Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
PIP - майстор
Ако ще я правиш сам с панели ще ти е по-трудно, защото ще трябва да вдигаш греди и плоскост, отделно трябва повече внимание и смятане. Направи конструкцията съобразена с платната (дели ги на 3 център) укрепи с диагонали и след това кови шперплата. Според мен тоя шперплат не е за тая работа и най-добре да го смениш с каквото и да е друго и щом ще е на два етажа ползвай 15х5 греди поне за първия етажа. Ако толкова държиш да ползваш тоя шперплат го ползвай за подовете на двата етажа, но не за стените, там е хубаво всеки следващ слой от вътре на вън да е с по-добра влагопропускливост и не е добре той да е отвън.
Lutchezar - майстор
Това е за друг климат, с друг тип дървесина.
И със сигурност няма да е евтино, също не е и за сам човек да го прави. Поне в разумни периоди от време.
BLUEPUPIL - майстор
Хората правят дори дървени ферми за мостове,
тук става въпрос за подова с-ма със светъл
отвор от порядъка на 4-5м и ферми през 0.5-1м.
Ако е до 3.5м се ползват дървени пълностенни греди.
Ако е над 5.5м се слага стоманена греда.

Прикачен файл:
123QW.jpg

Прикачен файл:
123Q.jpg
nabi - специалист
пон окт 10, 2022 9:15 amPIP написа:
Ако ще я правиш сам с панели ще ти е по-трудно, защото ще трябва да вдигаш греди и плоскост, отделно трябва повече внимание и смятане. Направи конструкцията съобразена с платната (дели ги на 3 център) укрепи с диагонали и след това кови шперплата. Според мен тоя шперплат не е за тая работа и най-добре да го смениш с каквото и да е друго и щом ще е на два етажа ползвай 15х5 греди поне за първия етажа. Ако толкова държиш да ползваш тоя шперплат го ползвай за подовете на двата етажа, но не за стените, там е хубаво всеки следващ слой от вътре на вън да е с по-добра влагопропускливост и не е добре той да е отвън.
Здравеите прав сте че с панелите по трудно ще се работи и маи ще се вдигат стените и тогава панелите ,като гледам из нета повечето родни строители правят точно това.казвате щерплата ме става какво да е тогава .някои предложи да го перфорирам за да може да минава влагата това не е ли авариен вариант.
nabi - специалист
пон окт 10, 2022 1:10 pmBLUEPUPIL написа:
Хората правят дори дървени ферми за мостове,
тук става въпрос за подова с-ма със светъл
отвор от порядъка на 4-5м и ферми през 0.5-1м.
Ако е до 3.5м се ползват дървени пълностенни греди.
Ако е над 5.5м се слага стоманена греда.

123QW.jpg

123Q.jpg
Нямам разстояние по голямо от 4,4м за под съм предвидил талпи 25/5 през 50см
PIP - майстор
пон окт 10, 2022 2:19 pmnabi написа:
пон окт 10, 2022 9:15 amPIP написа:
Здравеите прав сте че с панелите по трудно ще се работи и маи ще се вдигат стените и тогава панелите ,като гледам из нета повечето родни строители правят точно това.казвате щерплата ме става какво да е тогава .някои предложи да го перфорирам за да може да минава влагата това не е ли авариен вариант.
Това с перфорирането е несериозно, не става дума за два листа, освен това ще се компрометира шумоизолацията, която и без ова е лоша при дървените къщи. Най-добре е шперпалт, но не ламиниран, а най-евтино с осб. Илюзия е, че дървена къща е по-евтино от масивното строителство в България, ако се прави както трябва.
schuldiner - майстор
Определено дървена къща е по-евтина от масивна, като говорим за минимум изисквания, но все пак с покрити основни критерии. Най-трудно решима е пожаробезопасността. Звукоизолацията пък е сравнително най-лесната, щото не се сещам как да отделя бетонова плоча от колона, а при дървото е елементарно. Точно перфорирането на плоскостите помага /да не работят като мембрани/. За паропреминаването са достатъчни два отвора Ф50 на квадрат, обаче при липса на конвекция трябва да се разпределят по-равномерно на площта. За да се комбинират двата ефекта, добре е отворите да са на произволни места и с различен диаметър. Същото важи и за сайдинга - плътният, тип вагонна шарка или клик система не е херметичен, но и не проветрява много ефективно, ако не са предвидени отвори в основата и при стрехата. А на външен звук работи точно като резонатор. Много по-добре е равнината на фасадата да е разчупена, с отвори в/между ламелите или дъските, а хидроизолацията да се остави на хидроизолационната мембрана. Повечето хора от това най-много се притесняват - какво щяло да стане, когато дъжд обливал фасадата. Ами нищо особено.
PIP - майстор
Ако ще се прави тип бунгало с дървен матерриал от строителните складеове ще е по-евтино, ако ще се ползват качествени материали се съмнявам. Аз исках моята къща да я правя от дърво, но сметката не излизаше навремето. Колкото до пробиването на плоскостите и подобряването на шумоизолацията - шумоизолация се прави с плътност и затваряне на всички фуги, тук не става дума за акустика. Най-добрата шумоизолация е плътен бетон.
BLUEPUPIL - майстор
Дървените панели се правят в завода
и се монтират с кран. Тук защо изобщо
се споменават?

Лепените дървени плоскости са токсични
и пожароопасни.

Когато някой каже, че ще прави дървена
къща аз си представям истинско дърво а не
дървесни продукти рожби на химическата
индустрия.

Прикачен файл:
99QWER.jpg