• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
kozl - майстор
пет окт 14, 2022 10:58 amnaistor написа:
Мисля, че идеята е тази мембрана да е защита на топлоизолацията от xps - отвътре навън е 25см бетон, битум, 10см xps и накрая мембраната; основите са облепени с битум от всички страни уж и има дренаж на това ниво.
Пътеките не са доизмислени, но има филц около 50см широка ивица около дължината на тази мембрана и висок 1-2м, има наклон.

Като под защита на топлоизолацията мисля, че се разбира да не я натискат остри камани и чат пат да пази от вода, че xps-a пийва и той ама то тая мембрана не може да е истинска хидроизолация, тя не е залепена от никъде, та то вода и отдолу нагоре може да дойде, а отстрани пък без никакъв проблем, тя не е едно цяло платно по цялата дължина, а може би е трябвало да бъде сега като се замисля :)

Та може би ще я изрежа да стърчи 5-10см макс и ще пробвам да я подпъхна под стърчащата изолация над терена. Ако я завия по пътеката нали то вода там не би трябвало да се събира ама какъв е смисъла ако има вода да я отвежда между мембраната и xps-а?
Тази мембрана не е измислена като защита или за хидроизолация. За това и наименованието и е дренажна.
Като защита не е много защитна, по-вероятно като сепариращ слой става. Като хидроизолация не става, защото снадките са несигурни към водоплътност. И от нейде в снадка пропусне ли, то водата лесно ще стигне до навсякъде през пространството, което осигуряват чашките. Пък и като хидроизолация пак ще се нуждае от защита срещу пробив при засипване. За хидроизолиране се ползват други мебрани, битумни или PVC или винилни на заварка.
preslav - майстор
Когато аз се интересувах за хидрото на основите на къщата попаднах на следната логична информация:
- тази мембрана е, преди всичко, за механично предпазване на основната хидроизолация от повреди при обратния насип
- формата и предполага (в случая е правилно положена) осигуряването на естествена вентилация между топлоизолацията и насипа - доколкото разбирам се разчита на конвекцията да не позволява овлажняването на XPS-са
По тази логика, завършекът трябва да е със специален елемент, който да не позволява външна влага да постъпва между мембраната и топлоизолацията, а в същото време да осигурява свободно преминаване на парите. Някъде го бях срещал в нета този елемент, но така и не съм стигнал до купуване и поставяне - по спомен е нещо като стреха изработена от PVC, алуминий или поцинкована ламарина.
Тези предлагат аксесоари за мембраните си http://sofirm-bg.com/%D0%B8%D0%B7%D0%BE ... %83%D0%B4/ предполагм и всички други имат шайби/тапи, стоманени пирони и профили.
prascho - майстор
Подкрепям това твърдение:
пет окт 14, 2022 6:05 pmpreslav написа:
....
- тази мембрана е, преди всичко, за механично предпазване на основната хидроизолация/XPS от повреди при обратния насип
- формата и предполага (в случая е правилно положена) осигуряването на естествена вентилация между топлоизолацията и насипа т.е отвежда евентуален конденз между XPS и мембрана към положената дренажна тръба.
......
Понеже съм на фаза лично изграждане на дренаж, профил може да намериш при вносителя. Пластмасов е и лично на мен не ми допадна много (пък и при мен не е подходящ, тъй като цокълът ми е направен).
https://bulbild.com/product/%d0%bf%d0%b ... %bd%d0%b0/

П.П. Тези, които са ти правили последната фаза на топлоизолацията, последните 50см от стената са били меко казано "мърлячи". Трябвало е да изрежат мембраната ако е било нужно, да я захванат отгоре механично към стената и до над нея или с леко препокриване да лепят топлоизолацията нагоре.
  • 1
  • 2

Тема "(правилен) Монтаж на дренажна (релефна) мембрана" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: