Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте
Искам да попитъм предстои ми да монтирам слънчев колектор и прочетох много теми но не ми станаха ясни нялколко неща .
Свързването на системата предполагам да е подобна.
Изображение
Искам да попитам дали (въздъхоотделител и авариен вентил) са задължителни? Понеже системата ще е пълна с антифриз, и при едно спиране на тока за по дълго време в слънчев ден, антифриза предполагам ще почни да се изпарява и ще почне парада да излиза от въздухоотделителя, и после евентуално ще трябва да доливам.
Като съм прочел, че може и без (въздъхоотделител и авариен вентил) понеже при спирането на тока, поради високата температура в колектора, ще започне да се образува пара, която ще започне да измества течноста в разширителният съд.
Но въпрасът ми е после при пускането на тока, тази пара в колектора няма ли да пречи, на постъпващата течност (антифриз) отново да постъпи в Колектора и тази пара после как се изкара от системата?
И много бих благодарен, ако може да ми дадете примерна система за свързване, при която ако спре тока няма да има проблеми и няма да се налаго доливане.
Andri01 - майстор
Казва се "Drain Back system" !?!
krasi92 - майстор
Предполага се като е авариен винтил че е задължителен. Ако прегрее и няма къде да иде налягането тръбите или колектора ще гръмнат първи. Страховете ти са свързани със спиране на тока в слънчев ден. Това е като да ти спре тока на камината на дърва в снежен ден. Хората си слагат авариино захранване и хич не го мислят.
LazarGanev - "Велик майстор"
Всяка правилно изпълнена система класическа система под налягане се държи без проблеми при спиране на тока, както и всяка неправилно изпълнена Drain Back система може да ти скъса нервите от проблеми. Аз досега в професионалния си опит аварийно захранване не съм слагал, защото в никоя схема на голям производител в бранша няма такъв артикул. Веднъж реших да сложа автоматичен обезвъздушител на панела (за всеки случай, щото обекта е на 500км) и после ми четоха конско - на коя схема съм го бил видял :cool:
Последна промяна от LazarGanev на нед окт 16, 2022 8:56 am, променено общо 1 път.
krasi92 - майстор
Всичко монтирано от аматьори е опасно.
LazarGanev - "Велик майстор"
нед окт 16, 2022 8:55 amkrasi92 написа:
Всичко монтирано от аматьори е опасно.
Абсолютно! Трябва много да се чете, а по зададените въпроси от автора на темата виждам, че е четено много небрежно. :cool:

Тема "Как се монтира слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: