Ако кажа, че не се прави така, сигурно ще чуя пак за кой ли път изтърканата плоча за антрацита, тъй че няма да го кажа 

пон сеп 12, 2022 11:47 pmLazarGanev написа: Ако кажа, че не се прави така, сигурно ще чуя пак за кой ли път изтърканата плоча за антрацита, тъй че няма да го кажаИ аз като Лазар ще кажа, че така не се прави![]()
вт сеп 13, 2022 7:22 amВалтер Желязков написа: Обикновен "у" филтър достатъчен ли е при свързването на ТП към стара инсталация с котел?Моята инсталация бе и сега е с черни тръби 2,5'' и дори една зима карах с 220 чугунени ребра и ТП
пон сеп 12, 2022 11:47 pmLazarGanev написа: Ако кажа, че не се прави така, сигурно ще чуя пак за кой ли път изтърканата плоча за антрацита, тъй че няма да го кажа![]()
вт сеп 13, 2022 4:32 pmdedal написа: Аз мога да смятам и ако има
доводи които да не са от сорта (просто не ме кефи идеята ) се вслушвам.
dedal написа: Трябват ми 45 градуса, 5 киловата в часАми смятай тогава - за да получиш тези 45* в ОИ, трябва да минеш през 2 топлообмена - ТП/буфер и буфер/ОИ, като тези топлообмени трябва да са с дТ=5, т.е. 55/50 (в първата серпентина) и 50/45 (във втората серпентина). Производителят на буфера обикновено дава площите на серпентините и тяхната мощност при дТ=60. Щом можеш да смяташ, от там нататък си ти - интерполации ли ще ползваш, медитации ли или друго, но искам да ни кажеш какво си получил и дали ще имаш 5кВт при 45*, както искаш. Съвсем отделен е въпроса, че за топлоносител ползваш твърда битова вода, която постоянно наслагва котлен камък върху серпентините и топлообменът постоянно се влошава
вт сеп 13, 2022 9:05 pmLazarGanev написа:Мисля малко по горе написах цитирам: В случая трябва буфера да проточен (бия гореща от едната страна и вадя гореща от другата. Така ще махна загубата от серпентините.вт сеп 13, 2022 4:32 pmdedal написа: Аз мога да смятам и ако има
доводи които да не са от сорта (просто не ме кефи идеята ) се вслушвам.dedal написа: Трябват ми 45 градуса, 5 киловата в часАми смятай тогава - за да получиш тези 45* в ОИ, трябва да минеш през 2 топлообмена - ТП/буфер и буфер/ОИ, като тези топлообмени трябва да са с дТ=5, т.е. 55/50 (в първата серпентина) и 50/45 (във втората серпентина). Производителят на буфера обикновено дава площите на серпентините и тяхната мощност при дТ=60. Щом можеш да смяташ, от там нататък си ти - интерполации ли ще ползваш, медитации ли или друго, но искам да ни кажеш какво си получил и дали ще имаш 5кВт при 45*, както искаш. Съвсем отделен е въпроса, че за топлоносител ползваш твърда битова вода, която постоянно наслагва котлен камък върху серпентините и топлообменът постоянно се влошава![]()
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: