• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 69
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Детето - специалист
Да, Хуавей ги няма много с батерията и там е малко дърво. С 5kw батерия при офф грид система не мога да пусна помпата на бунара която е 1600w иска да има и слънце и тръгва. Докато с ниско бюджетен офф грид инвертор 3kw на 24 волта тръгва без проблем въпросната помпа. При Хуавей винаги има смесване на това което идва от PV и това което се подава от електропреносната мрежа, дори и когато има излишък от PV. Това според мен е с цел да се избяга от връщането към мрежата.

Прикачен файл

Screenshot_2022-08-21-13-56-45-488.jpeg
Screenshot_2022-08-21-13-56-45-488.jpeg (79.65 KиБ) Видяна 1464 пъти
brum - майстор
След месец работа разгледах колко ток харчим от панелите и за последният месец сме покрили малко над 40% от консумацията през фотоволтаиците.

И на база на този резултат продължих напред - ще слагам батерии. Заръчани са 15kWh LiFePo4 клетки на CATL (малко под 300лв/кВч с доставките, таксите и т.н.). Поръчан е и BMS-а - Seplos за 150A. Тия дни ще заръчам и инвертора Sunny Island 4.4М.

Чудех се известно време дали да не мина на Growatt или EASun хибриден инвертор, но се отказах. В бъдеще ще добавям още панели и само със SMA мога да сложа инвертор под покрива на къщата и инвертор в гаража. При SMA тока се прехвърля по 220V мрежата, а при другите марки по нисковолтовата (48V DC).

Та така - батерията крайна цена грубо излиза около 320лв/kWh като е самоделка. Дали ще се избие - потенциално да, но сигурно след повече от 10 години при сегашните цени на тока. Ако тока скочи тройно ще е значително по-бързо, но чак тройно ме съмнява да скочи в следващите 2-3 години.

Ще споделя как се движат нещата с батерията като дойдат частите и почна да я събирам.

Но на база на опита до тук имам идея как да докарам условията в които производителят дава 6000 цикъла живот - намерил съм подходящи пружини с които да докарам онези 300кг натиск на клетките. Силовите кабели мисля да са 50мм2 за електрожен. Има хидравлична кримпвачка за обувките. За busbar-овете между клетките все още се колебая, но съм си харесал едни гъвкави дето идват на 80лв комплекта. Има и цифрова тресчотка, че съм виждал хора как реват като извадят шпилката от клетката. Едни вид със събирането на батерията съм подкован с уж достатъчно опит и знания.

А BMS-a поддържа комуникация със SMA инвертора. Та и там системата ще е събрана без шикалкавения.
"Животът си струва да бъде изживян въпреки неговата абсурдност."
Albert Camus

Завиждам за ентусиазма и проявеният хъс. Не намирам смисълът, но.....
Ще се получи.
Успех!
brum - майстор
Крастата трябва да начеша, крастата :) . От началото беше такава идеята, но честно - и аз се съмнявах, че ще стигна толкова бързо до батериите.
feikot - специалист
Неизбежно е добавянето на батерии ! Аз мисля ЕА сън да взема, 8 киловата и ако го товаря много да оставя кръга в кухнята (печка и плот) да са към енергото. Нито една стотинка в тази система не е излишна или загубена.
ср сеп 21, 2022 4:13 pmfeikot написа:
Неизбежно е добавянето на батерии ! Аз мисля ЕА сън да взема, 8 киловата и ако го товаря много да оставя кръга в кухнята (печка и плот) да са към енергото. Нито една стотинка в тази система не е излишна или загубена.
Здравей, ползвам Еасън 8 кв, off-grid, няма грижа с натоварването, но..., тъй като е с вентилатори, при натоварване почва да фучи, и е малко дразнещо ако е монтиран в къщата, но пък ако нощно време ползваш по евтината нощна енергия не пречи. Нашия е в къщи в гаража, ми свиква се. При натоварвани над 5 кв. в начало си мислех, че ако отворя вратата ще излети.
feikot - специалист
Ще го монтирам под верандата в едно помещение реално вън от обитаемата площ,като мотив основно е противопожарната безопасност
Детето - специалист
ср сеп 21, 2022 10:10 ambrum написа:
След месец работа разгледах колко ток харчим от панелите и за последният месец сме покрили малко над 40% от консумацията през фотоволтаиците.

И на база на този резултат продължих напред - ще слагам батерии. Заръчани са 15kWh LiFePo4 клетки на CATL (малко под 300лв/кВч с доставките, таксите и т.н.). Поръчан е и BMS-а - Seplos за 150A. Тия дни ще заръчам и инвертора Sunny Island 4.4М.

Чудех се известно време дали да не мина на Growatt или EASun хибриден инвертор, но се отказах. В бъдеще ще добавям още панели и само със SMA мога да сложа инвертор под покрива на къщата и инвертор в гаража. При SMA тока се прехвърля по 220V мрежата, а при другите марки по нисковолтовата (48V DC).

Та така - батерията крайна цена грубо излиза около 320лв/kWh като е самоделка. Дали ще се избие - потенциално да, но сигурно след повече от 10 години при сегашните цени на тока. Ако тока скочи тройно ще е значително по-бързо, но чак тройно ме съмнява да скочи в следващите 2-3 години.

Ще споделя как се движат нещата с батерията като дойдат частите и почна да я събирам.

Но на база на опита до тук имам идея как да докарам условията в които производителят дава 6000 цикъла живот - намерил съм подходящи пружини с които да докарам онези 300кг натиск на клетките. Силовите кабели мисля да са 50мм2 за електрожен. Има хидравлична кримпвачка за обувките. За busbar-овете между клетките все още се колебая, но съм си харесал едни гъвкави дето идват на 80лв комплекта. Има и цифрова тресчотка, че съм виждал хора как реват като извадят шпилката от клетката. Едни вид със събирането на батерията съм подкован с уж достатъчно опит и знания.

А BMS-a поддържа комуникация със SMA инвертора. Та и там системата ще е събрана без шикалкавения.
Какъв е този натиск върху клетките от 300кг. Това някак ми се струва странно, но може да има логика. Би ли обяснил дали го има при всички клетки или е само за тези които си поръчал.
Батерията е хубаво нещо, но трябва да има и слънце за да се зареди. Аз към момента имам 10кВ и съм поръчал още 15кВ. Защото 10 не стигат до никъде при мен, особено сега когато започне отоплителния сезон.
brum - майстор
300кг +-20кг ги дават хем CATL (държат най-голяма част от пазара), хем EVE (най-често ползвани за самоделни батерии). Общо взето стягат клетката между две твърди пластини така, че да има 300кг натиск върху нея. Целта уж била да се избегне раздуването.

До преди няколко години даваха живот на клетките от сорта на 2500 цикъла без да са компресирани и 4000 ако са компресирани. Вече не дават по спецификациите живот без да са компресирани, а за компресирани клетки дават 6000 цикъла.

В купешките батерии ползват някаква компресия, но май е по-скоро да държат клетките да не мърдат. В DIY средите се ползват най-често пружини които да държат постоянен натиск върху пакета с клетки.

На колко пари вземаш 15kWh батерията? Или говориш за още 15kW панели?
Детето - специалист
нед окт 02, 2022 10:30 pmbrum написа:
300кг +-20кг ги дават хем CATL (държат най-голяма част от пазара), хем EVE (най-често ползвани за самоделни батерии). Общо взето стягат клетката между две твърди пластини така, че да има 300кг натиск върху нея. Целта уж била да се избегне раздуването.

До преди няколко години даваха живот на клетките от сорта на 2500 цикъла без да са компресирани и 4000 ако са компресирани. Вече не дават по спецификациите живот без да са компресирани, а за компресирани клетки дават 6000 цикъла.

В купешките батерии ползват някаква компресия, но май е по-скоро да държат клетките да не мърдат. В DIY средите се ползват най-често пружини които да държат постоянен натиск върху пакета с клетки.

На колко пари вземаш 15kWh батерията? Или говориш за още 15kW панели?
Да, гледах го това с компресирането, но според доста хора е мижи да те лажим. Единственото е да не се раздуват клетките. Живота на тези клетки си зависи както при всички останали акумулатори. Как ще ги зареждаш/разреждаш най образно казано.
Цената на която взимаме 30KW е 5640лв. 30 защото ще ги разделим на две с един познат, но не знам какви такси трябва да платим след като пристигнат в БГ.
Като моята идея за 25KW в батерии които ще имам е да ги зареждам на нощната тарифа ако през деня не мога. Защото няма какво да се лъжем, ако облаците са плътни и черни сме на 10%+ от инсталираната мощност на панелите. Лятото е ясно, че винаги има излишък, но сега денят започва да става къс и облачен.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 69

Тема "3kW фотоволтаична инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: