Най - вълнуващия въпрос зимно време.
нед сеп 04, 2022 7:21 amidealist написа:
...Два/три нагревателя за бойлер, съд по избор, малко арматура (кранове, фитинги), термометър, помпа,...
Един нагревател- 2kW, парче кабел- 3-4 метра, щепсъл, програмируемо реле време, парче тръба- 2цола, две тапи, два щуцера, помпичка на 12V, включвана при подаване от таймера към оперативната на 230B реле. Изпълнителната затваря веригата Акумулатор-помпа.
Свързано последователно на малкият кръг на Ренетка.
Нямах желязна електроника, понеже без нея нещата ставаха с 1 по малко, способни да дефектират. Разчитах на термостатът на Рени, съвсем основателно. Никакво прегряване. Леко затоплен гараж.
Вебасто ряпа да яде!
Сутрин излизах по тениска от гаража, а навън бедствено положение.
Голям сеир на комшиите.
Бях млад и умен, сега не знам.
idealist - специалист
Авторът на темата отоплява 160м2. С два киловата ще му е трудничко.
Пусни малко "гювеч'.
нед сеп 04, 2022 12:14 pmidealist написа:
Авторът на темата отоплява 160м2. С два киловата ще му е трудничко.
Пусни малко "гювеч'.
Нямам въображение.
Това, с двата киловата, беше преди.....20-25 години.
Инфлация. Киловатите не са това което бяха. Едно време кви киловати имаше...
шоп - майстор
съб сеп 03, 2022 10:35 pmdedal написа:
За не схваналите. И амам 5 киловата вярър, 5 киловата слънчеви панели и си търся опция за топло.
Обаче имам и вода с дебит 6 кубика в час на 15 градуса.
Когато ще ти трябва топло няма да имаш нито 5 киловата от фотоволтаици, нито 5 от вятър.
Шоп, остави на въображението му- той е Дедал, а негов прототип е Майстор Тричко.
dedal - специалист
И решението дойде.
Работи по този начин и изгори 7 киловата за цял ден (е вярно, топло е и очаквам поне 15 киловата на ден през зимата ако съдя по въглищата), обаче аз имам управление което държи котел, 2 бойлера и слънчеви колектори.
Два термопомпени бойлера със соларна серпентина на елдом 2,459.00 с COP 4
Цената падна от 11 000 на 5000 с помпите.
Верно над 45 C не може да се очаква, но то и котела с години го държа на 45
Няма буфери, защото с 400 литра вода си е хараби.
Няма модификации на системата.
А котела ще се пуска само в крайна нужда.

Трябва просто на двата бойлера да перна по една помпа, да закача помпата към електрониката и да хакна термо датчика при термостата ба самия бойлер.
От там студената и топлата на колекторите и бой. Е и след време някой панел да помага на термопомпите
шоп - майстор
нед сеп 04, 2022 1:49 pmdedal написа:
И решението дойде.
Работи по този начин и изгори 7 киловата за цял ден (е вярно, топло е и очаквам поне 15 киловата на ден през зимата ако съдя по въглищата), обаче аз имам управление което държи котел, 2 бойлера и слънчеви колектори.
Два термопомпени бойлера със соларна серпентина на елдом 2,459.00 с COP 4
Успехи с 15 те киловата за целодневно отопление зимата.
Да топлиш вода, когато навън е 25 гр е едно и съвсем друго когато е нула, или - 5
Сложи дефростите и догодина напролет се похвали с коп 4 и 15 киловата разход за 24 часа.

П.П. вземи си 2 тона антрацит за да не мръзнеш.
Тоя прави проби през лятото, когато няма нужда от отопление, умножава по две и приема това за разход през зимата!!!
нед сеп 04, 2022 1:49 pmdedal написа:
И решението дойде.
...
А котела ще се пуска само в крайна нужда.
...

Тази тема става все по интересна.

Давай Деди, бой до дупка!
нед сеп 04, 2022 3:52 pmшоп написа:
...
П.П. вземи си 2 тона антрацит за да не мръзнеш.
Правилно, Шоп, да си има за крайна нужда. Вероятно ще е голяма нужда.
ky-kyy - майстор
Най-добре, като лясточичките - зимъска на юг.Те скоро бяха се сбрали да обсъдят мероприятието с прелета и отлетяха, ама ако си по-чевръст - И билет на самолет с серебристым крылом, както пееше Витя, ще ги задминеш даже. По 24 май за манифестацията, пак тука :)
ky-kyy - майстор
нед сеп 04, 2022 11:35 amТрифон П.Трифонов написа:

Един нагревател- 2kW, парче кабел- 3-4 метра, щепсъл, програмируемо реле време, парче тръба- 2цола, две тапи, два щуцера, помпичка на 12V, включвана при подаване от таймера към оперативната на 230B реле. Изпълнителната затваря веригата Акумулатор-помпа.
Свързано последователно на малкият кръг на Ренетка.
Нямах желязна електроника, понеже без нея нещата ставаха с 1 по малко, способни да дефектират. Разчитах на термостатът на Рени, съвсем основателно. Никакво прегряване. Леко затоплен гараж.
Вебасто ряпа да яде!
Сутрин излизах по тениска от гаража, а навън бедствено положение.
Голям сеир на комшиите.
Бях млад и умен, сега не знам.
Моя гараж го отоплявам с отделената топлина, от светодиотчето на алармата. Даже и икономия на половина правя, на тока, защото мига . Излизам по без потник, посред минус трийсет осем градуса и 3 десети по скалата на Целзий. За комшиите няа сеир, щото всички в хибернация....И те така, икономияя му е майката :)

Тема "Отопление с ел. котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: