Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mpankov - помощник
Привет,

Имам бойлер в мазето свързан с двужилен мостови кабел 2.5 кв (инсталацията е двупроводна). Бойлера е занулен - нулата е замостена на корпуса на бойлера. В началото на кабела захранващ бойлера след таблото има монтиран комбиниран ключ за бойлер плюс контакт, който прекъсва и фазата и нулата - прикачвам снимки.
Така изградена инсталацията е така заварена от мен (така закупих имота). Бойлера работеше без проблем.
Бойлера не използвам от известно време и съм го източил. Захранването стои свързано към бойлера, въпреки че той в момента не се включва. В /близко бъдеще планирам да го използвам отново.
Наложи се да монтирам пералня в същото мазе и понеже това беше единствения кабел, който имам там реших да използвам него. Без да прекъсвам проводниците малко преди бойлера свързах контакт, който също занулих (свързах нулата към извода за заземяването на контакта) и към който свързах пералнята.
При включване на комбинирания ключ за бойлера и пускането на пералнята тя не тръгна. Докато търсех проблема докоснах бойлера и от корпуса му ме удари ток. С фазомер установих че по корпуса на бойлера има фаза. По барабана на пералнята също имаше фаза (кабела за заземяване на пералнята фабрично е свързан само с барабана, но не и с корпуса на пералнята). Фазомера показваше фаза на нулата чак до комбинирания ключ за бойлера. На нулата преди ключа (между таблото и ключа) фаза вече липсваше. При изключване на пералнята от контакта свързан към проводника на бойлера фазата по корпуса на бойлера изчезва.
Пуснах пералнята към друг кръг (също занулен) чрез няколко дълги разклонителя и пералнята тръгна без проблем, като вече по барабана няма фаза.
Изводите, които си правя са, че самостоятелно двата уреда работят, но свързани в един кръг възпроизвеждат проблема описан по-горе. Не ми е ясно как и защо се получава това.
Наясно съм, че не е препоръчително да се свързват други електроуреди към кръга, на който е свързан бойлера. Наясно съм и, че преди бойлер не се монтира ключ, който прекъсва и нулата. Въпреки това моля дайте идея на какво се дължи проблема и как може да се реши временно, така че да работят и двата уреда към един и същи кръг, защото към момента няма как да прекарвам нов кабел към мазето. Ако елиминирам ключа за бойлера или замостя нулата му, за да не се прекъсва това ще реши ли проблема? Поне по моята логика такова решение би довело до връщане на фаза по нулата към таблото и изключване на бушона. От друга страна пък не си обяснявам факта защо въобще се връща фаза по нулата след като двата уреда работят без проблеми в отделни кръгове и без да има офазяване на заземяването (нулата).
Други неща, които установих и може би имат отношение - Кабела към мазето е наставян на няколко места. Ревизирах връзките - изглеждат ОК. Бушона, към който е свързан бойлера е 32А, което е твърде много. Към същия бушон има свързан и кръг осветление (инсталацията е стара, кръговете доста, бушоните малко и някой е сложил по много кръгове на бушон като е сложил бушони с голям ампераж).

Прикачен файл

photo_2022-09-02_00-07-22.jpg
photo_2022-09-02_00-07-22.jpg (52.56 KиБ) Видяна 1661 пъти

Прикачен файл

photo_2022-09-02_00-07-07.jpg
photo_2022-09-02_00-07-07.jpg (41.46 KиБ) Видяна 1661 пъти
krasi92 - майстор
Проблема е с ключа в бойлерното табло. Като си наясно че нулата не се прекъсва го изпълни.
kozl - майстор
Това де си снимал е капак на българско бойлерно табло с вграден контакт.
В основата, която не си снимал трабва да има малка шина, която може да ползваш за нулевия проводник, като свържеш всички кабели за нулата в тази шина. Всъщност всичко в това бойлерно табло е с недостатъчно качество и ползването на такова б.табло си е компромис.
Тези ключове се скапват и съм подменял разпаднали се такива ключове. Като се разпадне няма гаранция дали ще остане прекъсната или ще остане постоянно включена връзката.
Та за това при двупроводна инсталация със зануляване, за да има по-осигурена нула, то проводника към нулата НЕ трябва да се свързва към клемите на ключа. Свържи нулевите проводници към стандартната шина или много по-добре е да си набавиш шина от такъв тип

С черния изолирбанд фазата или нулата си белязал?
Кои са захранващите проводници от ап.табло? Тези към видимите клеми на снимкатапили другите?
mpankov написа:
Без да прекъсвам проводниците малко преди бойлера свързах контакт
Видно от снимката ключа прекъсва нулата и фазата. С голяма вероятност ключа се е повредил и вече не свързва нулата, а само фазата, а ти си "занулил" контакта през пералнята към фазата. Демек офазил си корпусите през веригите на пералнята. Сам си се вкарал в ситуация "прекъсната нула" при занулени контакти без да подозираш неизправност в ключа. Сменяй ключа или още по добре цялото бойлерно табло.
Изведи контакт за пералнята от бойлерното табло и не ползвай проводниците за бойлера. Вероятно на бойлера има вграден ключ за изключване, но първо може би и той е от некачествените и второ ако все пак се наложи да го изключваш в аварийна ситуация очаква се достъпа до него да е опасен.

Не се вижда контакта към бойлерното табло да е занулен.
Та нулата за бойлера или за пералнята няма място в ключа. Обаче понеже ключа е светещ, му трябва нула, за да свети, когато е включен. И ако искаш да свети ще трябва да свържеш единия вход на ключа към нулевата шина. Ако объркаш входовете и изходите на ключа лампата няма да изгасва при изключено положение.
Lutchezar - майстор
+1 за kozl, всичко е вярно, има прекъсната нула и не занулен контакт в таблото. И ако с черния изолирбанд е фаза се вижда нагар по другия проводник в ключа. За смяна е този ключ, плюс правилно свързване на нулата!
Обаче се чудя като е източен този бойлер дали е профилактиран и дали в него няма някое късо?
Как разбираш дали работи ключа, включваш го на празен бойлер? Първо е забранено, второ бойлера като поседи празен повече време вече не е бойлер....
ESPACE - майстор
пет сеп 02, 2022 11:37 amLutchezar написа:

Как разбираш дали работи ключа, включваш го на празен бойлер? Първо е забранено, второ бойлера като поседи празен повече време вече не е бойлер....
Кое е забранено и защо? Какво ще му стане на бойлера ако е празен?
mpankov - помощник
Благодаря на всички за отговорите.
Явно не става ясно как точно са свързани елементите.
Този ключ на снимката е монтиран веднага след таблото (20 см кабели от бушона и после ключа). След ключа продължават 15 метра кабел до бойлера, а контакта за пералнята съм монтирал на кабела на 50 см преди бойлера.
Ключа на снимката не се използва за включване на бойлера към вградения в ключа контакт, а за прекъсване на проводниците, които продължават към бойлера. Проводниците от таблото (бушоните) влизат най-горе на ключа, откъдето има пуснати кабели и за вградения контакт (той се ползва просто като контакт и е винаги включен независимо от положението на ключа над него). Ключа прекъсва и двата проводника - доколкото си спомням нулата на горната снимка е вдясно. Шина може и някога да е имало, в момента има само място за шина.
Най-лесно ще е просто да махна целия ключ с вградения контакт и да свържа кабелите директно. Ще пробвам още утре и ще пиша какъв е резултата. Това, което на мен не ми беше ясно е защо се получава ситуацията и няма ли така директно да върна фаза към нулата на таблото и да падне бушона, но доколкото разбирам най-вероятно проблема е че ключа вече свърза само фазата без нулата и оттам идват всички грижи. Явно понеже не включвам бойлера от копчето на самия него (защото е празен) това се проявява едва при включване на пералнята.
Правилно ли съм разбрал ситуацията?
ky-kyy - майстор
Тва бойлерно табло. е някаво отмъщение на иннженера , който го е измислил и на оня пeдерyга, който е разрешил да се произвежда и продава , или по-скоро, той толкова си и знае....Хващай го и го мятай, където не минават хора!!!
Купи си някакво по-свястно. Виж на Легранд, например.
Lutchezar - майстор
Нулата не трябва да се прекъсва от този ключ, трябва да е от таблото до бойлера без прекъсване.
пет сеп 02, 2022 4:39 pmLutchezar написа:
Нулата не трябва да се прекъсва от този ключ, трябва да е от таблото до бойлера без прекъсване.
Лъчко!
пет сеп 02, 2022 12:22 ammpankov написа:
Привет,
..............
Кабела към мазето е наставян на няколко места. Ревизирах връзките - изглеждат ОК....
Вероятно ги е ревизирал поне на око, ако не на ухо.
Пише, че не може да пусне нов кабел, но не обяснява защо.

При мен също е прекъсвана 0, точно преди бойлера. Добре че имах резачки наблизо, та да изрежа кабеляците и да ида на работа.
При отстранен главен предпазител, помпената група на слънчевите колектори се подпали.
Стоях в коридора, готов да тръгвам, но чувах онзи специфичен брум, който не предвещава нищо добро. 10 секунди и предната смяна щеше да идва да гаси собствената ми къща.
Задачка за отличници- Защо, при положение, че няма Фаза (бушон)?

Естествено, проблемът си го отстраних, но жицата си остана голо насукана, като в РК на жичкаджия. Все се каня, през годините да ѝ ударя един твърд припой, но доскоро бях половинка. Сега съм сам, та да се взема в ръце ли?!!
ky-kyy - майстор
И аз да натиря жената при мамка и, с голи ръце ше фащам жиците :supz:

Тема "Въпрос за свързване на бойлер и пералня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: