• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 69
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Детето - специалист
нед окт 09, 2022 10:41 pmLazarGanev написа:
brum, да не се връщам назад, може ли да кажеш пак - 1/3 от произведеното ползваш или покриваш 1/3 от консумацията с ФВ?
Произведеното го използвам на 100% към този момент, покривам 47% от консумацията на имота.
8190KWp панели
6000KW инвертор
П.С Ето от днес произведено консумирано. Произведено от PV е почти като консумираното 98.4% е ефективността на инвертора.

Прикачен файл

Screenshot 2022-10-09 22.56.53.png
brum - майстор
Лазар друго пита. Произведеното ако не го ползваш ще го върнеш в мрежата. Пита се колко могат да произведат панелите и колко от това се ползва. Като гледам графиката ти добре си се справил :) .
Детето написа:
В предният пост пуснах линк към батериите. Оставих избора на човек който по цял ден седи на компютър и само рови по нета, да чете и избира между търговците. Нямам време а и честно навсякъде коментарите са едни и същи, винаги има някой недоволен.
Видях го сега. Според мен ще ви наиграят. Такива клетки правят само CALB (което е добре), но:
1) Имат с капацитет до 200Ah
2) По килограми тая клетка отговаря точно на 200Ah на CALB (5.6-5.7кг на клетка). По размери също. Т.е. много е вероятно да са истински и това е плюс.
3) Клетките са старо поколение, SE200FI е модела им (най-вероятно) и са с доста по-къс живот (2500-3000 според производителят)
4) Търговецът е с 60% позитивен feedback. Туй е близко до дъното.
5) Търговецът е в Алиекспрес от август 2022.
6) Търговеца е написал очевидно неправилни характеристики на клетките.

Та силно се надявам да се разминете някак си. Ако клетките са читави офертата е приемлива.

Бих си изнамерил по спешност тестер и да отворя dispute като дойдат (ако дойдат). При 30% по-малък капацитет можеш да се пробваш да си вземеш едни 30% от парите. Не потвърждавай приемането на стоката преди да прекараш няколко клетки и да видиш, че имат поне по 200Ah капацитет. Тия излизат обикновено с 210-212Ah капацитет ако са читави.

Ако не дойдат или ако ги върнете пиши и ще те упътя от къде се вземат читави клетки. Проверен доставчик дето масово DIYъри от щятско и Австралия пазаруват от него.
hidrazin - майстор
нед окт 09, 2022 10:29 pmТрифон П.Трифонов написа:
Излишъкът отлага изплащането= проблем.
Излишък от 50%= голям проблем.
Консултация с Гуру, в сферата, завърши с Йок!
Съсед, който работи това- монтира, продава, консултира, проектира....Няма в имота си монтирана такава инсталация.
Е, вероятно нещо ми убягва...
Оня не го знам колко е Гуру ама явно не си питал правилния... Иначе то и аз нямам в никой от имотите. :?
От всичкото само първото е вярно.
Акумулатори на този етап (цени за бита) не са опция освен ако си на място дето няма ток на километри наоколо.
(Скоро монтирах такава система на нова ловна хижа. Но ХИЖА а не хижичка но там бирата е друга.)
Като махнеш известните параметри то правилния подход си идва от само себе си.
Просто тоя излишък не го произвеждаш.
Стига инверторът ти да не е някое дърво и да го има като опция.
Но на тоя етап - толкова. Даже не знам а само подразбрах че имаш 2kW панели и ... инверор? Евентуално?
Дай по-подробно и ще го измислим.
:partyman:
LazarGanev - "Велик майстор"
нед окт 09, 2022 10:51 pmbrum написа:
Лазаре, покривам 1/3 от консумацията. Лятно време консумация и произведено от панелите се разминава с малко.

Не съм го търсил като мощност да съвпадат. Толкова ми беше подходящият скат. Ако събираше 5kWp толкова щях да сложа.
Е, за какво ти е тогава тази батерия, след като нямаш излишък - ще я зареждаш на нощна енергия от мрежата ли :? ? От друга страна щом нямаш излишък означава бързо изплащане, а с батерията ще влошиш доста нещата.

Трифоне, писали сме заедно с Хидрата, абсолютно съм съгласен с него. Това, че комшията ти няма монтирани при себе си нищо не значи.
нед окт 09, 2022 11:57 pmhidrazin написа:
...
Дай по-подробно и ще го измислим.
:partyman:
Нямам, хипотетично рекох.
За излишъка- вярно, просто не се произвежда. Защо съм ги наредил- сянка ли да ми правят?
Засега не намирам оправдание, за такъв харч, пък и си чакам Ладата.

На Бръма сякаш му се получава добре, с инсталираното и консумация, освен батерия.

Съседа живее в къща. Не зная как се отоплява, но не е ТЕЦ- няма при нас.
Виждам газово табло пред тях, не сме коментирали.
brum - майстор
пон окт 10, 2022 1:14 amLazarGanev написа:
нед окт 09, 2022 10:51 pmbrum написа:
Лазаре, покривам 1/3 от консумацията. Лятно време консумация и произведено от панелите се разминава с малко.

Не съм го търсил като мощност да съвпадат. Толкова ми беше подходящият скат. Ако събираше 5kWp толкова щях да сложа.
Е, за какво ти е тогава тази батерия, след като нямаш излишък - ще я зареждаш на нощна енергия от мрежата ли :? ? От друга страна щом нямаш излишък означава бързо изплащане, а с батерията ще влошиш доста нещата.
Грешно съм се изразил. Панелите теоретично правят 600kWh лятно време. А аз ще консумирам около 500kWh тогава. Лятно време покривам 1/3 от консумацията ми с панелите. След батериите очаквам да покривам над 90% от консумацията през тях.
feikot - специалист
Говорите за излишък, но той е в сумарен вид. В моя случай през деня докато няма никой вкъщи, без батерии със сигурност ще съм в излишък, защото докато произвеждат, няма кой да консумира. В този смисъл е логично добавянето на батерии, но пък не е финансово обосновано. Няма пълно щастие.
За мен проблема ми е, че не мога да сложа повече панели, не дали със или без батерии. Категоричен съм, че при всеки ползвател стои същия проблем.
Последна промяна от feikot на вт окт 11, 2022 8:51 am, променено общо 1 път.
brum - майстор
Дойде ми батерииният инвертор. 54 кила кашон. SMA Sunny Island 4.0M-13. Джигерчето ми извади докато го сваля до мястото му.

Един познат корелира качеството с килата. Тоя бие всичко дето е в тоя клас на мощност. За сравнение Growatt SPH 5000 дето е 5 киловата тежи 27 кила.

Аз по кила не ги нареждам, ама от това което видях от SMA Sunny Island-а нямам забележки.
vlax - майстор
пон окт 10, 2022 7:31 amТрифон П.Трифонов написа:
Нямам, хипотетично рекох.
Може и да имаш,ако се направиш на енергийно бедно домакинство :)

Енергийно бедните домакинства ще могат да получат до 100% от финансирането на проекти за изграждане на фотоволтаици в еднофамилни къщи, но не повече от 15 хиляди лева.
ЦЪК
ср окт 12, 2022 2:09 pmvlax написа:
Може и да мине №ра, ама нямам нерви да впиша ЕГНтата на 3те котки, 2те кучета, ятото кокошки и охлювите.

Със сигурност някои ще се възползват от баницата.
Колко още има за крадене бе?!
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 69

Тема "3kW фотоволтаична инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: