• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 69
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
brum - майстор
45kWh батерии ги платихме почти 13 000лв. С включени всички такси и транспорт . По сметки с останалите компоненти (BMS-и, хубави busbar-ове, терминали, кабели, че даже и пружините за компресията) ще сме на около 5000 - 5200 крайна цена за 15kWh батерия.

Не знам с кой говориш за компресията, но datasheet-а на производителите дето гледам (CATL, EVE) дава едно и същи. Предпочитам да вярвам на производителите, а не на форумите и на хора без опит.

Я сподели - от къде ги пазарува тези клетки на такава цена?
resistbody - майстор
вт окт 04, 2022 8:34 pmДетето написа:

Цената на която взимаме 30KW е 5640лв.
Я споделеи какви са панелите... че аз ще взимам 60+kWp
brum - майстор
Уф, чукчи писател. За панели ли става дума с тия 30kW? Някак си в главата ги обърнах на 30kWh...
brum - майстор
Днес за сефте има слънце и термопомпата работи. Тока аванта и решавам да пусна топлото в къщата. Термопомпата подкара и докара КОП 5.5 при 9kW отдавана топлинна енергия. Консумацията от мрежата - 0. Всичко е през фотоволтаиците.

Температурите по стаите са 23-24 градуса (без хола, че там слънцето е бол), ама при ток на аванта (условно) - ще грея и довечера ще спа по чаршаф.

Имам и половин киловат излишък от фотоволтаиците в момента. Като дойде батерията ще гледам да нулирам фирата.
шоп - майстор
ср окт 05, 2022 1:24 pmbrum написа:
Консумацията от мрежата - 0. Всичко е през фотоволтаиците.
Браво!
Много е приятно безплатното слънчевото отопление. Който се е облажил с него надгражда и оптимизира.
brum - майстор
План за оптимизация има - да бръкна в червата на помпата и да я държа в оптмиални режими. Някак си трябва да ѝ регулирам консумираната мощност без да цъкам копчета (че да ми е гадно - не съм с копчета, а с touch екран). Ама имам идеи.

Отделно от това батерия. Да трупа енергия, че като се топли БГВ 1/3 от мощността идва от мрежата дори при силно слънце.
шоп - майстор
ср окт 05, 2022 1:59 pmbrum написа:
(че да ми е гадно - не съм с копчета, а с touch екран). Ама имам идеи.
Ти ако беше с копчета щеше да си направиш "цъкалото" каквото направи за моята ТП

Между другото тези дни ще го монтирам:-)
brum - майстор
За твоята цъкалка се сетих и затова споменах копче :) . На газовият котел имаше вариант дето само остана да го монтирам, ама така и не го монтирах - щях да му въртя копчето. Ама тая гад с тоя екран е много сложна за такива схеми...

И всичко можеше да се сведе до един прост интерфейс изведен от производителят който да задава каква мощност да подава или да ползва термопомпата. А не да цъкаш разни градуси, че тя като ги прескочи да влиза в on/off режими. Ама масовият консуматор не мисли като мен явно...
radius - майстор
Всички резултати са много хубави, но като се пише за "безплатната" слънчева енергия и не мога да не се обадя.
Все едно, като отворя хладилника и да се наям безплатно, щото нали в момента на ядене не давам пари, а това че съм ходил на магазина, леко го пропускам.
brum - майстор
Тъй се казва. Инвестирал си в нещо дето има 10-15-20-25 години живот. Преглътнал си го и после всичко е аванта. Условно :) . И по-горе го написах това условно :) .
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 69

Тема "3kW фотоволтаична инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: