• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 69
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
brum - майстор
И аз така го смятах, ама като гледам какво се случва на либерализираният пазар и как ще изскочим и ние натам почна да ми се струва приемлив риска с фотоволтаиците. Пък и като загледаш колко предприятия са покрили покривите с фотоволтаици почва нещо да те гложди - едно време бяха рядкост, сега са все по-масови. Отделно, че ЕУ яко бута в посока за възобновяеми източници.
А аз смятах да я изхвърлям, акумулиращата.....
По скоро ще я подаря на по нуждаещи се, от пенсионерският ми самостоятелен гъз.
Все ще преживея, при спиране на тоците за дълго време- имам генератори, имам двата вида газ, ЮПС......

Та, подарявам акумулираща печка Изгрев, на семейство с деца.
Помагам с извозването, както мога, с една трифонова сила.
Комерсиални типове да не припарват- надушвам ги и посягам към сопата.

Бръме, едно е предприятие, друго е домакинство, но ти си знаеш каква предплатена услуга може да си позволиш.
Миро, това е Мой лаф, хахаааа!
miroki - майстор
Е, те семействата вероятно ползват климатик. С него пък е още по-изгодно.
Да за предприятия тока е по-скъп. Там е малко по-оправдано. Поне докато не свършат акумулаторите, ако се ползват такива.
hidrazin - майстор
чет окт 06, 2022 12:12 pmТрифон П.Трифонов написа:
Та, подарявам акумулираща печка Изгрев, на семейство с деца.
Ако не се намери мераклия и се наложи да я изхвърляш - запази си тулите.
Супер са за барбекю или пещ.
Ще ти останат едни ламарини и винкел които ако не им намериш приложение - на вторични.
:partyman:
brum - майстор
Да покажа какво постигнах последните 2 дни на ръчен контрол. Изконсумирах почти всичко от слънцето и малка от мрежата, прекарах го през термопомпата и стоплих къщата. Термометрите тая сутрин паднаха до 23.5 градуса, та не съм предобрил много.

Но на кратко - ръчках през някакви интервали термопомпата за да консумира максимална мощност от фотоволтаиците и да топли бойлера и подовото.

Като цифри - консумацията от мрежата се движи около 9kWh на ден. Тези дни извадих по още 12kWh от фотоволтаиците като основен товар е била термопомпата. Като сложим един КОП от 3 за БГВ и 5-6 (там варира според живите данни от термопомпата) съм вкарал в къщата около 50 до 70 киловатчаса топлинна енергия на аванта (условно :-D ).

И графиките:
* Жълтото е консумираната мощност през инвертора
* Зеленото е консумираната мощност от мрежата
* Синьото е очакваната максимална мощност през инвертора

Изводите - има хляб в този подход. Но с батерия ще е по-лесно и ще може да се докара 100% консумация на енергията от фотоволтаиците през отоплителният сезон.

И като пари - ако това го направя за 30 дни на месец ще съм спестил едно от следните:
1) Или 215лв за ток (60ст/кВч към момента, че не съм битов абонат все още)
2) Или 270лв за газ (при очаквани цени от 30ст/кВч за този месец)

Дали си е заслужавало инвестицията ще кажа след 5 години :-D .

От тук нататък:
1) Опит за автоматично управление на термопомпата за да седи в оптимални режими (автоматично задаване на температурата)
2) Смятане дали още панели ще имат смисъл (напролет)

Прикачен файл

image 2.jpg
Jacomo - специалист
Поздравления за начинанието. Дори да не се избие бързо, поне се забавляваш с нещо :).
Относно батериите - дали е обосновано използването им? Все пак с времето им пада капацитетът и тия няколко "пропуснати" kW ще "избият" ли парите за тях...
brum - майстор
Няколко kWh пропуски зимно време не ги оправдават. Но целта е друга - пълно зануляване на сметките лятно време.

Пък и ти го каза - и да не се избие ще имам да се забавлявам с нещо :) . Оправданието ми е инвестиция в зеленото бъдеще.
Поне не си заблуден, че е панацея.
Ще купиш батерия, с ясното съзнание, че е консуматив и участва в уравнението взел-дал.
Поздрави за ясната мисла и успех в начинанието!
lpoik - специалист
пет окт 07, 2022 12:09 pmТрифон П.Трифонов написа:
Ще купиш батерия, с ясното съзнание, че е консуматив и участва в уравнението взел-дал.
Добре де дори и да свърши батерията неможе ли да си тегли киловати поне през деня от панелите и ако не стига да допълва от мрежата.
пет окт 07, 2022 5:46 pmlpoik написа:
пет окт 07, 2022 12:09 pmТрифон П.Трифонов написа:
Добре де дори и да свърши батерията неможе ли да си тегли киловати поне през деня от панелите и ако не стига да допълва от мрежата.
Може.
Имам предвид, че батерията е скъпа. Животът на най добрата батерия е.......никой не се е похвалил още, освен с каталожни данни.
Мъничките и качествени, които ползвам, са с живот 10 г., но без да работят реално. Преди 2 месеца изхвърлих 7Ah от 25лв, на 6 години, като я замених с подобна, но от 80лв. Не, че ще издържи 3 пъти повече- ясна е работата, но зная че мога да разчитам на реален капацитет.

Моето мнение, по въпроса е всеизвестно- щом има жица, инвестиция за собствени нужди си е просто неоправдан харч- загуба.
Система с батерия, е воденичен камък на шията.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 69

Тема "3kW фотоволтаична инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: