Нека намерим най-тънките цени.
Lutchezar - майстор
В книжката на всяка парксайдска батерия пише с кое зарядно точно може да се зарежда. Оказа се че не всяко от 12 волтовите е за всяка батерия, дори от новите. Същото е и за X20 има една серия 4амперови а1 или а3 не помня, та тя се зарежда коректно само със зарядно с код а-нещо си.
resistbody - майстор
нед сеп 04, 2022 10:02 pmLutchezar написа:
В книжката на всяка парксайдска батерия пише с кое зарядно точно може да се зарежда. Оказа се че не всяко от 12 волтовите е за всяка батерия, дори от новите. Същото е и за X20 има една серия 4амперови а1 или а3 не помня, та тя се зарежда коректно само със зарядно с код а-нещо си.
Още една причина която ме радва, че отдавна се отказах от Аку инстументите на Лидл.. бях прав, че въртят гъза към който китаец им е изгоден... и сега патят клиентите..
ESPACE - майстор
нед сеп 04, 2022 9:00 pmпишман_майстор написа:
Как сте с батериите на 12в? От моите две брадясаха , без да са претоварвани , една 4ач и една2ач , на по 10 до 15 заряда някъде. Това в рамките на година, година и половина . Т.е. рядка и инцидентна употреба. Едната въобще не тръгва заряд, другата ( 4ач) работя много кратко , може би половин час с паузите на винтоверт и иска заряд. Преди със същата си изкарвах деня без заряд, това разбира се когато се е налагало малко повечко работа за лек винтоверт .
Имам елементи нови на Самсунг , ще ги сменя, но предвид липсата на баланс ( така ми казаха ) , няма изкарат и те. Докато 18в които имам на Рьоби и Милуоки , ползвани много много по-често разбира се, вече не се сещам на колко заряда. С тях няма грижи.

Отвори ги и измери кой елемент(двойка елементи) е най-зле и го зареди индивидуално. Има BMS-и които разреждат неравномерно батерията. При честа употреба балансиращата функция се справя с изравняването, но при рядка не успява.
brum - майстор
Отваряш, мериш всяка от батериите и ако видиш разлики по над 0.1 волта - зареждаш индивидуално до 4.2 волта всяка от клетките. Ако няма разлики над 0.1 волта - сменяш елементите, но не с какви да е, а с такива годни за голям ток. Като ориентир - 25-35 ампера.

Една прахосмукачка със 7 клетъчна батерия наскоро мина процеса по индивидуално зареждане на клетките. Беше почнала да работи по 30 секунди на максимална мощност, а батерията маса пари. След баланса се оказа, че кара 8 минути. Толкова беше и по спецификации. Но не винаги е такъв случаят - на винтоверта ми за 2 години и доста свършена работа батериите са под 0.5 амперчаса и високо вътрешно съпротивление. Та сега се чудя от къде да взема клетки, че наличните дето имам са за малък ток...
kozl - майстор
нед сеп 04, 2022 10:02 pmLutchezar написа:
В книжката на всяка парксайдска батерия пише с кое зарядно точно може да се зарежда. Оказа се че не всяко от 12 волтовите е за всяка батерия, дори от новите.
12V батерии от предната "А" и следващата серия "X" стават универснални взаимо заменяеми и могат да се зареждат със зарядни и от двете серии, като им се изрежат шлиците. Но требе да се внимава при зареждането или да се изработи защита към зарядното, примерно така
ESPACE написа:
нед сеп 04, 2022 9:00 pmпишман_майстор написа:
Как сте с батериите на 12в? От моите две брадясаха , без да са претоварвани , една 4ач и една2ач , на по 10 до 15 заряда някъде. Това в рамките на година, година и половина . Т.е. рядка и инцидентна употреба. Едната въобще не тръгва заряд, другата ( 4ач) работя много кратко , може би половин час с паузите на винтоверт и иска заряд. Преди със същата си изкарвах деня без заряд, това разбира се когато се е налагало малко повечко работа за лек винтоверт .
Имам елементи нови на Самсунг , ще ги сменя, но предвид липсата на баланс ( така ми казаха ) , няма изкарат и те. Докато 18в които имам на Рьоби и Милуоки , ползвани много много по-често разбира се, вече не се сещам на колко заряда. С тях няма грижи.
Отвори ги и измери кой елемент(двойка елементи) е най-зле и го зареди индивидуално. Има BMS-и които разреждат неравномерно батерията. При честа употреба балансиращата функция се справя с изравняването, но при рядка не успява.
+1. Става
И аз така пробвах с 18V батерия от серия "А", защото почна много бързо да се зарежда и разрежда, но явно един от елементите се беше предал и не се получи. След това се пробвах да и сменя елементите с елементи от следващата серия "Х" и повредих платката. Сега я ползвам батерията като зареждам елементите 1 по 1 със външно зарядно за 1 елемент.
Демек с външното зарядно балансирам всите елементи един по един :-D
Е получава ми се за 5 дена, но и не бързам :roll:
пишман_майстор - майстор
Да, така ще направя , но в момента ми е напрегнато откъм ангажименти . Ще ги проверя като се поохлабя.
Както казах имам и нови елементи , хубави с добро токоотдаване, мога да ги сменя . Но запознат ( уж ) с парксайд ми каза, че тия на 12в нямали били баланс , самият БМС бил такъв. Вярно ли е?
brum - майстор
Някой нямат БМС в батерита. Моят дърт 12V Skill е така. Но има БМС в зарядното и защита от преразреждане във винтоверта. Съвсем да няма ме съмнява...
Lutchezar - майстор
Цяла наука са си парксайдските батерии и зарядни. Има много писано в нета, почти нищо на български. Минах на 5 амперови батерии x12, та покрай тях се впрегнах да ровя за отзиви и се хванах за главата. Различните x12 препоръчват различни зарядни. Както казах, четете книжката на батерията, там изрично пише с кои модели да се зарежда, след това има клипове с разликите на батерии и зарядни и кое с кое как работи, и кои комбинации убиват едно от двете.
За успокоение всичко от последните става да се комбинира.
kozl - майстор
пон сеп 05, 2022 12:45 pmLutchezar написа:
Цяла наука са си парксайдските батерии и зарядни. Има много писано в нета, почти нищо на български. Минах на 5 амперови батерии x12, та покрай тях се впрегнах да ровя за отзиви и се хванах за главата. Различните x12 препоръчват различни зарядни. Както казах, четете книжката на батерията, там изрично пише с кои модели да се зарежда, след това има клипове с разликите на батерии и зарядни и кое с кое как работи, и кои комбинации убиват едно от двете.
За успокоение всичко от последните става да се комбинира.
Много ма успокои [-X
Тва е с цел, да купваш и да не преставаш :-D
Таман напълниш рафто с инструмент и опа свършили батериите, а нема от дека да си купа, оти накива се не предлагат веке :shock:
Така го гризнах с Гризлито импакт на 18V.
Е да ама на 12-ките им Фанах цаката :wink: Поне до момента :roll:

Са па продават инструменти без батерии, па требе да има неква уловка :?
А дали батериите закупени отделно имат гаранция, каквато пише в инструкциите в кутията им :?
Щото на комлекта инструмент и батерия ми отказаха гаранция за батерия над 6 месеца. Но пък ми смениха батерия 4Ah/12V, закупена единично и над 6 месеца употребявана.
Lutchezar - майстор
Онова в инструкцията си е на практика Гаранционна Карта, не напразно е на цяла страница. Дори си мисля че и когато е в комплект пак идва същата гаранция с отделна карта, но не съм сигурен вече.
По повод Гризли батерията, мисля че се бях ровил някога на сайта им, в гаранцията пише мейл и сайт, дращиш там и или ти изпращат нова или си купуваш, безплатна беше някога доставката, същата работа и с батериите на Компернас, по-евтини са отколкото в Бушона.

Тема "Промоция в Lidl на инструменти, уреди и техника - 7" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: