съб окт 15, 2022 12:00 amkivanov написа:При мен по проект отстрани на къщата е с чакъл, но фундирането е плитко - 1.50 м Ще го правим с чакъл, по предписание на геолога направихме и дренаж ( който, в момента не действа т.к. изходите на тръбите са над кота 0, защото тепърва ще се заустват в канализацията). В момента е засипано на около 80 см и там където се е посвлякло от шкарпите във времето и валежите си е мокро - та, да - глината държи водата. Колкото и да ми се иска да вярвам, че хидрото е изпълнено по технология, предпочитам да засипем с чакъл. Пак казвам - при мен са малки обемите и разходите по чакълирането не са някакво огромно перо. Защо няма да дренирате? Сумите за тръби и геотекстил при отворен изкоп са жълти стотинки, на фона на целия строеж?!?
Трябва и да се прави обратен насип, но се чудя дали да слагаме глината или да го правя с 0-63, защото с глината ще държа водата на повърхността(уж).
съб окт 15, 2022 9:51 amDessie написа:Не става дума за пари. Просто, при мен има голямо разстояние и при 2% на метър ще трябва дренажа да го събрам на над 1.7м под земята. Ако сложите чакъл трябва да имате дренаж, защото водата минава през него и слиза надолу, но ако е глина ще стои доста по-високо и може да се отвежда. На мен това ми е логиката. Не знам дали е правилна. В плитката част вероятно ще заривам с чакъл, но при 3.5м дълбочина при басейна ще трябва да сложа глина.съб окт 15, 2022 12:00 amkivanov написа:При мен по проект отстрани на къщата е с чакъл, но фундирането е плитко - 1.50 м Ще го правим с чакъл, по предписание на геолога направихме и дренаж ( който, в момента не действа т.к. изходите на тръбите са над кота 0, защото тепърва ще се заустват в канализацията). В момента е засипано на около 80 см и там където се е посвлякло от шкарпите във времето и валежите си е мокро - та, да - глината държи водата. Колкото и да ми се иска да вярвам, че хидрото е изпълнено по технология, предпочитам да засипем с чакъл. Пак казвам - при мен са малки обемите и разходите по чакълирането не са някакво огромно перо. Защо няма да дренирате? Сумите за тръби и геотекстил при отворен изкоп са жълти стотинки, на фона на целия строеж?!?
Трябва и да се прави обратен насип, но се чудя дали да слагаме глината или да го правя с 0-63, защото с глината ще държа водата на повърхността(уж).
Имам геоложки доклад и според ПиТрейд няма как да ползвам дренажни касети, защото моята почва не попива, което значи, че глината (или каквото е точно там) спира водата.