• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 69
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
brum - майстор
Една стъпка по-близо до зеленото топло :) .

Днес хакнах темропомпата и мога да ѝ задавам температурата на топлоносителят. Следваща стъпка - автоматизация смятаща наличната слънчева енергия и контролираща консумацията като променя търсените градуси на топлоносителят.

Оказа се, че и други хора са го правили това. Един немец е положил добри основи и е дал идеи и малко данни как да се подкара целият процес. Пренаписах му кода, оправих му бъговете, събрах един прототип и за 3 дни успях да подкарам нещата.

И като бонус - почти мога да гледам реалният КОП на термопомпата. Знам дебита, температурата на входящият и температурата на изходящият топлоносител, и реалната консумация на термопомпата (заедно с циркулационната помпа на подовот). Почти защото данните за температурата са в цели градуси. Тия дни ще сложа допълнителни сензори. Но за сега виждам моментен КОП близък до спецификациите.
Детето - специалист
А защо трябва да контролираш ТП. Това не е ли нещо което без него ще ти е студено и то трябва да работи. Защото в облачните дни цялото упражнение ще се обезсмисли, в слънчевите е ясно, че пък няма да работи.
По скоро аз виждам нещата ако имаш буфер и регулатор на температурата на потока на изхода на буфера. Задаваш 35*С да бъде изхода а ТП да блъска на макс в буфера когато има слънце.
Какво значи "на макс"?
Нямам ТП, съответно и опит с ТП.
Богатият ми опит с буфер, "парно" отопление, Т на топлоносител и пр., сочи друго.
Образовам се с два белтъка към книжните параметри на произволна ТП и ми се отщява от буфер, в "онзи" смисъл на думата- топлинен акумулатор.
Колко оползотворяема енергия има в 2000л буферен съд, затоплен до заветните, непростимо високи 40 градуса? Колко?
На каква цена ще ги буферираме? Колко струва самият гюм, с всичката му периферия?
Ужас!
brum - майстор
1000 литра буфер е около 10 000лв (ако е неръждаем). Освен ако не следваш на подхода на шопа. Разбрах защо ги прави тези работи с бойлерите от вторичните като видях цените.

А за термопомпата - преходните сезони имам достатъчно слънце да се топля. Денем грея подовите настилки, вечер излъчват. Те са ми акумулатора за момента. Въпроса е как да стопля подовите настилки условно на аванта. Натъртвам на условно.

Отговора е като огранича термопомпата да взема толкова енергия колкото има излишна в момента. Далеч от перфектно ми е решението, че термопомпата е инертна и не може да отреагира бързо. Но пък има потенциала да работи добре. Поне ръчният контрол на системата през последните дни това показа.
Детето - специалист
съб окт 15, 2022 9:48 amТрифон П.Трифонов написа:
Какво значи "на макс"?
Нямам ТП, съответно и опит с ТП.
Богатият ми опит с буфер, "парно" отопление, Т на топлоносител и пр., сочи друго.
Образовам се с два белтъка към книжните параметри на произволна ТП и ми се отщява от буфер, в "онзи" смисъл на думата- топлинен акумулатор.
Колко оползотворяема енергия има в 2000л буферен съд, затоплен до заветните, непростимо високи 40 градуса? Колко?
На каква цена ще ги буферираме? Колко струва самият гюм, с всичката му периферия?
Ужас!
Макс - колкото може да вдигне ТП. При мен е 60*С
съб окт 15, 2022 5:51 pmДетето написа:
Мисля, че трябва да четеш повече по въпроса за оптимална и икономична работа на ТП.
Ако не си осмислил какво написах в предното, прочети го пак! Повече питах, но не в това бе "въпросът".
Прочети и техн. х-ки на произволно избрана машина!
Детето - специалист
съб окт 15, 2022 6:02 pmТрифон П.Трифонов написа:
съб окт 15, 2022 5:51 pmДетето написа:
Мисля, че трябва да четеш повече по въпроса за оптимална и икономична работа на ТП.
Ако не си осмислил какво написах в предното, прочети го пак! Повече питах, но не в това бе "въпросът".
Прочети и техн. х-ки на произволно избрана машина!
Много добре разбрах какво написа. Но тук говорим за някой които идва при теб и ти казва, ето ти тези 20л гориво и ги изгори както прецениш в следващите няколко часа. Ако не ги вземеш ги губиш. Ако караш икономично отново губиш това което не си изгорил и т.н
Затова, за каква оптимална и икономична работа говорим?
Когато има излишък и от там пропуснати ползи, никой не го интересува икономична работа.
brum - майстор
Детето, 1000 литра неръждаем буфер (Елдом, зелена линия) е 9000лв. Като му сложиш карантиите и доставката наоколо отива 10 000лв. Колкото една 15kWh батерия с инвертора (лъскав инвертор, правена батерия с надеждни компоненти).

Не разглеждам емайлираните буфери. Не бих сложил такъв при система с термопомпа.

И накратко - батерията ще извадиш повече топлинна енергия защото ще работиш в условя на по-висок КОП. Отделно ще я ползваш и лятно време за котлони и перални.

Та не е оферта да "гърчиш" термопомпата да трупа енергия в буфер. За същите пари има други варианти които дават повече енергия и възможности.
LazarGanev - "Велик майстор"
нед окт 16, 2022 4:28 pmbrum написа:
Не разглеждам емайлираните буфери. Не бих сложил такъв при система с термопомпа.
Ъ, това пък защо? Я раздуй, че аз само такива слагам, включително и при мен имам два. Кажи къде съм се минал :?
Иначе аз отдавна съм си казал мнението, че зза инверторна термопомпа, буфер в ролята на топлинен акумулатор е безсмислена инвестиция. Както и за батерия при наличие на мрежа де :-D
За акумулатор ползвайте пода,стените - сградата. За термопомпата - буфер 50-100л, но там функциите са съвсем други
brum - майстор
Най-вероятно не си. Аз не ги разглеждам щото съм сменял 4 емайлирани бойлера за 5 години и съм се наплашил :) .

И напълно съм съгласен с теб за буфера и термопомпата. Моят е 80л (пак неръждаем) и за буфер за енергия ползвам подовите замазки. Много добре се получава за момента :) .
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 69

Тема "3kW фотоволтаична инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: