Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
hidrazin - майстор
пет окт 14, 2022 8:43 amschuldiner написа:
Аз да не се бъркам, дето не ми е силата, ама старата ни ръчна помпа беше с 6-метрова ос и буталото беше потопено в кладенеца. Тогава от засмукваща не става ли изтласкваща, т.е. без ограничение на дълбочината?
Някъде и викат повдигаща помпа. Там ограничението е от здравината на помпата и от "здравината" на оператора.
Тук въпросът е конкретен и питащия е написал - лъкачка. Това изключва подигащите помпи.
На морското ниво теоретично атмосферното налягане е 1 атмосфера или 10 метра воден стълб.
Пак теоретично на морското равнище може да вадиш вода от тези 10 метра.
Реално имаш тръбни загуби загуби около 2 метра воден стълб и зависимост от температурата на водата.
За морското ниво 8 метра е крайната дълбочина на която може да се залага.
На всеки 300 метра надморска височина дълбочината на засмукване се намалява с 30 сантиметра.
Смолян е на 950 метра надморска височина.
Там не бива да се разчита че ще извадиш вода от над 7 метра...
Толкоз. Физиката не я интересува ние какво искаме.
:partyman:
goran67 - специалист
пет окт 14, 2022 9:50 amhidrazin написа:
пет окт 14, 2022 8:43 amschuldiner написа:
Аз да не се бъркам, дето не ми е силата, ама старата ни ръчна помпа беше с 6-метрова ос и буталото беше потопено в кладенеца. Тогава от засмукваща не става ли изтласкваща, т.е. без ограничение на дълбочината?
Някъде и викат повдигаща помпа. Там ограничението е от здравината на помпата и от "здравината" на оператора.
Тук въпросът е конкретен и питащия е написал - лъкачка. Това изключва подигащите помпи.
На морското ниво теоретично атмосферното налягане е 1 атмосфера или 10 метра воден стълб.
Пак теоретично на морското равнище може да вадиш вода от тези 10 метра.
Реално имаш тръбни загуби загуби около 2 метра воден стълб и зависимост от температурата на водата.
За морското ниво 8 метра е крайната дълбочина на която може да се залага.
На всеки 300 метра надморска височина дълбочината на засмукване се намалява с 30 сантиметра.
Смолян е на 950 метра надморска височина.
Там не бива да се разчита че ще извадиш вода от над 7 метра...
Толкоз. Физиката не я интересува ние какво искаме.
Благодарско! Това беше полезно да го знам. А аз досега си мислех, че зависи от мощността на помпата. Имало е ограничение по условие, независещо от помпата (за центробежна си мисля).
Мартин Кръстев - помощник
Пробвай, но според мен няма да се получи.
hidrazin - майстор
пет окт 14, 2022 2:04 pmgoran67 написа:
Имало е ограничение по условие, независещо от помпата (за центробежна си мисля).
Да, но се отнася само за помпи монтирани НАД нивото на водата.
Не се отнася за потопяемите помпи и "повдигащите" ръчни помпи.
kr1100 - майстор
пет окт 14, 2022 6:39 pmhidrazin написа:
Не се отнася за потопяемите помпи и "повдигащите" ръчни помпи.
Идея за евтина потопяема помпа за дълбочина 8,5м Не трябва голям дебит и ще се ползва отвреме навреме зимния период за напояване с капкови маркучи в оранжерия Пр. макс 1-2 пъти на седмица и по-рядко.Има лека денивилация около 60 см от кладенеца до горния край на оранжерията оттам надолу е пак с денивелация.
hidrazin - майстор
пет окт 14, 2022 7:16 pmkr1100 написа:
Идея за евтина потопяема помпа за дълбочина 8,5м
Не. Просто нямам впечатления и ще те излъжа.
petromaniq66 - специалист
Има евтини вибрационни китайски към 70лв за 12м и скъпи ротационни към 300лв за 100 - 150м във варненските магазини - не помня от кой я взехме преди 2 - 3 месеца Практикер или Бриколаж. Гарантирано вади от 8,5м с достатъчен дебит на 50м надморска.
hidrazin - майстор
Никви вибрационни в кладенец и още по-малко в сондаж!
...помпа за дълбочина 8,5м ...
И все пак ... като нещо сравнително евтино и дето ще работи, мога да препоръчам:
Потопяема помпа Gardena 4700/2
Или някоя друга с напор поне 20 метра. Защо?
Ти говориш за 8,5 метра (предполагам напор) + 0,6 метра денивелация + някакви загуби по тръбен път.
Демек напора трябва да е поне 20 метра - 10 метра за да ти извадят вода и още 10 метра (1 атмосфера) налягане.
Все пак да имаш някакво налягане за да не спира като я затапиш с ръка... :-D
kr1100 - майстор
съб окт 15, 2022 2:40 pmhidrazin написа:
Никви вибрационни в кладенец и още по-малко в сондаж!
...помпа за дълбочина 8,5м ...
И все пак ... като нещо сравнително евтино и дето ще работи, мога да препоръчам:
Потопяема помпа Gardena 4700/2
Или някоя друга с напор поне 20 метра. Защо?
Ти говориш за 8,5 метра (предполагам напор) + 0,6 метра денивелация + някакви загуби по тръбен път.
Демек напора трябва да е поне 20 метра - 10 метра за да ти извадят вода и още 10 метра (1 атмосфера) налягане.
Все пак да имаш някакво налягане за да не спира като я затапиш с ръка... :-D
Никви вибрационни в кладенец и още по-малко в сондажа. Това го знам много отдавна.
Благодаря .
Вида 1 дърта , ама работи вече 39 г. Дърта ама работи, но ми тежи да клеча да източвам водата, после наново обезвъздушаване зимния период и това за мижави поливания.
hidrazin - майстор
съб окт 15, 2022 5:10 pmkr1100 написа:
Вида 1 дърта , ама работи вече 39 г. Дърта ама работи, но ми тежи да клеча да източвам водата, после наново обезвъздушаване зимния период и това за мижави поливания.
Всяко нещо с времето си и за предназначението си.
И аз години слугуваха на една Видано накрая ми дойде акъла. :-D

Тема "изваждане на вода над 8 метра с ръчна водна помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: