 за поляната. Ако ти допада местоположение, изложение и т.н. може да е добър избор.
Убеди се обаче дали наистина е УПИ. Това че има ВиК и ток не съм сигурен, че имаш сигурни партиди. По спомен ПИ със сменено предназначение към УПИ ако не се предприеме нещо до определен период отново си връща първоначалното предназначение.
Много е важно да си провериш добре документите и за трите варианта.
Успех!
bmwww - специалист
А бутането на старата и вдигането на същата , в същите граници променя ли нещо разходите в сравнение с голата поляна ?
bmwww - специалист
чет авг 25, 2022 4:11 pmКиррил написа:
Помислил ли си да достроиш от вънка към първият вариант някоя стая и външното стълбище да стане вътрешно, както и баня и тоалетни допълнително?
Да , последните дни само това мисля , но остава факта , че нямам възможност за гараж , пред къщата има 4 метра от улицата , отстрани по 2 метра до съседите , а и като цяло май тоя вариант го дадох само за ориентир колко би ми излязла тая къща строена 60 год. 100 бона + покрив , баня , дограми , картони , вати , стълбище и т.н. Вътрешно съм се отказал от тоя вариант . По мои сметки ще е между 150 000 - 200 000 .
schuldiner - майстор
Гледай тази, на която локацията ти допада. А щом е съсобственост, струва си малко да се бориш, преди да се откажеш. Зависи колко спешно ти е да строиш.
Същият случай, пазарна цена около 30 000 лв., трима съсобственици, единият е жена ми. Офертата беше по 10 000 лв. на дял и който иска да я взема. Ако на някого 10 бона са му малко, свободен е да предложи и плати повече - ние сме съгласни както да я купим, така и да продадем дела си. Никакъв резултат. Следващата оферта беше същото, плюс премия 10% и в двата варианта купувам/продавам към останалите. Т.е. ако я купя - по 11 х. на съсобственик, а ако продавам - към мен 9 х. лв. Пак нищо. Минаха 10 г., къщата просто падна. Сега /по скоро след година-две да се доразпадне къщата/ планът е да изкарам разрешение за строеж, като съм си заплюл петно по към пътя и на 4 м от южната граница. Дворът е 2 дка, място да си построят за родата остава предостатъчно, ама някъде навътре и зад мен. А честно казано построя ли, както съм с идеални части земя, но реална къща, надявам се напълно самостоятелна, веднага продавам и да си бият чутурите...
За цената на грубия строеж ще кажа, че зависи от технологията. Метален или дървен скелет доста опростява нещата. Но комбинациите от материали са прекалено много, за да се даде една цена. Примерно по моя проект към днешна дата би излязло 400-450 лв./м2 с топлоизолацията и някаква обикновена дограма. Документите отделно, според общината.
bmwww - специалист
Реално спестяват ли се пари ак осе бутне стара къща и се вдигне нова в същите граници или като се удари чертата това си е мит ?
GGK - специалист
bmwww, присъединявам се към изказването на колегите, че локацията е най-важна. Трябва да ти харесва селото, трябва да ти харесва мястото. И за да ти харесат тия неща си струва да се даде някой лев отгоре или да се изчака по-добри оферти.

Няколко коментара и съвета по твоите въпроси.

По вариант 1. Така като те чета, нещата отиват на много сериозен ремонт, където ще хвърлиш десетки хиляди. А може и да минеш 100 000. Нов покрив почва някъде от около 150 - 200 лв. на квадрат. И свършва, където ти свършват амбициите. Дограмите чупят рекорди. Една баня с тоалетна, без много екстри и луксове ще ти легне поне 6000 - 7000 лв. И тн., и тн. И никога не може да си сигурен, че покрай ремонта няма да изскочат някакви конструктивни проблеми, които или да са скъпи или да са нерешими.

По вариант 2. Щом къщата е за събаряне, хич не я и калкулирай. Всъщност, калкулирай я, като няколко хиляди (3, 4, 5 или повече - в зависимост от къде си, къде е депото за отпадъци, какви са местните фирми и тн.), които ще трябва да дадеш да я разкарат.

Вариант 3 ми се вижда скъпичък за 27 000 лв. Особено ако е около декар. Всъщност, зависи от района, де.

Колкото до цената на строителството в момента.
В началото на юли мой приятел започна строителство в село край София. Два етажа бетон и тухли, умерени луксове, РЗП малко над 150 м2. Цената на грубия строеж е 170 000 лв. Ако я беше направил на един етаж щеше да спести някой лев, но парцелът не позволява. Отделно, проекта, разрешителни, геодезия, простотии с общината и тн. - около 7 - 8000 лв. Пак отделно, в двора имаше стара къща, която я събори. "Удоволствието" му струваше някъде над 3000 лв., но забравих вече какво точно ми каза. Документалната част си я свърши в началото на годината, а събарянето през пролетта.

Като цяло, гледай документите под лупа - да не изскочи от някъде още един наследник, да не би да не са оправени границите, може да видиш и в общината, да не би някой да проектира магистрала баш през имота ти и прочее. И още по-важно - гледай що за хора ще имаш за съседи, че там възможността за драми е безкрайна.
feikot - специалист
Основно правило при сформирането цената на имотите е локацията. Може да е топ палат до пречиствателна станция ще струва като двустаен до спирка на метрото. Ако обаче нещо, което те грабва повече можеш да пренебрегнеш заради локацията си заслужава. Например съседи,влага,миризми от животни и т.н.
На мен цялостен тотален основен ремонт на къща наподобяваща в1 ми излезе над 100 к, като от старата къща останаха само стените вкл. и че махнах гредореда и лях плоча. За работата по къщата съм викал майстори за покрив,плоча,дограма и баджанака да залепи плочките. Всичко от до друго сам съм си правил и пак минах стоянката. И това на цени разтеглени във времето и преди инфлацията
resistbody - майстор
чет авг 25, 2022 4:42 pmbmwww написа:
Реално спестяват ли се пари ак осе бутне стара къща и се вдигне нова в същите граници или като се удари чертата това си е мит ?
В моя случай 5000лв проект + 1000лв надзор + 240лв разреително за строеж... старата къща още си седи и я ползвам за склад докато вдигна новата..
Мога да ти дам точно колко ми е излезнало, но цените не са актуални... 2ра плоча желязото ми беше +50%... то сега почна да пада... ама тухлите(12-ки) с над лев са се вдигнали.. бетона и той е 40% отгоре по последни данни..
Строя в провинцията, по големите градове други цифри чувам...

Тема "Дилема - стара къща за ремонт или къща за бутане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: