Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Lutchezar - майстор
Има комбинирано ДТЗ с предпазител в един корпус.

Контактът и кабелът се вижда че са преживели вече окъсяване.
Сложи нов кабел до таблото. Въпросът тогава е дали там да сложиш кутията, и дали ще бъде свързана през още един предпазител, зависи как е таблото...
i486 - специалист
Не разбрах какви са атмосферните влияния в сградата. Няма покрив и пече слънце или става под 0 градуса? Казват ти за атмосферни влияния и ти избираш точно тоя, който няма смисъл. Сложи поне и 6мм сечение, ей така да има. Защо се излагаш с 4мм. И по възможност 2-3 снимки с ядене, да сме в течение какво яде днес. (Това е във връзка със снимките на рафтове в магазина.)
abracadabra - специалист
нед окт 02, 2022 4:59 pmiliya_i написа:
Самото ДТЗ е 2 позиции (колкото 2 прекъсвача). Та ако ще слагаш бушон (или прекъсвач, както го наричаш) + ДТЗ в една кутия, тя трябва да е 3 позиции.

Кабела - черния.

А онносно сечението - ето ти една табличка.
Диаметър и сечение на проводник
Диаметър d, mm Сечение S, mm2
0,797885 0,50
0,977205 0,75
1,128379 1,00
1,381977 1,50
1,784124 2,50
2,256758 4,00
2,763953 6,00
3,568248 10,00

Как искаш да се познае по линията, като разликите в диаметрите са под 0.5 мм. Колкото и да е неточен този шублер, със сигурност е по-точен от ролетката, дето се опитваш да мериш.

Контакта ти вече е претърпял злополука. Кабела на фазата му също, та е с намалено сечение.
Е, щом може само с ДТЗ, ще си сложа само ДТЗ.
Кабела в контакта значи е 2,5mm2. Което добре ли е? Да кабела претърпя злополука днес без да искам дадох на късо с фазомера. Там където му се наруши сечението (знаех че ще го видите) го пипнах.... След това си отвъртях бушона и си ръчках на воля. Ще го проверя назад ако е добре и както писах с лустер клема и мостов проводник ще си направя удължение до ДТЗ-то, оттам ще го откарам до бойлера.
Да, и аз избрах черния (по-хубава му е гумата), иначе и той е многожилен 3х4mm2.
abracadabra - специалист
нед окт 02, 2022 6:27 pmi486 написа:
Не разбрах какви са атмосферните влияния в сградата. Няма покрив и пече слънце или става под 0 градуса? Казват ти за атмосферни влияния и ти избираш точно тоя, който няма смисъл. Сложи поне и 6мм сечение, ей така да има. Защо се излагаш с 4мм. И по възможност 2-3 снимки с ядене, да сме в течение какво яде днес. (Това е във връзка със снимките на рафтове в магазина.)
Понеже гумата старее, и цената не е с голяма разлика, избрах черния. Мисля че ще е по-дълготраен като облицовка. Както писах и той е също като белия многожилен, 3х4mm2.
А, иначе до квадратурата, ако мислиш че може и по-малка, дай мнение. Аз също мисля че 4mm2 са множко, без да разбирам.
Но може би те се равняват на 2,5mm2 плътен кабел (какъвто е в контакта).
-Има ли някаква закономерност относно многожилните и мостовите кабели?
Поне това знам че не е мн.добре да е различно сечението в един кръг....
abracadabra - специалист
нед окт 02, 2022 5:54 pmLutchezar написа:
Има комбинирано ДТЗ с предпазител в един корпус.

Контактът и кабелът се вижда че са преживели вече окъсяване.
Сложи нов кабел до таблото. Въпросът тогава е дали там да сложиш кутията, и дали ще бъде свързана през още един предпазител, зависи как е таблото...
Това комбинирано ДТЗ как се свързва? С какви параметри да е? Това 25А не е ли добре? Гледах такива по 100-ина лв.
Нов кабел до таблото ака слагам ще търся майстор. То таблото се вижда на снимката трябва да къртя и там не знам точно как и откъде да изкарам кабели. Е, тока ще го спря от бушона па елекромера във входа на блока долу. Но, дали ще попадна на свестан човек да ми го направи....
То, затова аз си искам да си го напрравя с общите усилия на мен и вас като съвети. Ако не проуча, утре ще попадна на някой който не е и чул за ДТЗ...
Lutchezar - майстор
Търсиш като начало в гугъл:
Дефектнотокова защита с предпазител.
Ето ти пример :
http://www.electrolight.bg/index.php?ro ... uct_id=938
iliya_i - майстор
нед окт 02, 2022 8:09 pmabracadabra написа:
Е не може без бушон. Но такъв имаш в таблото.
Кабела в контакта значи е 2,5mm2.......

Да, и аз избрах черния (по-хубава му е гумата), иначе и той е многожилен 3х4mm2.
След 2,5mm2 е безсмислено да слагаш 3х4mm2. Освен ако не смяташ догодина да подменяш тези 2,5mm2.
А относно вида на кабела - тези черните от по-долната снимка (СВТ) са по-подходящи от белите (ШВПС), не заради изолацията, а заради това, че са едножилни. Многожилен кабел не е подходящ за за някои видове клеми - например тези в бойлера и лустърклеми, освен ако не се използват втулки или калайдисване на краищата.
abracadabra - специалист
нед окт 02, 2022 10:23 pmiliya_i написа:
Е не може без бушон. Но такъв имаш в таблото.
Кабела в контакта значи е 2,5mm2.......

След 2,5mm2 е безсмислено да слагаш 3х4mm2. Освен ако не смяташ догодина да подменяш тези 2,5mm2.
А относно вида на кабела - тези черните от по-долната снимка (СВТ) са по-подходящи от белите (ШВПС), не заради изолацията, а заради това, че са едножилни. Многожилен кабел не е подходящ за за някои видове клеми - например тези в бойлера и лустърклеми, освен ако не се използват втулки или калайдисване на краищата.
Съгласен съм.
Разопаковах бойлера. И, както си мислех че ще дойде без кабел, той си дойде с щепсел и,... изненада - кабела е 3х1,5mm2. Може и да има логика, бойлера е макс 2,4kW. Но това че е със щепсел ме изненада ...., еми -добре. Режа кабела и наставям(то и не мога да го отварям бойлера заради гаранция а и сигурно е така капсулован че ...). И, свързването мисля да е от бойлера към напрежението така: -Наставям го със същия 3х1,5mm2(то, няма нужда от дебелия кабел където толкова го коментирахме), и слагам след това една ДТЗ (ще го монтирам в кутия) и от него директно свързвам с кабелите от контакта(не с щепсел, а от здрави медни жици(нали го повредих накрая) с клема с мостовия от контакта който най-вероятно е 2х2,5mm2(както коментирахме).

За Дефектнотоковата защита :
-Тази от колегата където ми предложи добре ли е?
http://www.electrolight.bg/index.php?ro ... uct_id=938
Само тя понеже е и с предпазител е достатъчно, нали?

Ет снимка на бойлера и кабела:
(тази тапа каква и е функцията,като я извадих и вътре бойлера е напълнен с пяна плътно и нищо)

Прикачен файл:
кабел.jpg

Прикачен файл:
бойлер.jpg
i486 - специалист
пон окт 03, 2022 3:03 pmabracadabra написа:
Режа кабела и наставям(то и не мога да го отварям бойлера заради гаранция а и сигурно е така капсулован че ...).
Чак пък капсулован... Погледна ли дали няма болтове за отваряне? Все още ли смяташ да смениш 1.5мм с 4мм, защото 2.5мм е малко?
abracadabra - специалист
пон окт 03, 2022 3:34 pmi486 написа:
пон окт 03, 2022 3:03 pmabracadabra написа:
Режа кабела и наставям(то и не мога да го отварям бойлера заради гаранция а и сигурно е така капсулован че ...).
Чак пък капсулован... Погледна ли дали няма болтове за отваряне? Все още ли смяташ да смениш 1.5мм с 4мм, защото 2.5мм е малко?
Отворих го. Прав си имаше си болтове и сега ще си сложа цял кабел. Виждам че даже на синия проводник е отбелязано "N" и при свързване ще го спазя(въпреки че като са сложили щепсел, трябва да значи че не е толкова важно да се спази), а за Фаза(L) ще сложа на кафявия ижълтото маса...

Мисля си да сложа по-як кабел от 1,5mm2, например 2,5mm2. Но за комбинирано ДТЗ може ли да взема 20А ? (Дефектнотокова защита комбинирана с прекъсвач, iDPN N Vigi, 20 A, 6 kA, 30 mA, AC). И изобщо щом производителя е сложил направо щепсел, аз да си сложа един ключ за бойлери и това е. Или един автоматичен прекъсвач? Защода слагам ДТЗ?
Ето какво пише:
"Преди първоначално включване на уреда се уверете, че е свързан
правилно към електрическата мрежа и е напълнен с вода. Включването
на бойлера се осъществява посредством устройството вградено в
инсталацията описано в подточка 3.3 от параграф IV или свързване на
щепсела с контакта (ако модела е с шнур с щепсел)
".

Има ли някаква съпоставка например 2,5mm2 мостов(плътен) проводник на какво се равнява - може би на 3,0mm2 многожилен?

От инструкцията:
Модели със захранващ шнур с щепсел [7.1]. Модели със
захранващ шнур в без щепсел [7.2] - прочети „Инструкцията
за употреба и поддръжка“. Модели без захранващ шнур
[7.3] - прочети „Инструкцията за употреба и поддръжка“. При
тези модели е необходимо да се свали пластмасовия капак.
Захранващите проводници трябва да се свържат към клемите
на термоизключвателя в съответствие с маркировките. След
монтаж, пластмасовият капак се поставя отново!

Прикачен файл:
IMG_20221003_160343-min.jpg
Прикачен файл:
23_172052_03.10.2022.jpg

Прикачен файл:
IMG_20221003_160350-min.jpg

Тема "Захранване на бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: