• 1
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 97
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Dessie - специалист
съб окт 15, 2022 12:00 amkivanov написа:

Трябва и да се прави обратен насип, но се чудя дали да слагаме глината или да го правя с 0-63, защото с глината ще държа водата на повърхността(уж).
При мен по проект отстрани на къщата е с чакъл, но фундирането е плитко - 1.50 м Ще го правим с чакъл, по предписание на геолога направихме и дренаж ( който, в момента не действа т.к. изходите на тръбите са над кота 0, защото тепърва ще се заустват в канализацията). В момента е засипано на около 80 см и там където се е посвлякло от шкарпите във времето и валежите си е мокро - та, да - глината държи водата. Колкото и да ми се иска да вярвам, че хидрото е изпълнено по технология, предпочитам да засипем с чакъл. Пак казвам - при мен са малки обемите и разходите по чакълирането не са някакво огромно перо. Защо няма да дренирате? Сумите за тръби и геотекстил при отворен изкоп са жълти стотинки, на фона на целия строеж?!?
kivanov - специалист
съб окт 15, 2022 9:51 amDessie написа:

Трябва и да се прави обратен насип, но се чудя дали да слагаме глината или да го правя с 0-63, защото с глината ще държа водата на повърхността(уж).
При мен по проект отстрани на къщата е с чакъл, но фундирането е плитко - 1.50 м Ще го правим с чакъл, по предписание на геолога направихме и дренаж ( който, в момента не действа т.к. изходите на тръбите са над кота 0, защото тепърва ще се заустват в канализацията). В момента е засипано на около 80 см и там където се е посвлякло от шкарпите във времето и валежите си е мокро - та, да - глината държи водата. Колкото и да ми се иска да вярвам, че хидрото е изпълнено по технология, предпочитам да засипем с чакъл. Пак казвам - при мен са малки обемите и разходите по чакълирането не са някакво огромно перо. Защо няма да дренирате? Сумите за тръби и геотекстил при отворен изкоп са жълти стотинки, на фона на целия строеж?!?
Не става дума за пари. Просто, при мен има голямо разстояние и при 2% на метър ще трябва дренажа да го събрам на над 1.7м под земята. Ако сложите чакъл трябва да имате дренаж, защото водата минава през него и слиза надолу, но ако е глина ще стои доста по-високо и може да се отвежда. На мен това ми е логиката. Не знам дали е правилна. В плитката част вероятно ще заривам с чакъл, но при 3.5м дълбочина при басейна ще трябва да сложа глина.

Имам геоложки доклад и според ПиТрейд няма как да ползвам дренажни касети, защото моята почва не попива, което значи, че глината (или каквото е точно там) спира водата.
Dessie - специалист
съб окт 15, 2022 11:22 amkivanov написа:
съб окт 15, 2022 9:51 amDessie написа:

Не става дума за пари. Просто, при мен има голямо разстояние и при 2% на метър ще трябва дренажа да го събрам на над 1.7м под земята. Ако сложите чакъл трябва да имате дренаж, защото водата минава през него и слиза надолу, но ако е глина ще стои доста по-високо и може да се отвежда. На мен това ми е логиката. Не знам дали е правилна. В плитката част вероятно ще заривам с чакъл, но при 3.5м дълбочина при басейна ще трябва да сложа глина.

Имам геоложки доклад и според ПиТрейд няма как да ползвам дренажни касети, защото моята почва не попива, което значи, че глината (или каквото е точно там) спира водата.

Ох, тоя басейн ще ти изяде главата :-) шахта с помпа за дренажа не е ли опция на -1.70? Иначе за басейна ще е мираж, явно :-)
nikolov333 - майстор
Коментирахме го вече преди няколко страници и предложих същото като dessie. Според мен дренажа от към басесейна е задължитен..
kivanov - специалист
съб окт 15, 2022 12:48 pmDessie написа:
Ох, тоя басейн ще ти изяде главата :-) шахта с помпа за дренажа не е ли опция на -1.70? Иначе за басейна ще е мираж, явно :-)
Няма да му се даваме :)

Ако сложа дренаж на басейна на нивото на фундаментната плоча означава, че при 2% наклон трябва в края на басейна и началото на къщата да изкопая 35см спрямо сегашната дупка. В края на къщата (там където ще сложа съдовете) ще трябва изкопая 35 + 55 = 90см по-ниско от фундамента, който в най-плитката част е на 1м от повърхността. Това директно означава, че горният край на съда трябва да е на около 190см под нивото на парцела и точно тук ми идва мъката :) Хем копане и хем яко заравяне на съда.
съб окт 15, 2022 6:35 pmnikolov333 написа:
Коментирахме го вече преди няколко страници и предложих същото като dessie. Според мен дренажа от към басесейна е задължитен..
Вариант е да сложа 1 метър глина (или там каквото изровихме) и над него да направя дренаж. Това означава, че в началото на къщата ще падна на 65см, а в при съда ще съм на 10см от нивото на изкопа. Притеснява ме, че така в единият край е доста плитък.

Друг вариант е да напълня дупката с глина и на -1.00 от нивото на терена правя дренаж и така дренажната тръба в края на басейна(по-скоро някъде покрай къщата) излиза на терен и те така.

На чертежа се виждат котите и ще се види лесно какво се опитвам да обясня :)
Изображение
resistbody - майстор
Аз като неразбрал... защо му е тоя дренаж покрай басейна ?
kivanov - специалист
съб окт 15, 2022 11:25 pmresistbody написа:
Според мен "басейнът" да се чете "допълващото застрояване" :) Басейнът като такъв няма нужда от дренаж :)
nikolov333 - майстор
съб окт 15, 2022 11:25 pmresistbody написа:
В смисъл, дренаж на основите на къщата, от страната с басейна..
Реално съд който да събира дренажните води не е необходим. Достатъчна е гофрирана тръба ф400 в която да се монтира помпата.
kivanov - специалист
нед окт 16, 2022 8:43 amnikolov333 написа:
В смисъл, дренаж на основите на къщата, от страната с басейна..
Реално съд който да събира дренажните води не е необходим. Достатъчна е гофрирана тръба ф400 в която да се монтира помпата.
То основите на басейна са допрени до основите на къщата. Аз мисля, че идеята е да се дренира дъждовна вода, а не вода от басейна. :)
nikolov333 - майстор
Около басейните винаги ще се намери от къде да тече.. Имаше една тема някъде тука за сграда в щатите, която се срути частично. Съмненията за причините бяха в свързани с близкия басейн. Та не залагайте само дренаж за повърхностните води.. от кой край на басейна са скимерите, че комшията наскоро му пропадна пътеката около единия и се оказа, че под нея има слягане над 30см. Няма да гадая на какво се дължи, но не разбирам дренажа на какво ще пречи. На моя обект под всички ВиК за чисти и мръсни води имам дренаж за такива случаи.
  • 1
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 97

Тема "Парцел -> Къща -> Дом" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: