• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
съб окт 15, 2022 9:19 pmAndri01 написа:
:? :?
Е, ко сега- вариант Б- сменяш ръката.........или главата.
Детето - специалист
съб окт 15, 2022 9:06 pmLazarGanev написа:
Нещата са много прости, няма какво да ги мислиш и усложняваш. Този 100л бойлер не е подходящ за подгряване с термопомпа с което отпадат голямачаст от грижите ти за намиране на трипътен вентил, задвижка и управление. Серпентината може да я вържеш към "другите опции за загряване на водата" - котел, камина, каквото имаш. За термопомпа не е подходящ, защото има много малка серпентина, а термопомпата иска серпентина поне 1,5-2м2 и дори тези размери са с компромис. Мицубищи искат минимум 3м2. Като работи ТП, бойлерът ще го подгряваш на ток - нали си с фотоволтаици. По-скоро може да помислиш за някакъв контрол, за да се подгрява само денем, когато се очаква, че ще имаш добив.
ТП подгрява вода в буферен съд които е без серпентини. Казваме, че водата от ТП влиза от дясно на съда. От ляво на съда има друга помпа която върти
същата вода през радиаторите в къщата. При този вариант не виждам проблем с ТП и какво искат от Митцубиши. Въпросният бойлер искам да го вържа все едно е радиатор, но идеята да спирам и пускам водата през серпентината е да не ползвам нагревателя на бойлера да загрява водата на парното.
Като цяло съм автоматизирал ел. нагряването на водата в бойлера да става във времето когато има от ФЕЦ, но има едни часове в които се ползва топла вода а тогава няма от ФЕЦ. Затова искам ТП да подгрява до колкото е възможно водата в бойлера. Просто не ми е ясно какво точно да купя, принципно харесвам простите неща и затова искам макс просто управление без излишни неща които усложняват нещата. Затова си мислех за един термовентил с капилярна глава.
LazarGanev - "Велик майстор"
Тоест искаш да кажеш, че ТП ще работи постоянно на 60*С, ще ги вкарва в буфера за отопление, за да може когато изстине бойлера да пуснеш тези 60*С през мизерната му серпентина за доподгряване? Крайно неефективно решение - погледни каква е разликата в СОР-а при 35 и при 60*С. Много по-добре е голям бойлер 300-500л, затоплен от ФВ, който да няма нужда от доподгряване
Детето - специалист
съб окт 15, 2022 11:56 pmLazarGanev написа:
Тоест искаш да кажеш, че ТП ще работи постоянно на 60*С, ще ги вкарва в буфера за отопление, за да може когато изстине бойлера да пуснеш тези 60*С през мизерната му серпентина за доподгряване? Крайно неефективно решение - погледни каква е разликата в СОР-а при 35 и при 60*С. Много по-добре е голям бойлер 300-500л, затоплен от ФВ, който да няма нужда от доподгряване
Да, предполагам, че ТП ще работи на по високи градуси заради радиаторите към които е вързана. На 35*С според мен а и според доста хора е невъзможно да ме сгрее.
Знам, че е много по добре голям бойлер, но няма къде да го сложа този бойлер. А и питането ми беше съвсем друго, след търсене на разни други неща попаднах на нещата които мисля ще ми свършат работа, дори и с жици.
Контролера има два сензора и два NO контакта с които да управлява това което искаме.
Единствено клапана ме притеснява, но пише за работна температура до 100*С Този на снимката е на 12 волта, ни иначе има и опция за 220V
Какво мислите за тези двете неща.

Прикачен файл

Screenshot 2022-10-16 08.45.13.png

Прикачен файл

Screenshot 2022-10-16 08.46.20.png
krasi92 - майстор
Това клапанче е с доста малка дупчица през която да минава водичката.https://ladjov.com/produkt/thermostatic ... -dhw-tank/ Това върши ли ти работа
съб окт 15, 2022 8:55 pmДетето написа:
А ако има вариант който работи без ток ще е най добре.
Аз си мислех за вариант както при радиаторите, но "датчика" да е изнесен настрани. Слагам един такъв термо вентил и датчика който е изнесен настрани с тънка тръбичка го набутвам някъде в бойлера. Когато бойлера е студен да се отвори въпросният вентил и след като загрее да затвори.
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... BYNO9GnP9Z
Има го и под много други марки
Колкото до топленето с ниска температура - всичко е въпрос на сметки и оразмеряване, никъде не е казано, че не е разрешено да подмениш някой радиатор с конвектор. Шопа например се топли с такива ниски температури на водата, но явно завалията си няма такива приятели, дето да му кажат, че не става :cool:
Детето - специалист
Да това ми върши работа, даже в момента имам едно такова на някаква друга фирма беше, но нямам самият вентил.
Относно радиаторите и подмяната. Тази година ще бъде така с наличното което съществува. Защото миналата година съм дал една торба пари за радиатори и е повече от грехота да ги изхвърля.
Не е казано, че всички трябва да смениш, а сменените може да добавиш към останалите (ако са глидери), ако не - ОЛХ гълта всичко ненужно
шоп - майстор
нед окт 16, 2022 9:03 amДетето написа:
Единствено клапана ме притеснява, но пише за работна температура до 100*С Този на снимката е на 12 волта, ни иначе има и опция за 220V
Какво мислите за тези двете неща.
Правилно е да се притесняваш за клапана. Китайска играчка. Супер ниска пропусквателна способност и то при голямо налягане. Да ти пусне кръг за
капково напояване с налягане 3-4 бара-става. За отопление-не. Отделно яко горят бобините.

Купи си един качествен месингов клапана да кажем на Зита Русе и си свиркай.
Детето - специалист
нед окт 16, 2022 1:46 pmшоп написа:
Купи си един качествен месингов клапана да кажем на Зита Русе и си свиркай.
Това е добър отговор, от известно време търсачките са "филтрирани" и ако не напишеш точно какво търсиш ти предлагат малко неща и най вече към външни сайтове. Не знам каква е идеята, но преди беше много по лесно да си намери нещо човек.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "питане относно диференциален термостат" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: