Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
dido_boi - специалист
Имам нужда от вашата техническа помощ. А ето какъв е и проблема - тази година си построих гараж. Той е вкопан в земята около 1,2m , подът е от бетон но стените са изградени от бетонни блокчета. Проблема е , че от стените започна да просълзява вода (и то доста сериозно ) около 1,5-2 литра на 24 часа . Прочетох за хидроизолацията на мазе но ме притеснява, че при моят проблем става въпрос за бетонни блокчета - които са доста порести в сравнение с бетонните стени които са показани в материала, също така при мен има и наличие на фуги. Интересувам се също така дали трябва да сложа и хидроизолация и на пода. :-k
ronik - специалист
От къде просълзява? Под ниво на терена или над? Ако е под нивото правиш дренаж около стените, пътеки от плочи или бетон, фугираш ги хубаво и отвеждаш водата от покрива на гаража нанякъде.
dido_boi - специалист
Просълзява под нивото на терена (на 1,2 метра) лошото е, че просълзява от трите страни а дренаж мога да направя само на двете (дренажите ще са с размери 6 на 1,2 )освен това трудно ми е и извеждането на водата защото на улицата няма тръби за отходни води а дренажните тръби ще дойдат на ниво на улицата. Утре ще пусна снимки. Добре де обяснението от този линк няма ли да ми свърши работа http://www.napravisam.bg/index.php?id=visual&sid=31
dido_boi - специалист
Ето малко снимки

Прикачен файл

DSCF7138.JPG
DSCF7138.JPG (114.68 KиБ) Видяна 7289 пъти

Прикачен файл

DSCF7133.JPG
DSCF7133.JPG (113.37 KиБ) Видяна 7289 пъти

Прикачен файл

DSCF7140.JPG
DSCF7140.JPG (114.39 KиБ) Видяна 7289 пъти
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
dido_boi написа:
Просълзява под нивото на терена (на 1,2 метра) лошото е, че просълзява от трите страни а дренаж мога да направя само на двете (дренажите ще са с размери 6 на 1,2 )освен това трудно ми е и извеждането на водата защото на улицата няма тръби за отходни води а дренажните тръби ще дойдат на ниво на улицата. Утре ще пусна снимки. Добре де обяснението от този линк няма ли да ми свърши работа http://www.napravisam.bg/index.php?id=visual&sid=31
Реално, си си построил басейн. Като направиш онова от линка, няма да имаш загуби на вода.
dido_boi - специалист
И какво да правя с „басейна„ как да спра притока на вода в него така, че все пак да ползвам сградата по предназначение :?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Дренаж. Няма не може. При теб не е влага та да си пробваш с мазане отвътре. При теб си тече.
Да го беше построил "по предназначение"...
С оградни блокчета си оградил вкопано... На лято, като се размръзне почваш да копаеш околовръст и така.
Друг вариант е, да вградиш в това помещение друго помещение, а това да го ползваш като дренаж, с отвеждане на водата. С помпа евентуално.
dido_boi - специалист
n_a написа:
Дренаж. Няма не може. При теб не е влага та да си пробваш с мазане отвътре. При теб си тече.
Да го беше построил "по предназначение"...
С оградни блокчета си оградил вкопано... На лято, като се размръзне почваш да копаеш околовръст и така.
Друг вариант е, да вградиш в това помещение друго помещение, а това да го ползваш като дренаж, с отвеждане на водата. С помпа евентуално.
Имам два въпроса
1 Някакви материали за направата на дренаж
2. Според теб n_a на тази страна как да направя дренаж?

Прикачен файл

DSCF7132.JPG
DSCF7132.JPG (118.38 KиБ) Видяна 7264 пъти
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Тази страна е отрупана. Не се вижда кой-знае какво. Опиши с думи ситуацията.
Последна промяна от n_a на чет яну 15, 2009 10:12 am, променено общо 1 път.
Domashen_maistor - специалист
Дренажа, я проработи я не (иначе не е лош като идея, и не пречи да го направиш), но по-сигурното е с хидроизолация. След като си зидал с бетонни блокчета, изкопаваш на пролет околовръс до под нивото на плочата на гаража с около 20см. В получената траншея ще бачкаш тъй че не я прави твърде тясна. Шпакловаш с теракол (по-евтин), след това като хубаво изсъхне (повтарям [b][u]хубаво изсъхне[/u][/b]) грундираш с битумен грунд /има го на баки в бриколаж/ и лепиш с горелка хидроизолационни мушами /може и Изола-Петров/ те трябва да са по-дебелички за да не здадат багажа при обратния насип. Мушамите се лепят не само за стената, но и застъпват с лепене една за друга с около 10-15см. /тази операция с лепенето и мангалите я правят, но трябва да им стоиш на главата. Ако е мокро /влажно/ грунда не хваща добре и след време мушамата се отлепва от стената. След като налепиш от трите страни може да лепнеш с теракол и малко стиропор /2см/ Хем ще ти прави някаква топло изолация, но най-важното, че при обратния насип няма да прободеш мушамата. Ако искаш тогава може да направиш и дренаж /както те съветва колегата. За целта обаче събраната вода от дренажа трябва да я изведеш на някъде /в канализацията например/ Ако това е техн. невъзможно по- добре не го прави. Иначе за дренажа: от въпросното ниво 20см под плочата полагаш геотекстил /не е скъп по-добре го сложи за да не запушиш дренажа/ върху него дренажна тръба /тя е гофрирана и с много дупки за да събират водата/, след това засипваш с объл промит камък /тези дето карат инертни материали знаят за какво става въпрос като им кажеш, че искаш дренажен камък. Засипваш внимателно до пласт около 50см. След това покриваш отново с геотекстил, след това засипваш с просто баластра. Дренажната тръба трябва да се заусти в някъде, иначе така направен дренажа осигурява постоянно събиране на водата в дренажа, но няма ли оттичане става проблем.
Последна промяна от Domashen_maistor на чет яну 15, 2009 10:14 am, променено общо 1 път.

Тема "Протече ми гаража и сега се заледи на цяло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: