• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ако кажа, че не се прави така, сигурно ще чуя пак за кой ли път изтърканата плоча за антрацита, тъй че няма да го кажа :cool:
шоп - майстор
пон сеп 12, 2022 11:47 pmLazarGanev написа:
Ако кажа, че не се прави така, сигурно ще чуя пак за кой ли път изтърканата плоча за антрацита, тъй че няма да го кажа :cool:
И аз като Лазар ще кажа, че така не се прави :)

Някои ще открият топлото по трудният начин:-(
Хайде един жокер. Всеки допълнителен топлообмен намалява ефективността на ТП, а вкарването на допълнителни елементи усложнява риска от авария. Сложи си филтър.....
Валтер Желязков - специалист
Обикновен "у" филтър достатъчен ли е при свързването на ТП към стара инсталация с котел?
Не, магнитен е почти задължителен
шоп - майстор
вт сеп 13, 2022 7:22 amВалтер Желязков написа:
Обикновен "у" филтър достатъчен ли е при свързването на ТП към стара инсталация с котел?
Моята инсталация бе и сега е с черни тръби 2,5'' и дори една зима карах с 220 чугунени ребра и ТП
Един хубав неръждаем филтър 2'' с манометри на вход и изгод, с кранче за източване и едно неодимово магнитче и ТП работи безпроблемно няколко години.
dedal - специалист
Тук съм съгласен.
Аз мога да смятам и ако има
доводи които да не са от сорта (просто не ме кефи идеята ) се вслушвам.
В случая трябва буфера да проточен (бия гореща от едната страна и вадя гореща от другата. Така ще махна загубата от серпентините. Самите серпентини нямат проблем да помагат от слънце ако има или от котела който може да вдигне едни сериозни градуси.
Да филтър явно ще е нужен.
Какъв ще ме посъветваш?
От друга страна в документите пише буфера да е 2.5 пъти обема на системата.
Самата система е 90 литра с котела.
Или около 40 литра ако спра крана на котела.
Това идва около 100 литра, няма ли да е много 500
пон сеп 12, 2022 11:47 pmLazarGanev написа:
dedal - специалист
пон сеп 12, 2022 11:25 pmradius написа:
Дедал, само да ти обърна внимание, че при -15 тая ТП сигурно
отдава 5кВ при 35С вода, а при 50С може и да е 3.5кВ, ако изобщо вдигне 50С.
Трябват ми 45 градуса, 5 киловата в час при температура до -5 макс -10
после идва добрия стар кюмюр.
radius - майстор
Ок, за -10 може и да не се получи, но щом имаш подкрепление, все ще стане.
вт сеп 13, 2022 4:32 pmdedal написа:
dedal написа:
Трябват ми 45 градуса, 5 киловата в час
Ами смятай тогава - за да получиш тези 45* в ОИ, трябва да минеш през 2 топлообмена - ТП/буфер и буфер/ОИ, като тези топлообмени трябва да са с дТ=5, т.е. 55/50 (в първата серпентина) и 50/45 (във втората серпентина). Производителят на буфера обикновено дава площите на серпентините и тяхната мощност при дТ=60. Щом можеш да смяташ, от там нататък си ти - интерполации ли ще ползваш, медитации ли или друго, но искам да ни кажеш какво си получил и дали ще имаш 5кВт при 45*, както искаш. Съвсем отделен е въпроса, че за топлоносител ползваш твърда битова вода, която постоянно наслагва котлен камък върху серпентините и топлообменът постоянно се влошава :cool:
dedal - специалист
вт сеп 13, 2022 9:05 pmLazarGanev написа:
вт сеп 13, 2022 4:32 pmdedal написа:
dedal написа:
Трябват ми 45 градуса, 5 киловата в час
Ами смятай тогава - за да получиш тези 45* в ОИ, трябва да минеш през 2 топлообмена - ТП/буфер и буфер/ОИ, като тези топлообмени трябва да са с дТ=5, т.е. 55/50 (в първата серпентина) и 50/45 (във втората серпентина). Производителят на буфера обикновено дава площите на серпентините и тяхната мощност при дТ=60. Щом можеш да смяташ, от там нататък си ти - интерполации ли ще ползваш, медитации ли или друго, но искам да ни кажеш какво си получил и дали ще имаш 5кВт при 45*, както искаш. Съвсем отделен е въпроса, че за топлоносител ползваш твърда битова вода, която постоянно наслагва котлен камък върху серпентините и топлообменът постоянно се влошава :cool:
Мисля малко по горе написах цитирам: В случая трябва буфера да проточен (бия гореща от едната страна и вадя гореща от другата. Така ще махна загубата от серпентините.

Тези сложни обяснения са били абсолютно ненужни и си играл да пишеш празни приказки.

Така схемата е следната. Котела и термопомпата условно ще влязат е буфера, от буфера ще излиза за радиаторите.
Идеята на буфера е да удължи интервала работата и изключване, както и да поеме удъра на студената вода.
Какво се получаваше до сега, ако тържа всички радиатори отворени при 45C на водата разликата на входа и изхода е около 1C обаче става толкова топло, че спин на отворен прозорец.
Преди две зими монтирах термоглави и те затварят, обаче увелициха разликата на входа и изхода до 5-7 градуса. Котел на въглища се справя с тази разлика без проблем, обаче термопомпата няма да успее.
Идеята на буфера е не толкова да съгранява топлина, а да поеме удъра при отварянето на термоглава.

Относно филтъра не мисля, че магнит и чугун са добра комбинация. Освен вградения в попмата филтър поръчах и колонен за твърди частици какъвто ползвма на сондажа.
Всичко идва във Вторник и започва веселото.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12

Тема "Отопление и бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: